Brittisk korsstygnsbroderibonanza i ny bok och ny tidning

Här är två glada nyheter för oss korsstygnsnördar där ute! Och nej vi är sannerligen inte ensamma, nätet är en perfekt plats för inspiration av all sort vad gäller nya, smarta, intressanta och viktiga mönster och utövare som gladeligen fyller på. Detta har Jamie Chalmers, aka Mr X Stitch, vetat om och använt sig av i sin sedan länge etablerade och uppskattade sajt Mr X Stitch, kolla in den om du inte redan gjort det.

Nu är också Jamie Chalmers aktuell både med en ny bok och ett nytt korsstygnsmagasin! Jomenvisst. Och det är en fröjd att ta sig an smörgåsbordet av inspiration, handfasta tips och förstås också mönster han samlat ihop. Boken heter The Mr X Stitch Guide to Cross Stitch, den kom ut i augusti och är utgiven av Search Press. Tidningen går namnmässigt i samma anda, det heter  XStitch, med sloganen ”a cross stitch magazine for a modern world”. Den är resultatet av en mycket lyckad Kickstarterkampanj som gav möjlighet att ge ut första numret i rasande takt, och snart uppföljt av ytterligare ett (i december). Första numret är särskilt lyckat för sitt tema kan jag tycka – Revolution! Och de medverkande levererar roliga, smarta mönster på temat.

Med en lyckad Kickstarterkampanj i ryggen har Jamie Mr X Stitch Chalmers nu givit ut den korsstygnstidning han själv saknade och ville läsa. (Foto uppslag ur tidningen, Kurbits)
Med en lyckad Kickstarterkampanj i ryggen har Jamie Mr X Stitch Chalmers nu givit ut den korsstygnstidning han själv saknade och ville läsa. Mönstret på Putin ovan är gjort av Ellen Schinderman. (Foto uppslag ur tidningen, Kurbits)

Jamie Chalmers bygger sina broderier på just samtidsreferenser, samhällsdiskussioner och med populärkulturella förtecken. Här hyllas nördens intresse för tv-spel, politik, tv-serier eller konsthistoria och inget är för litet i detalj för att lyftas in i stygnens värld. I boken står Jamie för designen av korsstygnsmönstren och för alla fakta kring sättet att ta sig an broderandet. Här har han dock bjudit in en hel del influenser utifrån som med sina stygn och sitt sätt att brodera fungerar som inspiration. Han visar också upp roliga sätt att variera själva materialet – här ett exempel på hur självlysande tråd kan förändra ett broderi:

För alla Game of Thrones-entusiaster därute är kanske lyckan total över detta meme från tv-serien - i självlysande broderitråd! (Foto ur The Mr X Stitch Guide to Cross Stitch, Kurbits)
För alla Game of Thrones-entusiaster därute är kanske lyckan total över detta meme från tv-serien – i självlysande broderitråd! (Foto ur The Mr X Stitch Guide to Cross Stitch, Kurbits)

I magasinet XStitch är det ännu tydligare att de inbjudna broderiformgivarna bygger basen av inspiration och mönster. Där boken fungerar som sätt att komma igång – med förklaringar om fästningar av stygn, av färger och korsstygnets grunder, är magasinet mer av en kontinuerlig kompis som tipsar om coola broderier att utföra. Med det sagt – här finns också något för dig som aldrig broderat förut, en del grundläggande tips finns – men tanken är ändå att du säkerligen vill boosta ditt redan befintliga intresse för samtida stygn.

Tilltalet är rappt och brittiskt vitsigt, formgivningen känns samtida nördig i sin stil. Läsningen runtikring är inte superomfattande, men passande för temat om revolutionen tar Jamie in tydliga röster i craftivismens grundare Betsy Greer och Craftivist Collectives Sarah Corbett som med all säkerhet når fram till oinvigda gissar jag. För oss redan insatta är det inte där vi hittar främsta inspirationen – men det kanske inte heller gör något, då mönsterdelen är generöst tilltagen och spridningen av bidragande utövare – med intressanta förklaringar av hur de tolkat temat –  är bred.

A womans place is in the revolution - korsstygnsmönster ur X Stitch Mag, utgiven med tema revolution. Design Pyrodopins. (Foto Uppslag ur tidningen Kurbits)
A womans place is in the revolution – korsstygnsmönster ur X Stitch Mag, utgiven med tema revolution. Design Pyrodopins. (Foto Uppslag ur tidningen Kurbits)

Den största förtjänsten som Jamie Chalmers gör tillsammans med sina medhjälpare i både bok och tidning är dock att han uppvärderar hantverket och lockar till att fler kanske hittar vägar in till broderiet. Själv har han broderat i över tio år och menar att scenen förändrats mycket sedan dess.

Även om det inte är helt självklart att ha korsstygnsbroderi som både hobby och sätt att leva är det mycket oftare han möter på förståelse för sina broderade stygn idag än när han startade, berättade han för mig häromdagen. När han startade sajten Mr X Stitch 2008 menar han att han ägnade mycket mer tid åt att försvara sitt intresse – och den förskjutningen mot större acceptans menar han mycket är just nätets förtjänst.

Jamie Chalmers, också känd som Mr X Stitch, började själv brodera korsstygn för tio år sedan. 2008 startade han sajten med samma namn, och nu är han aktuell både med en bok och ett nytt magasin - allt i korsstygnets tjänst. (Foto Stacey Grant)
Jamie Chalmers, också känd som Mr X Stitch, började själv brodera korsstygn för tio år sedan. 2008 startade han sajten med samma namn, och nu är han aktuell både med en bok och ett nytt magasin – allt i korsstygnets tjänst. (Foto Stacey Grant)

The Mr X Stitch Guide to Cross Stitch finns att få tag i från svenska bokhandlare, medan magasinet XStitch inte har någon svensk återförsäljare ännu, beställ ditt exemplar via sajten så länge, har vi tur finns det återförsäljare som hittar tidningen och kan ta in den hit för enklare hantering. För brodöser som gillar innehållet i magasinet har vi med all säkerhet gott om här hemma också, det är ingen tvekan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *