Next Level Craft: final för den magiska slöjdsagan från norr

Så är det dags för Borås och Textilmuseet att ta in, ta sig an och uppleva den magiska slöjdsagan som Next Level Craft innebär. Skapad till Umeå Kulturhuvudstad 2014 av förenade slöjdkrafter och hemslöjdskonsulenter från norrlänen Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten tillsammans med curatorn Aia Jüdes. Utställningen har sett olika ut på varje turnéstopp, lokala utövare har engagerats där den samtida slöjdberättelsen dragit in – nu på sistone internationellt; Svenska Ambassaden i Washington och Svenska Institutet i Paris. Nu har Next Level Craft kommit till finalen och då är Textilmuseet ett utomordentligt val tycker jag.

Igår öppnade Next Level Craft på Textilmuseet i Borås. Grand finale för slöjdsagan som turnerat sedan 2014. Kolla in! En rad nygjorda verk finns med - här exempelvis en korp av Helena Hörstedt. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)
Igår öppnade Next Level Craft på Textilmuseet i Borås. Grand finale för slöjdsagan som turnerat sedan 2014. Kolla in! En rad nygjorda verk finns med – här exempelvis en korp av Helena Hörstedt. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Next Level Craft öppnade igår och det är endast genom museets bilder som jag kan se vad som visas – men se själva! – visst ser det ju spännande ut! Här har fokus legat på att hitta kopplingar mellan slöjd, textil och mode, och därmed har också några av våra främsta modedesignerns bjudits in att göra specialbeställda verk;  Helena Hörstedt, Karin Frankenstein & Tomas Auran, Johanna Hofring och Carolina Rönnberg (Wilhja) nämns bland annat från museets håll. Dessa namn är ju välkända också från museets håll, bland annat från den spännande utställningen Shapes of Fashion där flera av dessa ju medverkade.

Klänningar av Carolina Rönnberg, Wilhja. Next Level Craft, Textilmuseet. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)
Klänningar av Carolina Rönnberg, Wilhja. Next Level Craft, Textilmuseet. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Men en hel del är sig likt också – fortfarande en upplevelsebaserad  utställning som rör sig i gränslandet mellan hantverk, design, mode och konst. Den lyfter fram glädjen i handens genom gränsöverskridande möten mellan olika världar och generationer, från glesbygd till storstad skriver man från museets håll:

Vi ser idag ett ökat intresse för traditionella hantverk som används på nya sätt inom konst, mode och design. Hantverkskunskaper och taktil intelligens kan sporra till kreativa innovationer och fungerar också som balanserande motpoler i ett alltmer digitaliserat samhälle. I Next Level Craft lyfts slöjden in i nya sammanhang för att visa på möjligheter och inspirera till eget skapande.

Dreamworld, verk av Emma Hasseblad. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)
Dreamworld, verk av Emma Hasseblad. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Utställningen leker också med slöjdföremålen som ändrar innerbörd med hjälp av ljus, ljud och rörligt bild. Det är magiskt och spännande, precis som slöjdens inneboende kärna. Och slöjdvougingen finns kvar! Fint och roligt. Här är ett inlägg från 2014 där klippet med vougedans och samplade slöjddjud finns, kolla in!

Den mäktiga slöjdvougingen, där det battlas till slöjdbeats, kolla in klippet! (Foto Next Level Craft music video © Aia Jüdes)
Den mäktiga slöjdvougingen, där det battlas till slöjdbeats, kolla in klippet! (Foto Next Level Craft music video © Aia Jüdes)

Jag såg utställningen i Härnösand och förstår utifrån hur det såg ut då att detta precis som vid andra turnéstopp är en ny utställning. Passa därför på att se också Next Level Craft i Textilmuseets form och skepnad, fortfarande består utställningen av massor av slöjd – hundratalet verk av cirka fyrtio hantverkare, slöjdare, konstnärer och formgivare. Med föremål i en mängd olika material – virkning, vävning, tickning, yllebroderi, rotslöjd, tovning, näverflätning och trådtjack exemplifierar man med från museets sida.

Bohus Stickning, Solveig-Gustafsson och Pernille Silfverberg. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)
Bohus Stickning, Solveig Gustafsson och Pernille Silfverberg. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Next Level Craft finns att se på Textilmuseet i Borås fram till 21 oktober.

Kappa, klippt renskinn, av Caroline Rönnberg, Wihlja. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)
Kappa, klippt renskinn, av Caroline Rönnberg, Wihlja. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *