Julklappstips #4: The art of whittling

I senaste laget för beställning förvisso, men här kommer ett ytterligare boktips till julen. Det handlar om täljning och om konsten att göra saker för hand. Författare är Niklas Karlsson, täljare och slöjdare och även kursledare i täljning. Här kom förfrågan från engelska förlaget Carlton books och därför är boken på engelska. Boken utgår helt och hållet från Niklas tillvaro som slöjdare i Undersvik och de trakter av Hälsingland där han är aktiv och berättar hans historia som slöjdare.

Men visst är det tydligt att det finns ett större intresse för täljningen internationellt. Jag träffade exempelvis den eminente slöjdaren Jögge Sundqvist häromdagen, som berättade om sin höst där bland annat täljningen tagit honom till kurser och utställningar i Japan och Australien. Han bekräftade det stora intresse för skedtäljning (och täljning i stort) som finns ute i världen. Jögge själv är ju precis som Niklas flitigt anlitad internationellt på kurser i täljning och därmed gissar jag också att behovet av internationellt gångbara böcker i ämnet går bra.

Niklas Karlsson i färd med att beskriva täljningens olika grepp. Niklas är flitigt anlitad som kursledare internationellt, men håller till vardags till i Undersvik, Hälsingland. (Foto Niklas Karlsson)
Niklas Karlsson i färd med att beskriva täljningens olika grepp. Niklas är flitigt anlitad som kursledare internationellt, men håller till vardags till i Undersvik, Hälsingland. (Foto Niklas Karlsson)

I boken The art of whittling – a woodcarver’s guide to making things by hand visar Niklas Karlsson upp grunderna i täljningen, samt går igenom både träslag och grepp för att få fördjupad kunskap om teknikerna och sättet att tälja. De projekt som förstås också finns i boken bär mycket spår av Niklas egna uttryck och sätt att göra produkter, vilket är roligt. Jag har flera av hans skedar hemma och här har jag plötsligt möjlighet (inbillar jag mig!) att göra en likadan själv. Han bjussar iallafall på vägledning och puttar mig i rätt riktning.

Uppslag ur boken The art of whittling, av Niklas Karlsson, där han till exempel ger beskrivning på sina skedar. (Foto ur boken)
Uppslag ur boken The art of whittling, av Niklas Karlsson, där han både berättar om grundläggande täljgrepp och även ger beskrivning på sina skedar. (Foto ur boken)

Boken har en rad pedagogiska bilder som förklarar och innehåller en lättläst och tydlig engelska. Skulle språket däremot vara ett problem för mottagaren låter Niklas hälsa att boken kommer på svenska under 2018. Jag ville ändå ta tillfället i akt att tipsa om att vi fått ytterligare en bok om täljning – denna spännande, roliga och meditativa hobby som vi är allt fler som verkar njuta av.

Mer information om Niklas och om boken finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *