Eldblå och den gotländska ullen

Den gotländska ullen är ett riktigt spännande ämne och område, eller, snarare – hela området svensk ull är riktigt viktigt och engagerande. Därute finns det en mängd aktörer som brinner för materialet, och som också arbetar för att ta tillvara på, öka användningsområdet för och upplysa om vikten att nyttja den bättre.  Den alltigenom så superpopulära Fårfesten i Kil som bara drar större och större publik för varje år, och något så högaktuellt som att ull- och spinn SM går av stapeln nu snart, 15-16 september, är också intressant att konstatera.

Sammanslutningar, förbund, företag (och enskilda företagare) som är engagerade som producenter och aktörer på scenen. Jag tänker exempelvis på Ullkontoret som tvättar ull,  Solkustens SpinnverkstadUllvilja, en förening med ändamål att främja och utveckla förädling av ull, med fokus på svensk fårull. Det är en ideell föreningen och den startade 2018. Alla lite vårdslöst sammanslagna här, men mest för att visa på bredden i området och inte minst engagemanget.

Här sitter Anna Josefin Hagberg och Karin Kloth och stickar. De driver Eldblå tillsammans, där de använder den gotländska ullen till inredning och textil. (Foto Anna Sundström)
Här sitter Anna Josefin Hagberg och Karin Kloth och stickar. De driver Eldblå tillsammans, där de använder den gotländska ullen till inredning och textil. (Foto Anna Sundström)

Och vadan detta tänker du? Jo, jag hamnade i funderingar kring ullen igen vid mitt besök på Formex för en tid sedan, då jag kom att diskutera just material, materialanvändning och hållbarhet, samt förstås lokalt producerat och allt som har med området att göra. Det som är svårt men viktigt. Blev då glad åt exempelvis Eldblå och dess centrala plats som aktör inom inrednings- och textilbranschen med något så naturligt och lokalt producerat som gotländsk ull.

Vändbar och oerhört vacker pläd i ull, från Eldblå. (Foto Anna Sundström)
Vändbar och oerhört vacker pläd i ull, från Eldblå. (Foto Anna Sundström)
Stickad halsduk från Eldblå. (Foto Anna Sundström)
Stickad halsduk från Eldblå. (Foto Anna Sundström)

Med start redan 1996 och då endast med kollektion av tuftade mattor och en nystart 2016 och med design av Karin Kloth och Anna Josefin Hagberg. Följande säger de om sin produktion:

Vi har förenats via råvaran ull, den som vi använder i vår kollektion ”made of gotland”. Karin, arbetar med de enkla uttrycken i sin formgivning både form, material och struktur. Anna Josefins formgivning bär signumet enkelt och raffinerat, med utgångspunkt i funktion, material och struktur.

Pläd från Eldblå, allt material från gotländsk ull. (Foto Anna Sundström)
Pläd från Eldblå, allt material från gotländsk ull. (Foto Anna Sundström)

Här följer vackra bilder på vacker produktion helt enkelt. Förra året uppmärksammades Eldblås pläd på Formex (vann Formex Formidable-priset från publiken om jag inte minns helt tokigt) – och i år var de också på plats med bla de stora sjalarna och halsdukarna.

Vävda mattor, Sand line, från Eldblå. (Foto Anna Sundström)
Vävda mattor, Sand line, från Eldblå. (Foto Anna Sundström)

Ämnet den gotländska ullen, den svenska ullen är stort och spännande. Nästa vecka är jag på väg till Gotland för att tillsammans med bofasta Erika Åberg planera Görbarts kommande uppdrag, mycket spännande dagar ska vi ha! Vi ägnade vårens Görbartsamtal på Nordiska museet i Stockholm om just ullen, läs mer här! Och som sagt – det finns verkligen anledning att komma tillbaka till detta!

Grå pläd från gotländska Eldblå. (Anna Sundström)
Grå pläd från gotländska Eldblå. (Anna Sundström)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *