Fabricate: Bok om vävning vinnare av Svensk Bokkonst 2017

Jag har haft Åsa Pärsons bok Fabricate hemma ett tag, den kom ut i slutet av förra året, och det är en vacker produkt med ett tydligt fokus. Att visa, berätta och engagera i vävningen. Vävaren Åsa Pärson gör ju det som mest i all sin gärning, så att det nu också finns en bok som illustrerar hennes arbete och experimenterande känns ju helt rätt. Därför är det också extra roligt att boken blev en av vinnarna av Svensk Bokkonst 2017, vilket tillkännagavs förra veckan.

Det är en tävling som vill inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker och detta görs genom att utse 25 föredömligt producerade böcker och därmed peka på goda förebilder läser jag. Mer information om Svensk Bokkonst här. Till årets tävling anmäldes över 300 bidrag, och av dem valdes alltså dessa ut som vinnare.

Silke, silke samt silke, ull i dessa två prover, vävda i tuskaft. Ett av uppslagen i boken Fabricate av Åsa Pärson. Vinnare av Svensk Bokkonst 2017. (Foto Göteborgstryckeriet)
Silke, silke samt silke, ull i dessa två prover, vävda i tuskaft. Ett av uppslagen i boken Fabricate av Åsa Pärson. Vinnare av Svensk Bokkonst 2017. (Foto Göteborgstryckeriet)

Fabricate berättar om Åsa Pärsons arbete med väven, där hon har låtit illustrera med 134 vävprover i teknikerna tuskaft, panama, kypert och satin. Hon har till dessa tekniker experimenterat med olika material.  Jag gillar mycket att hennes vävprover är fotograferade i skala 1:1, eftersom det går helt i linje med vad boken i övrigt också förmedlar – en inblick i hantverket, uttrycket, hur valet av vävtekniker resulterar i olika uttryck.

Genom att samla så många exempel blir det tydligt hur hennes komposition och materialval är resultat av hennes konstnärliga val, och boken är också uppdelad utifrån hennes tekniker och material (33 rutor tuskaft, 35 rutor kypert osv). Det är den enda redovisning vi förses med, men är också den enda som behövs egentligen, bilderna berättar.

Största fokus är på de många skalenliga vävproverna Åsa Pärson arbetat med, men ytterligare lite ateljébilder finns också med i boken Fabricate. (Foto Göteborgstryckeriet)
Största fokus är på de många skalenliga vävproverna Åsa Pärson arbetat med, men ytterligare lite ateljébilder finns också med i boken Fabricate. (Foto Göteborgstryckeriet)

Motiveringen från Svensk Bokkonst lyder så här:

Strikt koncept i allt från materialval till formgivning. Präglingen på omslaget och den öppna ryggen med synlig bindtråd ger en visuell och taktil förståelse för innehållets vävtekniker. Textilkompatibel från inlagans twill och satin till den omslutande orange gördeln med signalfunktion. Fint pappersval och tryck.

Och den fina ryggen! Jag älskar böcker med den här bundna ryggen, då det går så bra att läsa dem, utan att de viker ihop sig. Här är det extra fint att ryggen är öppen och därmed redovisar dess bindning. (Foto Göteborgstryckeriet)
Och den fina ryggen! Jag älskar böcker med den här bundna ryggen, då det går så bra att läsa dem, utan att de viker ihop sig. Här är det extra fint att ryggen är öppen och därmed redovisar dess bindning. (Foto Göteborgstryckeriet)

Åsa Pärson själv är författare och utgivare av boken, Karin Björkquist står för illustration och fotografi, Lisa Rydell för formen. Och Göteborgstryckeriet står för repro och själva trycket. Det är från dem jag lånat bilderna i inlägget, läs mer om deras arbete med boken här. Den fina bindningen på boken, med den öppna ryggen, är gjord av Förlagshuset Nordens grafiska.

Ytterligare uppslag ur den vackra boken Fabricate, av Åsa Pärson. (Foto Göteborgstryckeriet)
Ytterligare uppslag ur den vackra boken Fabricate, av Åsa Pärson. (Foto Göteborgstryckeriet)

Bilden i inläggets topp är hämtad från Fiberspace Gallery, där Åsa Pärson hade en utställning i samband med att boken släpptes, i december förra året. Där syns också hennes prover tydligt, se mer om utställningen här. 

Fler prover från utställningen i december i fjol. Alla vävbitar ingår i boken Fabricate. (Foto Fiberspace Gallery)
Fler prover (beskurna) från utställningen i december i fjol. Alla vävbitar ingår i boken Fabricate. (Foto Fiberspace Gallery)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *