Fashion Revolution Week 2017

Idag, 24 april hålls manifestationer världen över för att uppmärksamma och inte minst minnas Rana Plaza-katastrofen 2013 då en klädfabrik i Bangladesh rasade samman på grund av dåligt underhåll och undermåliga arbetsförhållanden. Över tusen personer miste livet och många var dem som skadades. Läs här, här och här.

Det som tidigare var Fashion Revolution Day har numera utökats till att bli en veckas manifesterande och organiseras i Fashion Revolution för bättre tillverkningsförhållanden av våra kläder, samt uppmärksammande på vilka som står för tillverkningen och hur vi med våra medvetna val kan göra skillnad för många arbetare i fabrikerna. Runt om i landet och i världen uppmärksammas detta i fysiska evenemang och kampanjer under veckan.

I Borås finns ett ambitiöst program samarrangerat, signerat Borås Fashion Revolution Week, där företag och organisationer som ReFashionRefood, Textilmuseet, Folkuniversitetet, Greenpeace, Textile Fashion Center, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen bland annat medverkar. Se mer i eventet; här står hela veckans arrangemang listat.  På Fashion Revolutions hemsida under Sverige står också dessa evenemang listade. 

"Shopdropping instead of shoplifting" - under veckan lär en rad mini protestrullar läggas i plagg i klädbutiker runtom i världen. Craftivist Collective med Sarah Corbett i täten gör denna kampanj. (Foto Craftivist Collective)
”Shopdropping instead of shoplifting” – under veckan lär en rad mini protestrullar läggas i plagg i klädbutiker runtom i världen. Craftivist Collective med Sarah Corbett i täten gör denna kampanj. (Foto Craftivist Collective)

Men det går naturligtvis också att göra mycket digitalt genom att posta, dela och uppmärksamma i sociala kanaler. Samt att ingå i globala kampanjer. Brittiska Craftivist Collective genomför en kampanj de kallar Mini Fashion Statements, där du med skrivna budskap kan vara med och stötta den globala Fashion Revolution-rörelsen som ett sätt att göra påtryckningar för större transparens, och för en mer hållbar och etisk modeindustri.

 Our ’Mini Fashion Statements’ are the only paper craftivism project we have created and encourage people to ’shopdrop’ (as opposed to shoplift) beautiful handwritten mini scrolls in pockets of garments in fashion stores, in friends’ pockets or even colleagues’ pockets at work, to intrigue and engage thought on who made our clothes and how we can be part of making all of the fashion industry processes beautiful and not just the clothes.

Läs på och håll dig uppdaterad om förhållandena inom den globala klädindustrin! #fashionrevolution #whomademyclothes. (Foto Claudio Montesano Castillas)
Läs på och håll dig uppdaterad om förhållandena inom den globala klädindustrin! #fashionrevolution #whomademyclothes. (Foto Claudio Montesano Castillas)

För några år sedan gjordes detta experiment, jag tycker fortfarande att det är en bra ögonöppnare – för det handlar förstås mycket om att förändra beteende, vanor och inte minst, sprida information om hur tillverkningen ser ut. Jag har delat den förut, men i startgroparna av årets Fashion Revolution Week får ni den igen. Sprid den och kunskapen vidare!

Läs på under veckan: www.fashionrevolution.org, se mer och använd #whomademyclothes och #fashrev för information och för att sprida budskapet om rättvisare hållbarare kläder och industri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *