Missa inte – Åsa Pärson och Masayoshi Oya på Galleri Anna H

Ytterligare ett par dagar finns det två spännande konstnärer på samma ställe hos Anna H i Göteborg. Keramik av Masayoshi Oya och textil av Åsa Pärson kanske kan ses som en udda kombo, men bådas uttryck är matchade fint utifrån deras material och tekniker.

Jag hade nöjet att kort träffa Masayoshi Oya vid ett besök i den verkstad i Göteborg där han då höll till, se inlägg här. Det var ett spännande möte då det formspråk han har så tilltalande har rötter både i det japanska och det nordiska, hans keramik har samma sorts enkelhet som Åsa Pärsons textil, men det handlar mest om att det är materialet och i Masayoshi Oyas fall också om färgval och mönster som faller sig naturligt.

Verk av Masayshi Oya, visas just nu i utställningen Kompositioner tillsammans med Åsa Pärsons textil. På Galleri Anna H i Göteborg. (Foto Studio Oyama)
Verk av Masayshi Oya, visas just nu i utställningen Kompositioner tillsammans med Åsa Pärsons textil. På Galleri Anna H i Göteborg. (Foto Studio Oyama)

Keramiken och dess olika glaseringar ger också tekniken dess mått av slump vilket inte är givet alla kreativa praktiker. Att kunna styra runt och förlita sig på slumpen i en kreativ process måste vara givande som keramiker brukar jag tänka. Här ser det också ut som att keramikern haft just kul på jobbet.

Masayoshi Oya, keramik just nu i Göteborg på Galleri Anna H. (Foto Studio Oyama)
Masayoshi Oya, keramik just nu i Göteborg på Galleri Anna H. (Foto Studio Oyama)

Åsa Pärson, som ju är handvävare och ligger bakom en rad vacker vävd textil som frlansande formgivare. Hon använder sin vävning som ett sätt att skissa fram produkter och mönster, och hon hämtar också gärna influenser från bland annat Japan.

Detalj orange svart, av handvävaren Åsa Pärson, tillsammans med Masayoshi Oya i Göteborg just nu. (Foto Galleri Anna H)
Detalj orange svart, av handvävaren Åsa Pärson, tillsammans med Masayoshi Oya i Göteborg just nu. (Foto Galleri Anna H)

Det avskalade och det basala i produkter, material och mönster är hennes signum. Inte att det på något sätt är enkelt, Åsa är oerhört skicklig i konsten att hitta balans och låta hantverket föra talan. Se mer om Åsa här!

Beige svart, Åsa Pärson. Gå och se utställningen Kompositioner, till 8 november. (Foto Galleri Anna H)
Beige svart, Åsa Pärson. Gå och se utställningen Kompositioner, till 8 november. (Foto Galleri Anna H)

Deras gemensamma utställning heter Kompositioner och den finns fram till 8 november att se på Galleri Anna H i Göteborg, så bege er dit snarast ni som har möjlighet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *