Formex: hemslöjd, handgjort, hantverk, mästerligt och unikt

Jamen så tänker du, ”men skulle det inte bli någonslags uppdatering om slöjd och hantverk från Formex på Kurbits eller?” – och jomenvisst skulle det det! Nu kommer det! Min vecka gick åt till andra jobb och därför fick bilderna och uppdateringarna vänta. Dock – det var mycket av den varan jag fick ta del av förra veckan, och såklart mycket roligt!

Jag skrev förresten om en av mina ingångar till höstens mässa häromdagen – i och med utställningssamarbetet kring KIN som jag deltog i med texter, läs mer här. 

Mästerkrukmakare Stefan Andersson visade sitt hantverk på mässan. (Foto Kurbits)
Mästerkrukmakare Stefan Andersson visade sitt hantverk på mässan. (Foto Kurbits)

Men hur var då min mässa? Ganska kort, jag hann inte vara på plats mer än en dag tyvärr. Men oj vad jag träffade en massa bra och duktiga hantverkare och såg en mängd handgjort av hög klass på den dagen. Som alltid hinner jag mest fokusera på den avdelning som berör just hantverket, se studentutställningarna och också träffa avdelningen med Young Designers. Här kommer därför ett axplock sett ur de för Kurbits traditionella slöjdglasögonen, ni vet ju ungefär hur det brukar gå till.

Och dessutom – samarbetet som Formex hade med Hemslöjden och Sveriges Hantverksråd var ju förstås mitt i prick vad gäller tema, trend och livsstil, allt det som ju hantverket är. Roligt att se riktiga proffs in action. Mer om det nedan i bildtexterna – här är en första vända bilder helt enkelt:

Catia Colt, spännande keramiker med både urnor som dessa och vaser i sin produktion. (Foto Kurbits)
Catia Colt, spännande keramiker med både urnor som dessa och vaser i sin produktion. (Foto Kurbits)
Och det är också något som satte tonen märkte jag - spännande keramik fanns det gott om! Här skickliga Joanna Günther. (Foto Kurbits)
Och det är också något som satte tonen märkte jag – intressant keramik fanns det gott om! Här skickliga Joanna Günther. (Foto Kurbits)
En hel del intressanta studentarbeten fanns på plats också - detta exempelvis, Jennie Adén som gick ut Beckmans i våras har tillverkat en kollektion produkter utifrån en mils radie kring den plats hon kommer ifrån. Fantastiskt fint och bra projekt. (Foto Kurbits)
En hel del intressanta studentarbeten fanns på plats också – detta exempelvis, Jennie Adén som gick ut Beckmans i våras har tillverkat en kollektion produkter utifrån en mils radie kring den plats hon kommer ifrån. Fantastiskt fint och bra projekt. (Foto Kurbits)
En hel del spännande studentarbeten fanns också på plats, här är ett repslageriprojekt av Disa Bennich och Vera Rönn, där de experimenterar sätt att göra rep av skräp. Ett examensprojekt från Slöjd, hantverk och formgivning, Linköpings universitet. (Foto Kurbits)
En hel del spännande studentarbeten fanns också på plats, här är ett repslageriprojekt av Disa Bennich och Vera Rönn, där de experimenterar sätt att göra rep av skräp. Ett examensprojekt från Slöjd, hantverk och formgivning, Linköpings universitet. (Foto Kurbits)
Nytt från Sloydlab! Med inspiration från folkkonsten bygger duon stadigt upp en riktigt fin produktportfölj. Så roligt att följa och värt att hålla koll på! (Foto Kurbits)
Nytt från Göteborgsbaserade Sloydlab! Med inspiration från folkkonsten bygger duon stadigt upp en riktigt fin produktportfölj. Så roligt att följa och värt att hålla koll på! (Foto Kurbits)
Hemslöjden i Östergötland hade en av de finaste montrarna! Och absolut den mest färgstarka! Här med verk från utställningen 100 folk som jag skrev om tidigare i sommar. (Foto Kurbits)
Hemslöjden i Östergötland hade en av de finaste montrarna! Och absolut den mest färgstarka! Här med verk från utställningen 100 folk som jag skrev om tidigare i sommar. (Foto Kurbits)
Varje mässa nominerar en jury alster till Formex Formidable, där det både delas ut ett jurypris och ett publikens pris på nästföljande mässa. Här är en av nomineringarna, ett träfat av Maja Svensdotter, för Hemslöjden i Östergötland. (Foto Kurbits)
Varje mässa nominerar en jury alster till Formex Formidable, där det både delas ut ett jurypris och ett publikens pris på nästföljande mässa. Här är en av nomineringarna, ett träfat av Maja Svensdotter, för Hemslöjden i Östergötland. (Foto Kurbits)
Växbo Lin med Ingela Berntsson i designspetsen knep också en av nomineringarna för detta eminenta bärstycke, furushiki kallat på japanska. Men här i Växbo Lins tappning. Superfint! (Foto Kurbits)
Växbo Lin med Ingela Berntsson i designspetsen knep också en av nomineringarna för detta eminenta bärstycke, furushiki kallat på japanska. Men här i Växbo Lins tappning. Superfint! (Foto Kurbits)
Skansens sätt att lyfta den traditionella textilen var särdeles lyckad i denna nya duk tycker jag. Mönstret kommer från ett dräktliv och lyfts på detta vis. (Foto Kurbits)
Skansens sätt att lyfta den traditionella textilen var särdeles lyckad i denna nya duk tycker jag. Mönstret kommer från ett dräktliv och lyfts på detta vis. (Foto Kurbits)
Textil och kvinnohistoria hör ihop, det är sen gammalt. Här en fantastisk kollektion av just det - här suffragetter som vill ha rösträtt. Gina Eriksson och hennes Pattern me bright ligger bakom kollektionen, som berör ett antal olika femininstiska gärningar i historien. (Foto Kurbits)
Textil och kvinnohistoria hör ihop, det är sen gammalt. Här en fantastisk kollektion av just det – här suffragetter som vill ha rösträtt. Gina Eriksson och hennes Pattern me bright ligger bakom den textila kollektionen, som berör ett antal olika feministiska gärningar i historien. (Foto Kurbits)
Ytterligare saker som gör gott - jag träffade på Yawama of Sweden företaget som tillverkar sina stickade och virkade leksaker med hjälp av kvinnor i Zambia. Superfint och superfina! (Foto Kurbits)
Ytterligare saker som gör gott – jag träffade på Yawama of Sweden företaget som tillverkar sina stickade och virkade leksaker med hjälp av kvinnor i Zambia. Superfint och superfina! (Foto Kurbits)
Ytterligare en Formex Formidable-nominerad, keramikern Kristin Thenman. Också en favorit för mig, hon håller till i Värmland och var på Formex för första gången, lyxigt att få se mer av hennes arbete! (Foto Kurbits)
Ett till Formex Formidable-nominerat arbete, gjort av keramikern Kristin Thenman. Också en favorit för mig, hon håller till i Värmland och var på Formex för första gången, lyxigt att få se mer av hennes arbete! (Foto Kurbits)
Så roligt att också se Amanda Leksells arbete, utexaminerad från Handarbetets Vänner i våras och handvävare som gör så här fint. (Foto Kurbits)
Så roligt att också se Amanda Leksells arbete, utexaminerad från Handarbetets Vänner i våras och handvävare som gör så här fint. (Foto Kurbits)
Arianna Funk var på plats i Hemslöjdens och Sveriges Hantverksråds monter för att visa upp sitt hantverk - vävningen. Hon och de övriga som visade upp sitt arbete berättade om gesäll- och mästarbreven de tagit. Ett fint och mycket välbesökt inslag på mässan! Vi älskar att se när folk gör med händerna, det är också sen gammalt. (Foto Kurbits)
Arianna Funk var på plats i Hemslöjdens och Sveriges Hantverksråds monter för att visa upp sitt hantverk – vävningen. Hon och de övriga som visade upp sitt arbete berättade om gesäll- och mästarbreven de tagit. Ett fint och mycket välbesökt inslag på mässan! Vi älskar att se när folk gör med händerna, det är också sen gammalt. (Foto Kurbits)
Också Karl Sjögren var på plats och jobbade med händerna. Han är som ni ser träbildhuggare. Och vilket proffs sen! Precis som de övriga som visade keramik (Stefan Andersson) fotografi och broderi (Katarina Evans). (Foto Kurbits)
Också Karl Sjögren var på plats och jobbade med händerna. Han är som ni ser träbildhuggare. Och vilket proffs sen! Precis som de övriga som visade keramik (Stefan Andersson) fotografi och broderi (Katarina Evans). (Foto Kurbits)
Bilden inläggets topp föreställer marmorerad betong, och det är Anna Christians och företaget Craft Studio som ligger bakom dessa arbeten. Superfint att följa hennes arbete, här har det gått undan, verksamheten har växt och efterfrågan är stor. (Foto Kurbits)
Bilden inläggets topp föreställer marmorerad betong, och det är Anna Christians och företaget Craft Studio som ligger bakom dessa arbeten. Superfint att följa hennes arbete, här har det gått undan, verksamheten har växt och efterfrågan är stor. (Foto Kurbits)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *