Himmelitradition blir julinspiration hos finska Valona

Här är en rad stämningshöjande julbilder på finska Valonas olika hängen, mobiler och stjärnor, jag träffade som driver Valona på Formex i augusti och har hållit kontakt med hennes produkter sedan dess. Den finska himmelitraditionen, kronor eller mobiler säger vi kanske på svenska idag, oro är ett traditionellt namn på svenska som vi använde förr, är riktigt spännande och det finns många utövare som arbetar vidare med just hängen i olika formationer.
Hänge i tunn björk från finska Valona. Fint som granpynt, eller hängande fristående. (Foto Elina Mäntylä)
Hänge i tunn björk från finska Valona. Fint som granpynt, eller hängande fristående. (Foto Elina Mäntylä)
Valonas mobilmoduler görs också i singelhängformer så som stjärnor som här. (Foto Elina Mäntylä)
Valonas mobilmoduler görs också i singelhängformer så som stjärnor som här. (Foto Elina Mäntylä)
Elina berättar att just den finska himmelin har använts i den finska folkkonsten mycket längre än traditionen med julgranen, och att dessa utsmyckningar var vanliga vid alla sorters högtider, jul som midsommar:
Bland de många olika legenderna gällande ursprunget av himmelin är den som väcker min nyfikenhet mest den om hur människor förr i tiden försökte återskapa ljuset och skimret från ljuskronorna i kyrkan, genom de material de själva hade, oftast halm. Jag föreställer mig att de, badande i ljuset från levande ljus i gudstjänsterna, letade efter att efterlikna något heligt när de tog med sig och försökte återskapa upplevelsen hemma. Det finska ordet för dessa halmmobiler, himmeli, anspelar på ordet himmel.
Valonas himmelis har också vandrat vidare till att bli vackra hängen och delar som går att kombinera ihop. Här syns några av stjärnorna som hängen, samt en toppstjärna till granen. Fint stylat av  Laura Reunanen från My Little Silverlining. (Foto Laura Reunanen)
Valonas himmelis har också vandrat vidare till att bli vackra hängen och delar som går att kombinera ihop. Här syns några av stjärnorna som hängen, samt en toppstjärna till granen. Fint stylat av Eija Mattson från My Little Silverlinings. (Foto Eija Mattson/Mylittlesilveringings)
Detalj på toppstjärna från finska Valona, här (liksom i inläggets topp) visad på bloggen My Little Silverlining. (Foto Laura Reunanen)
Detalj på toppstjärna från finska Valona, här visad på bloggen My Little Silverlinings. (Foto Eija Mattson/Mylittlesilverlinings)
Ytterligare en koppling till dessa himmelis finns i den här ljuvliga boken, jag skrev om den tidigare på bloggen. Att Valona arbetar vidare i den här traditionen tycker jag är roligt, produkterna är gjorda i finsk björk och anspelar på samma traditionella former, dock leveraras de i platta paket, du monterar ihop dem själv. Och självklart går det alltså att ha i modern tappning i julpynt, så som jag nog ändå tänker mig att man kanske hade också förr.
Fina former från finska Valona, det här är nästan min favorit, diamantdroppen som gör sig lika fint i granen som så här. (Foto Elina Mäntylä)
Fina former från finska Valona, det här är nästan min favorit, diamantdroppen som gör sig lika fint i granen som så här. (Foto Elina Mäntylä)
Valonas skirt svävande mobiler är gjorda i björkträ. (Foto Elina Mäntylä)
Valonas skirt svävande mobiler är gjorda i björkträ. (Foto Elina Mäntylä)
Björkhängena kommer från finska Valona som arbetar vidare i himmelitraditionen. (Foto Elina Mäntylä)
Björkhängena kommer från finska Valona som arbetar vidare i himmelitraditionen. (Foto Elina Mäntylä)

Mer information om Elina Mäntylä och hennes företag Valona finns här! Här finns hon bland annat i Sverige, och också här finns mer info. Kolla också in hennes instagramflöde, där hon heter @valonadesign.
Och bilden i inläggets topp kommer härifrån.

4 comments

  1. Så fint inlägg om Valona! Dom här kristallerna är verkligen supervackra – kan varmt rekomendera :). Ha en fin lördagskväll ❤️

    Ps. Jag heter Eija Mattsson och är bloggaren bakom mylittlesilverlinings, det är jag som tagit bilderna 🙂 inte Laura Reunanen som det står i texten 😉

      1. 🙂 joo jag gillar <3 men det står fel i texten här ovan – det är nämligen jag som stylat och tagit bilderna och inte Laura Reunanen 🙂 Ha en fin vecka! mvh/Eija Mattson/Mylittlesilverlinings

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *