The Assembly Line gör dig syklar i ett kick – så du kan göra själv

Att leta tyg, matcha mönster och koordinera nål, tråd och knappar kan vara alldeles alldeles…underbart. Men också ganska svettigt om du som till exempel jag ofta hamnar i beslutsångest över hur valen påverkar det färdiga resultatet. Så många parametrar, så mycket att ta ställning till. Jagandet av drömmen om det egna perfekta plagget som förstås sitter som en smäck är måhända en del av just skapandeprocessen skulle en del säga. Men ibland blir processen just en enda lång om inte startsträcka, så kanske iallafall just det, process…det är nästan som att duon bakom The Assembly Line hade mig i åtanke, eller så finns det förmodat fler som jag.
Apron dress, från The Assembly Line, som vill slå ett slag för hemmasömnaden. (Foto The Assembly Line)
Apron dress, från The Assembly Line, som i mönster och livsstilsinspiration vill slå ett slag för hemmasömnaden. (Foto The Assembly Line)

I helgen trycktes det nämligen på knappen för den nya webbsatsningen The Assembly Line, nättjänsten som inte bara matchar ihop ditt sydriv med ett mönster, utan också levererar ditt material (inklusive tråd, knappar och inlägg om du vill det!) hem i brevlådan, jomenvisst! Enkla basplagg i rediga textilier, redo att göra sitt hemma hos dig. Det är en svensk satsning och bakom sajten står Anki Josefsson och Lotta Bohlin Lindström, som geografiskt befinner sig i Kungsbacka med omnejd.

I helgen var de med på julmarknaden #kustfolk i Varberg och från och med nu är de alltså igång. Hur känns det?
– Allt känns toppen! Vi tror starkt på idén, och hittills har vi fått väldigt positiv respons. Vi har hållit på med konceptet sedan i maj, juni, och startsträckan har varit lärorik. Det har gått lite långsammare än önskat men vi tycker att vi fått till alla delar så som vi tänkt, säger Anki Josefsson som är initiativtagaren bakom sajten.

Kjolen heter Three pleat skirt och lanseras som mönster och med material att sy själv från nystartade The Assembly Line. (Foto The Assembly Line)
Kjolen heter Three pleat skirt och lanseras som mönster och med material att sy själv från nystartade The Assembly Line. (Foto The Assembly Line)

Hon berättar att idén till The Assembly Line kom under våren då hon själv hade en rad bröllop och fester att gå på och gärna ville sy något, men att både tiden och kunskapen att modifiera mönster var knapp:
-Jag gillar att sy, men kan inte på ett proffsigt sätt skapa egna mönster eller modifiera någon annans. Jag älskar avskalat och skandinaviskt mode, enkla plagg med fiffiga detaljer, men den typer av klädmönster har jag inte lyckats hitta på marknaden. Och OM man skulle hitta ett okej mönster börjar nästa letande; det perfekta tyget för just det plagget. Det vill säga – en ganska lång process innan man får börja sy. 

Capsleeve dress, från The Assembly Line. (foto The Assembly Line)
Capsleeve dress, från The Assembly Line. (foto The Assembly Line)

Anki Josefsson gjorde slag i saken efter att hon formulerat tanken ”det kan inte bara vara jag som inte hittar det jag vill ha i mönsterväg och som dessutom skulle vilja ha en ”förenklad” beslutsväg”. Hon tog kontakt med Lotta Bohlin Lindström som inte bara gick igång på idén, hon är dessutom mönsterkonstruktör och ville gärna vara med.

Duon har tillsammans tagit fram en kollektion om 12 plaggmönster, där de säljer mönstren men också allt material du behöver till plaggen, om du vill ha det. I dagsläget finns sex plagg uppe, klänningar, en kjol, en byxa och en topp. Sex ytterligare modeller är på väg ut.
– Vi bestämmer tillsammans modeller och designs och väljer lämpliga tyger, och sen är det Lotta som basar över det tekniska och praktiska kring själva mönsterkonstruktionen, då det är hennes kompetens, säger Anki Josefsson.
Kimonojacket, från The Assembly Line. (Foto The Assembly Line)
Kimonojacket och byxkorna Allmost long trousers, från The Assembly Line. (Foto The Assembly Line)

Även om The Assembly Line vill att mönstren ska vara attraktiva, pedagogiska och lätta att genomföra med bra resultat är det också viktigt att ge hemmasömnaden ett lyft menar Anki Josefsson. Det ska kännas kvalitetsmässigt och konkurrenskraftigt det du gör i din syhörna därhemma. Kaxigt rent av, att sy sina egna kläder – mindre hobby och mer ställningstagande helt enkelt.

Elastic tie sweater, finns bland de första sex släppta modellerna hos The Assembly Line. (Foto The Assembly Line)
Elastic tie sweater, finns bland de första sex släppta modellerna hos The Assembly Line. (Foto The Assembly Line)

Nu har sajten varit i skarpt läge endast ett par dagar, men framtidsplaner finns. Tankar om att bygga på med workshops exempelvis, där man får lära sig mer eller bara ägna en helg åt att sy med likasinnade. Och fler plagg är på gång, målet är att ha så många modeller att du ska kunna sy din egen garderob, berättar Anki Josefsson.

Plagg på väg ut, tröjan Highcufftop kan du snart sy själv. (Foto The Assembly Line)
Plagg på väg ut, tröjan Highcufftop kan du snart sy själv. (Foto The Assembly Line)

Men hur svårt är det?
– Man ska inte behöva vara duktigare än så som alla är med syslöjd i bagaget. Vi har med omsorg gjort modeller som i många fall inte kräver tex dragkedjor eller liknande eftersom det momentet kan kännas hisnande om man är lite ringrostig.  Vi har lagt stor kraft på sömnadsinstruktionen för att man steg för steg ska kunna komma i mål, säger Anki Josefsson. 

Kanske syr du dig en hoodieparka i jul? På väg ut från The Assembly Line, kolla in! (Foto The Assembly Line)
Kanske syr du dig en hoodieparka i jul? På väg ut från The Assembly Line, kolla in! (Foto The Assembly Line)

Plaggen är uppdelade i en fyrskalig svårighetsindelning; Very easy, Easy, Average, Advanced. I denna första kollektion finns ingen Advanced säger Anki Josefsson. Den tilltänkta målgruppen innefattar både dem som redan syr och dem som inte tänkt på att sy själva som ett alternativ till att köpa kläder i butik.
– Målgruppen är i dagsläget kvinnor från cirka 30 år och uppåt. Modellerna på klädesplaggen är skapta med kvinnokroppar i bakhuvudet, lite mage och lite rumpa. 

Tulip dress - kommer snart! (Foto The Assembly Line)
Tulip dress – kommer snart! (Foto The Assembly Line)

Mer information om The Assembly Line finns här. Kolla in om du får sysug, jag tycker att det kliar i fingrarna så där som inspirationen ju funkar. När det går att formulera tanken ”men det där skulle jag ju kunna göra” – älskar den känslan. Återstår bara att gå från ord till handling…kanske en sådan här lösning kommer väl till pass för mig och andra med samma symptom?!

Känns lite som det här är min favoritmodell, Apron dress. Och enligt The Assembly Lines grundare Anki Josefsson, ett mycket enkelt plagg att börja med. Ska jag slå till tro? (Foto The Assembly Line)
Känns lite som det här är min favoritmodell, Apron dress. Och enligt Anki Josefsson på The Assembly Line, ett mycket bra plagg att börja med. Ska jag slå till tro? (Foto The Assembly Line)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *