Olek är tillbaka! På plats i Magic City – the Art of the Street

Jag har haft nöjet att arbeta med gatukonst och graffiti ett tag nu, inte mindre än två artiklar är på gång i tidningen Syre Stockholm om hur Stockholms graffiti- och gatukonstliv ser ut efter nolltoleransens avskaffande 2014. Det har varit spännande och intressant, jag har fått träffa en massa superintressanta, kunniga och kreativa människor som berättat initierat – och jag har också lärt mig mycket. Vad det är värt att kliva ur sin vanliga bekvämlighetszon ibland för att se på nya områden på nytt sätt, eller hur? Inte så mycket gerillaslöjd alltså, mer sprejad konst.

En av graffitins tidiga pionjärer, amerikanska Daze finns tidigt i utställningen Magic City - the Art of the Street, just ni i Stockholm. (Foto Kurbits)
En av graffitins tidiga pionjärer, amerikanska Daze finns tidigt i utställningen Magic City – the Art of the Street, just ni i Stockholm. (Foto Kurbits)

Men mycket av den kreativitet vi ser i det offentliga rummet hänger ju ihop, utövare glider mellan olika uttryck, testar olika material och tekniker. Som en hel del branschfolk också sagt, i Stockholm har det varit tvunget att uppfinna nya sätt att uttrycka sig, eftersom ett totalförbud för det sprejade måleriet också lett till ett stigmatiserat klimat. Det kanske till och med har varit roligare att använda andra material en tid. Därmed verkligen inte sagt att graffitikulturen inte funnits, den har bara flyttats till andra ställen.

Olek själv framför sitt verk, på pressvisningen häromveckan. Hon var väldigt glad att vara tillbaka i Sverige sa hon bland annat. (Foto Kurbits)
Olek själv framför sitt verk, på pressvisningen häromveckan. Hon var väldigt glad att vara tillbaka i Sverige sa hon bland annat. (Foto Kurbits)

Men nu var det inte riktigt där jag skulle landa med detta inlägg – jag hade också den stora förmånen att träffa Olek i förra veckan! Jomenvisst! Den virkande världsstjärnan med stort hjärta för Sverige är tillbaka. (och kolla vilken fin karusell hon gjort!) Vi har setts ett antal gånger nu och det är alltid lika spännande och roligt. (Här är de projekt av henne jag skrivit om här på bloggen, men det har också resulterat i artiklar, bla för tidningen Hemslöjd.)

Olek är nämligen en del av den stora satsningen på gatukonst och graffiti som kommit till Stockholm – den tyskaproducerade utställningen Magic City, the Art of the Street. Den öppnade förra helgen och jag kan verkligen rekommendera ett besök! I Magasin 9 i Frihamnen i Stockholm breder över 60 internationella världsartister inom graffitin och gatukonsten ut sig, det är verkligen stora målningar och verk i en riktigt inspirerande, interaktiv och mycket kreativ miljö.

Verk av Qi Xinghua, Herakut Skewville och Tristan Eaton, i Magic City, utställningen som visar graffiti och gatukonst i internationell världsklass i Stockholm just nu. (Foto Frank Embacher)
Verk av Qi Xinghua, Herakut Skewville och Tristan Eaton, i Magic City, utställningen som visar graffiti och gatukonst i internationell världsklass i Stockholm just nu. (Foto Frank Embacher)
Huge, Daniel Fahlström sprejmålar fotorealistiskt, numera heliumballonger i graffitistil. (Foto Michael Schmidt)
Huge, Daniel Fahlström sprejmålar fotorealistiskt, numera heliumballonger i graffitistil. (Foto Michael Schmidt)

En uppbygd stad där gatukonsten fått fri lejd skulle man kunna säga. Utställningen är curerad av amerikanska graffitikännaren och skribenten Carlo McCormick. Han har gjort det internationella urvalet till utställningen, som hittills turnerat runt i Tyskland, Stockholm är första stoppet på väg ut i världen. Olek är utvald av honom för att ingå som ett inslag i en kreativ gatukonstmiljö, hennes verk är ju ofta delar av en politisk och offentlig miljö, så det här är något av en ny sida av henne i Sverige. Hon berättar själv att hon hade behov av att göra något mer lättsamt för att skänka glädje till staden eller till världen, och därmed blev karusellen ett bra motiv. Se här, en film som Magic City har gjort där hon presenterar sitt verk lite mer:

Tidigare arbeten Olek gjort i Sverige har handlat om mänskligt lidande i flyktingströmmens Europa, om konsekvenserna av krig , om hur allt kan raseras In a blink of an eye som det uppmärksammade arbetet Avesta Art kallades. Samt ett fortsatt arbete där hon tillsammans med nyanlända volontärer virkade in ett helt hus, också i Avesta.

Dessa arbeten finns också med i foto- och filmformat i Magic City. Och i nätgalleriet Wallerys alldeles sprillans nya fysiska galleri (som öppnas idag, onsdag 8 november!)  planeras en utställning med Olek framöver fick jag höra. Håll utkik!

Olek in action, förberedelserna inför karusellverket. (Foto MAgic City)
Olek in action, förberedelserna inför karusellverket. (Foto Magic City)
Detalj av Oleks karusell, som nu finns i färdigt skick i Frihamnen i Stockholm, i utställningen Magic City. (Foto Magic City)
Detalj av Oleks karusell, som nu finns i färdigt skick i Frihamnen i Stockholm, i utställningen Magic City. (Foto Magic City)

Magic City – the Art of the Street bjuder på en massa intryck, Olek är det enda virkade verket, men hantverksskickligheten och kreativiteten är slående i en rad andra uttryck. Utställningen finns på plats till 8 april 2018. Gå och se om du har möjlighet!  Här är ytterligare en bild på den snurrande karusellen, följt av några till bilder från utställningen. Håll till godo!

Oleks karusell i Magic City just nu. (Foto Kurbits)
Oleks karusell i Magic City just nu. (Foto Kurbits)
MadC, konstnär från Tyskland närmast i bild. Hon har här använt 45 000 sprejburksmunstycken som målats i 43 färger. Det tog nio personer sex veckor att färdigställa dem, lär jag mig i den mycket informativa katalogen som också är framtagen till utställningen. (Foto Rainer Kurzeder)
MadC, konstnär från Tyskland närmast i bild. Hon har här använt 45 000 sprejburksmunstycken som målats i 43 färger. Det tog nio personer sex veckor att färdigställa dem, lär jag mig i den mycket informativa katalogen som också är framtagen till utställningen. (Foto Rainer Kurzeder)
Graffitikalligrafi av holländska Niels Shoe Meulman till vänster, amerikanska Mark Bode på väggen i mitten och till höger en exposé över den svenska graffitins utveckling med tillhörande taggar av utövare. (Foto Kurbits)
Graffitikalligrafi av holländska Niels Shoe Meulman till vänster, amerikanska Mark Bode på väggen i mitten och till höger en exposé över den svenska graffitins utveckling med tillhörande taggar av utövare. (Foto Kurbits)
Första stoppet utanför Tyskland kommer Magic City till Stockholm, där fyra svenska konstnärer deltar - här Huge, men också Vegan Flava och Akay&Olabo. (Foto Michael Schmidt)
Första stoppet utanför Tyskland kommer Magic City till Stockholm, där fyra svenska konstnärer deltar – här Huge, men också Vegan Flava och Akay&Olabo. (Foto Michael Schmidt)
Amerikanska Tristan Eaton, målar direkt med sprejburken utan mall. Verket heter Let loos the doves of war. (Foto Rainer Christian Kurzeder)
Amerikanska Tristan Eaton, målar direkt med sprejburken utan mall. Verket heter Let loose the doves of war. (Foto Rainer Christian Kurzeder)
Legendariske Carlo McCormick, curator från New York, med den alltid fantastiska Olek till höger. Båda var i Stockholm förra veckan inför öppningen av utställningen Magic City - the Art of the Street. (Foto Kurbits)
Legendariske Carlo McCormick, curator från New York, med den alltid fantastiska Olek till höger. Båda var i Stockholm förra veckan inför öppningen av utställningen Magic City – the Art of the Street. (Foto Kurbits)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *