Slöjdare mot nedskärningar – rädda slöjden på LiU!

I veckan har nyheten om att all slöjdverksamhet vid Linköpings Universitet hotas att läggas ner nått mig – dramatiska och mycket eländiga nyheter tycker jag, då väldigt mycket gott, lovande och framåtriktat kommit från dessa utbildningar genom åren!  Nu samordnas en hel del protester, det första uppropet sammanställs och framförs idag, om du vill delta där behöver du agera kvickt – läs mer direkt här! 

Slöjdens område är viktigare än på länge då vi behöver få kunskap och kontakt med vad vi kan åstadkomma med våra händer i allt högre utsträckning. I tider av omställning är exempelvis slöjden och hantverket en viktig aktör, att ha kontroll på läget eller att ha kunskap om vårda eller använda igen ger slöjdaren en expertroll som vi är många som kan nyttja. Det kreativa självförtroende (att vi verkligen vill prova/utveckla/använda händerna!) som jag ser växa i samhället i stort är inte bara ett tecken på att hantverket är viktigt för allt fler, det är också ett direkt resultat av de många duktiga pedagoger inom slöjd och hantverk vi har i landet, bland annat utbildade i Linköping.  Också kandidatprogrammet med sin specialinriktning på slöjd, hantverk och formgivning som studenter tar vidare in i yrkesutövande i en rad discipliner är även det värdefullt för hantverkets utveckling och framtid.

All slöjdverksamhet vid Linköpings Universitet hotas av nedläggning enligt en utredning som precis lämnats. Gör din röst hörd för förändring - antingen digitalt eller textilt! Här är ett avtryck i debatten. (Foto/ Saga Janse Ferko/Linnéa Engstedt)
All slöjdverksamhet vid Linköpings Universitet hotas av nedläggning enligt en utredning som precis lämnats. Gör din röst hörd för förändring – antingen digitalt eller textilt! Här är ett avtryck i debatten. (Foto/ Saga Janse Ferko/Linnéa Engstedt)

Bakgrunden till nedläggningshoten är att en utredning,  Humaniorautredningen, gått igenom verksamheten inom humaniora vid universitetet och presenterat förslaget om nedläggning av bland annat all slöjdverksamhet. Detta berör både kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning och ämneslärarprogrammet.

Så här skriver man inför upproret:

Slöjd är inte bara ett ämne man har i grundskolan, det är även en tradition med flera hundra års historia, det innehåller tekniker och hantverk som inte kan framställas genom industriella maskiner. Vi arbetar vetenskapligt och miljömedvetet på ett sätt som inte erbjuds vid någon annan högskola eller universitet i övriga Sverige. Sverige är ett land som försöker föra slöjden framåt och värnar om traditionen. Därför ser vi att det är viktigt att behålla detta som vetenskapliga utbildningar som även ligger till grund för högre utbildningar inom området.  Med detta evenemang vill vi möjliggöra för alla berörda och intresserade att göra sin röst hörd i hopp om att kunna stoppa avvecklingen av de berörda programmen. Med några få rader om slöjd och hantverk(under fliken diskussion), kan du vara delaktig i att avvecklingen av Slöjd vid Linköpings Universitet inte sker.

Idag onsdag (31/10) samlas alltså alla inkomna synpunkter (se här), tankar och protester in för att framföras till rektor på universitetet, gå in och  kommentera om du har möjlighet!

Visa upp vad slöjden betyder för dig! Var med studenter vid universitetet, gör en ruta och berätta vad slöjden betyder för dig! Var med i uppropet Slöjdare mot nedskärningar.
Var med studenter vid universitetet, gör en ruta och berätta vad slöjden betyder för dig! Var med i uppropet Slöjdare mot nedskärningar.

Parallellt med detta upprop pågår också Slöjdare mot nedskärningar  där studenter vid universitetet uppmanar alla att göra rutor som protest – 15×15 centimeter i storlek och med budskap om slöjdens vikt och värde.

Så nu vill vi att du är med och visar att slöjden är viktig. Vare sig du verkar inom slöjd eller om du bara kan ställa dig bakom att slöjdutbildningen vid Linköpings universitet behövs. Skapa en ruta i storlek 15×15 cm i någon hantverksteknik (brodera, sticka, löd, hugg, skriv med penna) som går att sammanfoga med andra rutor med hjälp av snöre, garn eller tråd. Skriv kanske ett positivt ord om slöjd eller dela ett slöjdminne på den, eller låt den bara visa en hantverksteknik. Fredagen den 2 november träffas vi sedan i Key på Linköpings universitet och sammanfogar dessa till ett gemensamt verk. Mer specifik information om plats kommer, men vi kommer finnas där 12-15 – så kom och hjälp oss att sammanfoga eller bara sväng förbi och lämna ditt bidrag! Och kan du inte ta dig till Linköping så kan du publicera en bild på ditt bidrag här så skriver vi ut och visar upp!

Här är själva rapporten som föreslår nedläggningen.

Var med och visa att slöjden är värdefull, agera och manifestera i det du kan! Så här skriver studenten Rebecka Svensson om sin utbildning;

För mig handlar utbildningen inom slöjd och hantverk om så mycket mer än ”smörknivar och kuddfodral”. För mig är det en slags terapi, en möjlighet för mig att inspirera och bli inspirerad. Hantverk är min vardag och en otroligt stor del av min personlighet. Att få möjlighet att utbilda mig på kandidatnivå inom det ämnet som gör mig till den jag är och få en chans att utveckla det till ett jobb att leva på är något jag värdesätter högt. Att utbildningar som dessa kan finnas, där teori och praktik är så nära varandra, där tankar om hållbarhet och miljö blir en naturlig del av ens skapandeprocess, där lärare inspirerar och engagerar, där det finns utrymme för utveckling och möjligheter till att knyta kontakter inför arbetslivet är helt fantastiskt för mig och många andra. Hantverk är så mycket mer än ”bara en hobby”, det kan vara en livsstil, en slags hållbarhetsstrategi för framtiden eller ett heltidsjobb. Att ta bort en utbildning som ger så många en möjlighet att kombinera teori och praktik med något de brinner för vore ett misstag utan dess like. Framtiden behöver fler kreativa lösningar och idéer från människor som har ett brinnande intresse för just det.

 

5 comments

 1. Vad vore livet utan den skapande kraften som bor i varje människa.?
  Kraften för utvecklingen framåt. Vi vore kvar på stenåldern , om inte vår kreativitet stimulerats av handens skicklighet.
  Ta inte ifrån våra framtidslöften, de växande barnen möjlighet till stimulans i form av slöjd.
  Barnen kan redan läsa, skriva, räkna och , inte minst, försjunka i tekniken såsom
  ” plattor” och mobiler.

 2. Bevara all slöjdverksamhet vid Linköpings Universitet!! Den är Livsviktig för den framtida utvecklingen i Sverige inom alla områden. Hand och Hjärna för Sverige i Tiden.

 3. I många år arbetade jag med huvudet och förstod inte att jag saknade händerna.
  Nu använder jag både huvud och händer och mår utmärkt!

 4. Att ta bort något som bidrar till gemenskap , sammanhållning, behållning av tradition och kunskap är för mig ofattbart.
  Och i dessa tider där vissa behöver få använda sina händer till annat än att trycka på tangenter och mobiler.
  För mig är det en viktig fysisk känsla utöver det ovanstående.
  Att få känna materialet och känna doften, sinnen som vaknar =LIV
  Vi måste behålla den oändliga källa och vara verksamma och sprida denna urkraft och den som komma skall.
  Länge leve slöjden och skam på alla töntar som inte kan se guld.
  Vävkram

 5. Självklart ska denna utbilning finnas kvar. Estetik och skönhet är viktigt för människors välbefinnadne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *