Hjärnsläpp: Tor Cederman och Maria Högberg

Nej inte kan man nog ändå säga att det är självbetitlat, Tor Cederman och Maria Högberg har inte alls tappat det. Eller en annan tolkning kanske istället innebär att de släppt allt annat för att kunna satsa fullt ut – de bjuder de oavsett på en mycket samspelt, uppspelt och fullmatad utställning, betitlad just Hjärnsläpp, på galleri Främja i Stockholm.

I förgrunden gruppen betitlad En hängiven en, av Maria Högberg. I bakgrunden syns Tor Cedermans mäktiga verk Juninatt i tre delar. Just nu på galleri Främja i Stockholm. (Foto Kurbits)
I förgrunden gruppen betitlad En hängiven en, av Maria Högberg. I bakgrunden syns Tor Cedermans mäktiga verk Juninatt i tre delar. Just nu på galleri Främja i Stockholm. (Foto Kurbits)

Jag hann dit under gårdagskvällen och blev glad, uppfylld och lite rörd. Gå och se ni som kan! Hjärnsläpp har öppet endast idag lördag och imorgon söndag, skynda skynda.

Tor Cedermans virkade kantarell i glatt sällskap av, och som man tänker sig, i gott samtal med  Maria Högbergs trägubbar. Gå och se deras gemensamma utställning i helgen! (Foto Kurbits)
Tor Cedermans virkade kantarell i glatt sällskap av, och som man tänker sig, i gott samtal med Maria Högbergs trägubbar. Gå och se deras gemensamma utställning i helgen! (Foto Kurbits)

Ni som läser Kurbits har nog lite koll på Tor Cederman, han har figurerat här med sina askar, sitt julpynt och också sina kuddar tidigare. Här är det verkligen fint att få se hans verk ta plats, för första gången ser jag hans tredelade verk Juninatt I, II, III inta väggen och den är verkligen mäktig.

Symmetrin är imponerande intagande, men hans egna sätt att använda både material och färg gör att intrycket inte blir strikt utan också blir fantasifullt och lekfullt. Att han lyckats matcha alla grytlappar och spetsar gör mig förundrad, och utställningen som helhet mår verkligen bra av hans stora textila väggbonader i kollageteknik.

Maria Högberg visar också kransar i allsorts kombinationer i motiv. Den här heter Kahlo x 2. (Foto Kurbits)
Maria Högberg visar också kransar i allsorts kombinationer i motiv. Den här heter Kahlo x 2. (Foto Kurbits)

Maria Högberg arbetar med figurer i trä, som ur grovhuggna träbitar växer fram nästan organiskt skulle jag tro, nå, på det sätt att hon klär dem och ger dem liv allteftersom tänker jag. Också i Marias värld är detaljerna a och o, det udda och kantstötta blir här vackert och får mening, porslinet, de flätade och snurrade banden, textilierna, faten och kopparna, allt matchas ihop till en helhet som får magiska undertoner. Det känns som att Marias figurer ska börja prata, eller kanske är det så också på grund av hennes fantastiskt fyndiga titlar.

Hennes figurer grupperas här också så fint, tillsammans och matchar också Tors verk perfekt.

Spännande symmetri är något av en paradgren för Tor Cederman, hans kombinerande av loppisfyndade textilier och egna sydda strukturer och former är egensinnigt och mycket vackert. Här är hans verk också mäktiga i storlek. Väggbonaderna är nygjorda för i år. (Foto Kurbits)
Spännande symmetri är något av en paradgren för Tor Cederman, hans kombinerande av loppisfyndade textilier och egna sydda strukturer och former är egensinnigt och mycket vackert. Här är hans verk också mäktiga i storlek. Väggbonaderna är nygjorda för i år. (Foto Kurbits)

Några tankar kring dessa verk efter ett snabbt besök under gårdagen alltså, gå och se Hjärnsläpp! Den här utställningen är både roande, rolig, stilig och estetisk. Det är två fyndiga och smarta konstnärer som har ett mycket gott utbyte av varandras uttryck, en perfekt matchning som jag hoppas resulterar i fler samarbeten framöver.

Utställningen ligger här. Läs mer om Tor Cedermans arbete här.

Grupperingen av Tors och Marias olika verk är en av utställningens stora behållningar. Deras verk matchar varandra på ett så fint och roligt sätt. Jag tänker mig att Tors mormor på något sätt är med i pratet i just den här grupperingen också, det är bland annat hennes damstrumpor han virkat i, verket heter Vissna drömmar. I bakgrunden Tors väggbonad och i förgrunden Marias skulpturer. (Foto Kurbits)
Grupperingen av Tors och Marias olika verk är en av utställningens stora behållningar. Deras verk matchar varandra på ett så fint och roligt sätt. Jag tänker mig att Tors mormor på något sätt är med i pratet i just den här grupperingen också, det är bland annat hennes damstrumpor han virkat i, verket heter Vissna drömmar. I bakgrunden Tors väggbonad och i förgrunden Marias skulpturer. (Foto Kurbits)
Detaljrikedomen och påhittigheten i Maria Högbergs verk är påtaglig. Loppisfyndade porslinskoppar samsas med allsorts småkrafs, som Tingeling skulle säga. Ljuvliga figurer som pratar till mig blir resultatet. Gå och se! Det här verket heter Vi kommer för att hälsa på. (Foto Kurbits)
Detaljrikedomen och påhittigheten i Maria Högbergs verk är påtaglig. Loppisfyndade porslinskoppar samsas med textil och allsorts småkrafs, som Tingeling skulle säga. Ljuvliga figurer som pratar till mig blir resultatet. Gå och se! Det här verket heter Vi kommer för att hälsa på. (Foto Kurbits)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *