Kolla in nystartade Swedish Creatures!

Här kommer det goda nyheter från svenskt mönsterfomgivarhåll, kolla in Swedish Creatures! En nystartad grupp kvinnliga kreatörer som gått samman för att stärka och utveckla svensk mönsterformgivning, och dessutom sprida den internationellt. Efter en hel del nätdiskussioner om formgivning, deras roll i branschen och erfarenheter som kvinnliga entreprenörer hittade de formen i gruppen utifrån ett konkret mål: att gemensamt ta sig till New York och branschmässan Surtex 2017 där de kommer att presentera sin kollektion Creatures.

"Vi tillhör olika generationer och har olika bakgrund, utbildning och konstnärlig stil men har mycket gemensamt. Mixen av erfarenheter och skolning är en näringsrik mylla för kreativ och affärsmässig utveckling, säger Swedish Creatures kreatörer."
”Vi tillhör olika generationer och har olika bakgrund, utbildning och konstnärlig stil men har mycket gemensamt. Mixen av erfarenheter och skolning är en näringsrik mylla för kreativ och affärsmässig utveckling, säger Swedish Creatures kreatörer.”

Swedish Creatures består av Kajsa Rolfsson, Kristina Hultkrantz, Lisa Edoff, Lotte Kölare, Sabine Wroblewski Gustrin och Åsa Kax Ideberg och just nu är de i full gång med produktionen; bland annat släpper de i dagarna en förkollektion, där de arbetat med ett tema, som ett kreativt experiment:
– Vi ser det som en övning för att värma upp inför satsningen i New York. Vi har utgått från en gemensam färgskala och arbetar med vårt övergripande tema Creatures, men har också lagt till värme och solsken, säger Åsa Kax om deras förkollektion, vars olika mönster går i olika nyanser av blått.

Gruppens förkollektion, som består av alla olika formspråk hållna i gemensam färgskala och  gemensamt tema. (Bild collage från Swedish Creatures)
Gruppens förkollektion består av alla olika formspråk hållna i gemensam färgskala och gemensamt tema. (Bild collage från Swedish Creatures)

Sabina Wroblenski Gustrin tog initiativet till gruppen och menar att det bara finns fördelar med att vara fler; större ekonomisk, styrka och mer mod. Vilket de alla menar bidrar till varje medlems egna entreprenörskap. ”Vårt mål är att bli en självklar del av svensk designexport” enligt Sabina. Ambitionsnivån på gruppen är rättmätigt hög och engagemanget i arbetsprocessen och nätverket är stort, något som både borgar för stordåd och gynnar branschen i stort tänker jag.

Följ Swedish Creatures här, eller på Instagram, här – där finns mer information om gruppens gemensamma arbete, bland annat kommer de framöver att arbeta med samma mönster och addera olika bitar i processen. På sikt finns tankar om samarbeten utanför gruppen med svenska varumärken och specialkollektioner, samt framtagande av metervara och pop-up utställningar. Håll ögonen öppna och följ Swedish Creatures, för här kommer det att hända mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *