#surkärringarunite – budskapsbroderier med humor och tvist

Jag var i Kungsbacka häromkvällen, för att prata om gerillaslöjdsrörelsen och om de utövare som vill förändra världen med händerna. Det var apropå gerillaslöjdaren Karina Paulsson, som har en utställning i Kulturhuset Fyren i Kungsbacka just nu. Endast ett par dagar till ska jag dock tillägga, så skynda till kulturhuset ni som är i krokarna. Det är så roligt att få vara del av den rörelse som har en så stor bredd och så mycket entusiasm och kreativitet i sitt uttryck. Görarna som finns här är alla oerhört engagerade och det var också något som slog mig med onsdagens besök.

Karina Paulsson, alias #surkärringarunite, visar broderade budskap för det offentliga rummet på kulturhuset i Kungsbacka just nu. (Foto Kurbits)
Karina Paulsson, alias #surkärringarunite, visar broderade budskap för det offentliga rummet på kulturhuset i Kungsbacka just nu. (Foto Kurbits)

Karina Paulsson tog upp broderiet igen efter att ha kommit över min bok Gerillaslöjd 2014 och sedan dess har hon varit en viktig röst inom rörelsen. Utställningen Shake it, shake, shake, shake it! beskriver hon som en sammanfattning av intensiva år där hon börjat broderat och sedan dess befunnit sig i det offentliga rummet med sina slagkraftiga och inte minst humoristiska attityd;

Efter ett uppehåll på 40 år börjar jag brodera igen. Det kreativa och handens rörelse hjälper mitt sinne. Denna gång inspirerad av samtiden, uttrycket och hantverket. Denna gång bara för gatan och under aliaset #surkärringarunite

Karina Paulsson framför några av sina verk som är gjorda, men inte utplacerade ännu. Håll utkik Kungsbackabor, snart på en lyktstolpe nära dig! (Foto Kurbits)
Karina Paulsson framför några av sina verk som är gjorda, men inte utplacerade ännu. Håll utkik Kungsbackabor, snart på en lyktstolpe nära dig! (Foto Kurbits)
På temat flyktingströmmar, hur vi tar emot och behandlar varandra, samt hur vi definierar vad som är hem och hemma - broderier av Karina Paulsson som både ifrågasätter, reflekterar och ger oss skratt trots tunga ämnen. Bra gerillaslöjd helt enkelt. (Foto Kurbits)
På temat flyktingströmmar, hur vi tar emot och behandlar varandra, samt hur vi definierar vad som är hem och hemma – broderier av Karina Paulsson som både ifrågasätter, reflekterar och ger oss skratt trots svåra ämnen. Bra gerillaslöjd helt enkelt. (Foto Kurbits)
Tidigare taggar som suttit uppe har fått komma ner för utställningens skull. Karina Paulsson broderar för det offentliga rummet, för att skapa reaktioner med sina stygn. (Foto Kurbits)
Tidigare taggar som suttit uppe har fått komma ner för utställningens skull. Karina Paulsson broderar för det offentliga rummet, för att skapa reaktioner med sina stygn. (Foto Kurbits)

Med i utställningen var också Anna Melkersson, som med sina broderade sms kompletterade Karinas verk utmärkt – Anna har letat i familjens sms-konversationer och valt ut fragment ur vardagen som hon förevigat. Roligt och rörande, hur väljer vi att dokumentera och spara vår vardag egentligen? Mödosamma stygn men med hög igenkänning och fint budskap.

Hur många sms har vi i våra telefoner egentligen? Och vad säger de om våra vardagsliv? Anna Melkersson från Göteborg delar med sig i stygn och budskap i utställningen Shake it, shake, shake, shake it! Fram till söndag i Kungsbacka. (Foto Kurbits)
Hur många sms har vi i våra telefoner egentligen? Och vad säger de om våra vardagsliv? Anna Melkersson från Göteborg delar med sig i stygn och budskap i utställningen Shake it, shake, shake, shake it! Fram till söndag i Kungsbacka. (Foto Kurbits)
Anna Melkersson med sina broderade budskap. (Foto Kurbits)
Anna Melkersson med sina broderade budskap. (Foto Kurbits)

Efter föreläsningen i onsdags arrangerade kulturhuset en gerillaslöjdsworkshop, där deltagarna med lust och iver gav sig ikast med uppgiften att göra budskapsbroderier och andra taggningar av kulturhuset, som alltid när det har att göra med kreativa utövare blir det genast aktivitet, gemenskap och inte minst – resultat. Tack för en fin kväll Kungsbacka!

Gerillaslöjdsworkshop i samband med onsdagens föreläsning - supertrevligt gäng och spännande resultat! (Foto Kurbits)
Gerillaslöjdsworkshop i samband med onsdagens föreläsning – supertrevligt gäng och spännande resultat! (Foto Kurbits)

Utställningen Shake it, shake, shake, shake it finns att se på Kulturhuset i Kungsbacka fram till och med söndag 22 oktober. Mer info här.

Wifimemet i sin helhet - slående sammanfattning av samtiden, eller hur? Budskapsbroderi av Karina Paulsson. (Foto Kurbits)
Wifimemet i sin helhet – slående sammanfattning av samtiden, eller hur? Budskapsbroderi av Karina Paulsson. (Foto Kurbits)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *