Gå&se: Mia Cullin på Designgalleriet

Ett par dagar till finns möjlighet att se Mia Cullins arbeten för Designgalleriet, hennes utställning Omkring tar sin början i cirkelformen och hon utforskar den i lite olika material, främst läder. Säkerligen var ni många med mig som förra året blev upprymda av Mia Cullins vackra stora pall Rebind, se här.

Skickligt flätat med rundlar i  läder ger ett spännande maxat mönster, det är en riktigt stilig kontrast till möbelns funktion och i övrigt stabila utformning tycker jag. Benen är gjorda i skiktlimmad bok.

Stor pall, Rebind, av Mia Cullin. Visas på Designgalleriet just nu - gå och se! (Foto Kurbits)
Stor pall, Rebind, av Mia Cullin. Visas på Designgalleriet just nu – gå och se! (Foto Kurbits)

Denna mönstring och det genomförandet har hon arbetat vidare med på Designgalleriet, där hon nu har sin första separatutställning. Här  finns ytterligare runda pallar i mindre format, alla med läder från Tärnsjö och med lite olika färger. Alla Mias produkter är stiligt placerade i en cirkel i galleriets utställningsrum, där besökaren kliver in i centrum och verken visas runt om – ett lekfullt och fint grepp som också belyser temat.

Mia Cullins utställning heter Omkring, därallt utgår från cirkelformen, också placeringen av verken i galleriet. Snyggt! (Foto Kurbits)
Mia Cullins utställning heter Omkring, där allt utgår från cirkelformen, också placeringen av verken i galleriet. Snyggt! (Foto Kurbits)

Ytterligare en favorit är den stora avgränsaren som du som beställare bygger ihop själv. I ett intrikat pusselsystem hakar du ihop de bitar du behöver i storlek – en sådan här maxad version vill jag ha, funkar lika bra i offentlig miljö som hemma, eller hur? Lädret kommer att mörkna en aning, och doften (!) kanske avtar, men precis som med riktigt garvat läder blir det bara bättre med åren. Ett riktigt smart och långsiktigt val av material. En pendang till den här avgränsaren är också den i vackert böjt trä som elegant fyller ut entrén i galleriet. Vackert!

Avgränsaren Button i ekologiskt garvat skinn från Tärnsjö. Doften! Materialet! Elegant. (Foto Kurbits)
Avgränsaren Button i ekologiskt garvat skinn från Tärnsjö. Doften! Materialet! Elegant. (Foto Kurbits)

Mia Cullin har som formgivare en rad samarbeten och produktioner bakom sig, hon gör möbler, inredning och design för en rad olika etablerade producenter. I Omkring är det cirkeln som alltså blir den sammanhållande formen och hennes material skiftar – i ett nyligt samarbete med möbelföretaget Gemla hittade hon cirkeln i deras fabrik där hon fick fritt spelrum att sätta ihop en ny möbel av befintliga delar. Tamburmajorens fötter blev grunden till bordet Ringen.

Ringen - bord av Mia Cullin för Gemla. Stiligt och spännande i sin kombination. (Foto Kurbits)
Ringen – bord av Mia Cullin för Gemla. Stiligt och spännande i sin kombination. (Foto Kurbits)

Utställningen innehåller också två riktigt fina lampor, gjorda i samarbete med Ateljé Lyktan, kallade Meridian, samt det nyligen visade växtkärlet Gro, där växter slingrar sig uppför ett cirkelformat hjul. Mia Cullin är skickligt konsekvent i sitt utformande och arbete med en geometrisk form, ett sånt grepp kan man ju tänka kan bli rätt likadant, men här lyckas hon på ett intressant sätt skifta och variera sitt uttryck – mycket på grund av de spännande materialvalen. Det är lyxigt att få se en designers hela uttryck genomarbetat i en utställning som detta, det är få andra platser som erbjuder den ytan just nu.

Entrén till Mia Cullins utställning Omkring innehåller rumsavdelaren med samma namn. (Foto Kurbits)
Entrén till Mia Cullins utställning Omkring innehåller rumsavdelaren med samma namn. (Foto Kurbits)

Omkring pågår fram till fredag 29 april, skynda dig dit om du har möjlighet! Läs mer om utställningen här, och mer om Mia Cullins bakgrund och arbete här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *