Formex, slöjd och hantverk del 2

Mer bilder, mer inspiration – från förra veckans Formexmässa i Stockholm. Som jag var inne på i inlägg nummer ett fyller nu mässan alla hallar, det är nästan svårt att få ett helhetsgrepp. Med en del indelningar och sorteringar på aktiviteter, utställningar och inbjudna gäster blir det möjligt att ändå urskilja exempelvis examinerade studenter, unga formgivare i Young Designers och avdelningar för konsthantverk och hantverk. En för mig ny hall som mässan kallade Nordic Buzz ingick också, en yta med inbjudna skandinaviska formgivare – i år med fokus på hållbara produkter.

Inspirationsutställningen var även i år gjord av Codesign. (Foto Kurbits)
Inspirationsutställningen var även i år gjord av Codesign. (Foto Kurbits)

Mässan lyfter ju generellt det handgjorda och numera även processerna dit i form av prova på – för andra gången står exempelvis Handarbetets Vänner för en upplevelsemonter, nu med vävningen i fokus. Förra årets dropinworkshops i shibori var minst lika välbesökta som denna omgångs hantverk. Att väva väckte nyfikenhet och många besökare tog sig tiden att använda händerna en stund.

Material Makers Lab, årets upplaga av Handarbetets Vänners inslag (hehe) på Formex handlade om vävning och var mycket uppskattat. (Foto Kurbits)
Material Makers Lab, årets upplaga av Handarbetets Vänners inslag (hehe) på Formex handlade om vävning och var mycket uppskattat. (Foto Kurbits)

Formex hade även en ingång i Fashion Hackathon, där man visade upp delar av ett pågående samarbete mellan modebranschens designers och digitala utvecklare och programmerare som nu mer intensifierat än på länge skapar mode med inbyggd teknisk funktion, wearables, med uppgift att bli en hybridbransch mellan mode och teknik. Utvecklingen har funnits ett tag men visst är den på framfart med större kraft nu? Jag tycker mig se det iallafall.

Fashion Hackaton, resultatet från det samarbete mellan mode och digital programmering för att skapa en ny hybridbransch mellan mode och teknik visades upp på Formex. Här är min enda bild tyvärr, men jag tycker att företeelsen är så intressant. Handens arbete i fokus. (Foto Marcus Frendberg/Swedish Fashion Council)
Fashion Hackaton, resultatet från det samarbete mellan mode och digital programmering för att skapa en ny hybridbransch mellan mode och teknik visades upp på Formex. Här är min enda bild tyvärr, men jag tycker att företeelsen är så intressant. Handens arbete i fokus. (Foto Marcus Frendberg/Swedish Fashion Council)

Så bildsvep två från Formex, kommer här – favoriter, fina mönster, textilier – fångat med mer eller mindre hantverks- och slöjdöga.

Kristina Stark med sina raka eleganta former. Hennes kanna blev mångas favorit. (Foto Kurbits)
Kristina Stark med sina raka eleganta former. Hennes nya kanna i olika storlekar blev mångas favorit. (Foto Kurbits)
Frida Fjällmans porslinsbjörn, nominerad till Formex Formidable. (En av mina favoriter!) (Foto Kurbits)
Frida Fjellmans porslinsbjörn, nominerad till Formex Formidable. (En av mina favoriter!) (Foto Kurbits)
Mönster från Afro Art som går igen i olika produkter - överkast, kuddar, och här skymtar också till vänster, en matta. Allt mycket stiligt och inspirerande! (Foto Kurbits)
Mönster från Afro Art som går igen i olika produkter – överkast, kuddar, och här skymtar också till vänster, en matta. Allt mycket stiligt och inspirerande! (Foto Kurbits)
Keramikmoln som heter duga! Från Grimwade i Nordic Buzz-avdelningen. (Foto Kurbits)
Keramikmoln som heter duga! Från Grimwade i Nordic Buzz-avdelningen. (Foto Kurbits)
Nystartade Studio Ek med bas i Göteborg, består av keramikern Oskar Ek med ambition att göra porslin till det offentliga matrummet - med riktning på finkrogar och restauranger. (Foto Kurbits)
Nystartade Studio Ek med bas i Göteborg, består av keramikern Oskar Ek med ambition att göra porslin till det offentliga matrummet – med riktning på finkrogar och restauranger. (Foto Kurbits)
Formgivare Lisa Bengtsson tar ofta ut svängarna både med stora mönster och intressanta färgkombinationer. Hennes monter illustrerar det fint. (Foto Kurbits)
Formgivare Lisa Bengtsson tar ofta ut svängarna både med stora mönster och intressanta färgkombinationer. Hennes monter illustrerar det fint. (Foto Kurbits)
Kristina Larsson med företaget Lykaliak var på Formex för första gången, Kristina är nyutexaminerad och gör produkter i ek, al och björk, med en dekor i 23,75 karats guld. (Foto Kurbits)
Kristina Larsson med företaget Lykaliak var på Formex för första gången, Kristina är nyutexaminerad och gör produkter i ek, al och björk, med en dekor i 23,75 karats guld. (Foto Kurbits)
Från Spinneriet i Lindome utanför Göteborg kom i gemensam monter Kajsa Cramer, Paula Hagerskans, Camilla Broyn och här i bild - Cecilia Eduards och Emma von Brömssen. Och även i montersammarbetet men inte på plats i Spinneriet, Ylva Skarp. Superfin monter med mycket samlad talang. (Foto Kurbits)
Från Spinneriet i Lindome utanför Göteborg kom i gemensam monter keramikern Kajsa Cramer, smyckeformgivare Paula Hagerskans, keramiker Camilla Broyn och här i bild – skinnformgivaren Cecilia Eduards och textilformgivaren Emma von Brömssen. Och även i montersammarbetet men inte på plats i Spinneriet, Ylva Skarp. Superfin monter med mycket samlad talang. (Foto Kurbits)
Företaget Handcrafted by Sweden tycker att vi ska gunga mer i offentliga rum. Ett kontor med lite gungor, kan det vara något? Flätat skinn från Tärnsjö Garveri, stoppad sits och med själva gungan i björk. Finfint gung i den du! (Foto Kurbits)
Företaget Handcrafted by Sweden tycker att vi ska gunga mer i offentliga rum. Ett kontor med lite gungor, kan det vara något? Flätat skinn från Tärnsjö Garveri, stoppad sits och med själva gungan i björk. Finfint gung i den du! (Foto Kurbits)

 

Gåsöga, en av de många tekniker som visades och lärdes ut i Handarbetets Vänners monter. (Foto Kurbits)
Gåsöga, en av de många tekniker som visades och lärdes ut i Handarbetets Vänners monter. (Foto Kurbits)
Från interiören i det uppbyggda caféet, stylat av Tina Hellberg. (Foto Kurbits)
Från interiören i det uppbyggda caféet, stylat av Tina Hellberg. (Foto Kurbits)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *