Formex, slöjd och hantverk del 1

Efter ett uppehåll från bloggandet har det nu fyllts på med både inspiration och innehåll som jag ser fram emot att få dela med er framöver – ny termin betyder ju alltsom oftast till exempel Formex, inredningsmässan som ju gick av stapeln förra veckan med slut i helgen, det där känner ni nog till. För mig har mässan mer och mer blivit ett sätt att gå runt och träffa utövarna och företagarna så att säga;  hantverkare, slöjdare, formgivare och kollegor i branschen, och därmed också ett bra sätt att få lite koll på hur branschen mår.

Från en av mässans många inspirationsutställningar, Frosta Design med sina makraméknytningar i amplar och väggbonader  var poppis i både utställningar och bland besökare. (Foto Kurbits)
Från en av mässans många inspirationsutställningar, Frosta Design med sina makraméknytningar i amplar och väggbonader var poppis i både utställningar och bland besökare.  Och trenden kring träet verkar hålla i sig. (Foto Kurbits)

Jag brukar återkomma till det märker jag. Det är utifrån den tid jag spenderar omöjligt att få helhetsgrepp på hela mässan, den växer och växer för varje år, vilket är imponerade. Om det blir bättre och bättre i produktväg med det är väl något tveksamt, men, många engagerade aktörer tillkommer trots allt och det ser jag som gott.

Jag instagrammade en hel del under mina två mässdagar, se gärna i det flödet också, @kurbitsmedia heter jag där. Och här har jag sammanställt lite favoriter, helt enkelt. Håll till godo! Jag kallar spaningen ”en slöjdnörd med faiblesse för mönster och textil och trä och keramik (eeh ja) kollar hantverk”. Och bilderna blev så många, så det här är till och med del 1 av 2.

Kul att vara igång igen, och verkligen roligt att du är tillbaka – välkommen hit!

Finska Tjockt stickar stort! Mattor, puffar, plädar -  men också halsdukar. Allt för hand i olika kvaliteter av ull från finländskt spinneri. Kul! (Foto Kurbits)
Finska Tjockt stickar och virkar stort! Mattor, puffar, plädar – men också halsdukar. Allt för hand i olika kvaliteter av ull från finländskt spinneri. Kul! (Foto Kurbits)
Mönster, material- och färgprakt hos Klippan, nästan som alltid skulle jag vilja säga. (Foto Kurbits)
Mönster, material- och färgprakt hos Klippan, nästan som alltid skulle jag vilja säga. (Foto Kurbits)
Ett annat material - populära Uashmama hade stilig monter; "feels like leather, wash like fabric, made of paper" är ju deras slogan. Självförklarande - och fint! (Foto Kurbits)
Ett annat material – populära Uashmama hade stilig monter; ”feels like leather, wash like fabric, made of paper” är ju deras slogan. Självförklarande – och fint! (Foto Kurbits)
En rejält gillad bonad på Instagram häromdagen, fantastisk, eller hur? Från briljanta The Folklore Company, jag har skrivit om det progressiva broderiföretaget med bas i Göteborg tidigare, kolla in de befintliga broderikiten, eller gör ditt eget! (Foto Kurbits)
En rejält gillad bonad på Instagram häromdagen, fantastisk, eller hur? Från briljanta The Folklore Company, jag har skrivit om det progressiva broderiföretaget med bas i Göteborg tidigare, kolla in de befintliga broderikiten, eller gör ditt eget! (Foto Kurbits)
Här är Sofia Magnusson som driver The Folklore Company, företaget som hjälper dig brodera vad du vill - kanske en Håkan Hellström-strof?  (Foto Kurbits)
Här är Sofia Magnusson som driver The Folklore Company, företaget som hjälper dig brodera vad du vill – kanske en Håkan Hellström-strof? (Foto Kurbits)
Apropå mönster, textil och färger. En favoritmonter att besöka - Ulrika Gyllstads mixningar och matchningar av sina mönster, former och nyanser är en fröjd, här i en dov blågrågrön som var ljuvlig, och svårfångad! Bilden återger inte riktigt verkligheten.  Ulrika formger och trycker upp i Sverige, metervara men också i produkter. (Foto Kurbits)
Apropå mönster, textil och färger. En av favoritmontrarna på ämnet  – Ulrika Gyllstads mixningar och matchningar av sina mönster, former och nyanser är en fröjd, här i en dov blågrågrön som var ljuvlig, och svårfångad! Bilden återger inte riktigt nyansen i verkligheten. Ulrika formger och trycker upp i Sverige, metervara men också i produkter. (Foto Kurbits)
Den stora inspirationsmontern var svårfångad på bild, men här finns den nystartade verksamheten Skryta och deras lampa representerad. Med bas i Göteborg och med samarbete med Stadsmissionen där låter formgivarna bakom märket återbruka restmaterial från bland annat Kasthall. Så otroligt mycket win-win tycker jag. Och med fantastiskt fint resultat. (Foto Kurbits)
Den stora inspirationsmontern var svårfångad på bild, men här finns den nystartade verksamheten Skryta och deras lampa representerad. Med bas i Göteborg och med samarbete med Stadsmissionen där låter formgivarna bakom märket återbruka restmaterial från bland annat Kasthall. Så otroligt mycket win-win tycker jag. Och med fantastiskt fint resultat. (Foto Kurbits)
Sista bilden för detta svep; min gamla arbesplats Konsthantverkscentrum var på plats på mässan, bland annat med Mia Schnitzler och hennes företag Klei Studio. Konsthantverkscentrum är ju en stiftelse med runt 800 anslutna, så där finns mycket fint att hålla koll på. (Foto Kurbits)
Sista bilden för detta svep; min gamla arbesplats Konsthantverkscentrum var på plats på mässan, bland annat med Mia Schnitzler och hennes företag Klei Studio. Konsthantverkscentrum är ju en stiftelse med runt 800 anslutna, så där finns mycket fint att hålla koll på. (Foto Kurbits)
Nej jag ljög, här är sista bilden, och det apropå bilden i inläggets topp. Dessa ljuvliga mattor är gjorda av Josefin Gäfvert, som med sin vävning gestaltar sig själv och sin omgivning på ett spännande konstnärligt och hantverksmässigt vis. Josefin Gäfvert var representerad i utställningen med nyutexaminerade studenter från i våras, utvalda av Stefan Nilsson. (Foto Kurbits)
Nej jag ljög, här är sista bilden, och det apropå bilden i inläggets topp. Dessa ljuvliga mattor är gjorda av Josefin Gäfvert, som med sin vävning gestaltar sig själv och sin omgivning på ett spännande konstnärligt och hantverksmässigt vis. Josefin Gäfvert var representerad i utställningen med nyutexaminerade studenter från i våras, utvalda av Stefan Nilsson. (Foto Kurbits)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *