Pärlor, sneakers och traditioner från Nayarit

Förra veckan blev jag helt varm och glad av dessa bilder, jag tjoade högt och lade ut en av bilderna på instagram, det verkar som jag inte är ensam om att jubla över dessa sneakers till brädden fulla med pärlor och broderier. Bilderna kommer från en lokalpolitiker i Mexiko, Dip. María Isidra Vargas och hon fanns via vänners vänner i mitt flöde på Facebook, internet fungerar på det mest magiska vis. Jag kontaktade henne för att få veta mer:

Sneakers gjorda med stor precision av skickliga hantverkare från Nayarit, Mexiko.  (Foto María Isidra Vargas)
Sneakers gjorda med stor precision av skickliga hantverkare från Nayarit, Mexiko. (Foto María Isidra Vargas)

Hon berättar att dessa skor är gjorda av hantverkare och konstnärer i Nayarit, som är en av Mexikos delstater och ligger på landets västra kust. Bilderna här  är tagna från en skomarknad nyligen, där dessa hantverkare deltog. María Isidra Vargas talar sig varm för inte bara det lokala hantverket, utan också dess mångåriga tradition, hon verkar själv i området och är mån om att berätta historien om sin trakt.

Jag får veta att Nayarits ursprungsbefolkning är uppdelad i fyra kulturer;  Wixaritari(Huichol),  NaayeriOdam och Nahuatl med egna språkbruk, traditioner och hantverkstraditioner, de är alla vida berömda för sitt hantverk och sin konst. Broderi och applikationer, gärna med dekor som här med enorma mängder pärlor är delar av det hantverk de utövar.

Delstaten Nayarit har fyra ursprungsbefolkningar som alla bemästrar traditionellt broderi, gärna som här med inslag med pärlor. Till en skomässa tog de fram dessa samtida tolkningar av sina traditionella tekniker. (Foto María Isidra Vargas)
Delstaten Nayarit har fyra ursprungsbefolkningar som alla bemästrar traditionellt broderi, gärna som här med inslag med pärlor. Till en skomässa tog de fram dessa samtida tolkningar av sina traditionella tekniker. (Foto María Isidra Vargas)

Det är både män och kvinnor som är verksamma och de är alltså traditionella i sina tekniker, men inte så mycket i material numera, vilket är befriande, roligt och intressant tycker jag. Dock tror jag mig förstå att dessa skor, halsband, skateboards och mobiltelefonfodral är gjorda just för att väcka uppmärksamhet till det traditionella hantverket i stort, och det lyckas ju väl, eller hur?

Sneakers från Nayarit. (Foto María Isidra Vargas)
Sneakers från Nayarit. (Foto María Isidra Vargas)
Arbetsprocess. Nål, tråd och pärlor. (Foto María Isidra Vargas)
Arbetsprocess. Nål, tråd och pärlor. (Foto María Isidra Vargas)
Med broderi. Från Nayarit, Mexiko. (Foto María Isidra Vargas)
Med broderi. Från Nayarit, Mexiko i ett nyligen gjort samarbete med amerikanska Vans. (Foto María Isidra Vargas)
Sneakers från Nayarit. (Foto María Isidra Vargas)
Sneakers från Nayarit. (Foto María Isidra Vargas)

I jakten på mer information om dessa fantastiska skor fick jag också hjälp av Anna (tack!) och hittade modeskaparen Ricardo Seco, som tidigare i år lanserade sin kollektion Dreams, inspirerad från just Wixaritari-kulturens hantverk och traditioner, där Huicholfolkets arbeten syns och finns med på catwalken.

Från mexikanska modeskaparen Ricardo Secos visning tidigare i år, där sneakers och accessoarer från Nayarits hantverkare och kultur var viktiga inslag.  (Foto Ricardo Seco)
Från mexikanska modeskaparen Ricardo Secos visning tidigare i år, där sneakers och accessoarer från Nayarits hantverkare och kultur var viktiga inslag. (Foto Ricardo Seco)

Jag vet också att dessa skor går att beställa, de säljs främst från hantverkarna själva och jag har fått både ett telefonnummer (!) och en mejladress om du är intresserad av att komma i kontakt, hör av dig till mig isåfall. Jag frågade om återförsäljare och sätt att se skorna på andra håll i världen, men gick bet där. Inte riktigt på det klara om det är möjligt, men som sagt, det går alltid att kontakta dem för mer information.

Tills vidare är jag tacksam för María Isidra Vargas tid och engagemang och så får ni som jag njuta av produkterna de gör. Världen och internet är sannerligen en fantastisk plats för kärlek till mänsklig kreativitet och hantverk.

Uppdatering: Vilket engagemang från er läsare! Jag har fått den här länken (Tack Cecilia!) som beskriver Huicholfolkets samarbete med amerikanska Vans – kolla också in filmen! – och som jag förstår det går också skorna att köpa via den kollektionen som finns i begränsad upplaga, men jag har inte kontaktat dem och frågat. Och min ingång i detta var dialogen med politikern María Isidra Vargas, som alltså berättade att dessa hantverkare säljer och visar upp dessa och andra verk runt om på skomässor i Nayarit och i övriga delar av Mexiko just nu.

Också ytterligare produkter har gjorts i syfte att väcka mer uppmärksamhet till denna hantverksskickliga tradition och dess utövare. (Foto María Isidra Vargas)
Också ytterligare produkter har gjorts i syfte att väcka mer uppmärksamhet till denna hantverksskickliga tradition och dess utövare. (Foto María Isidra Vargas)
Och en sista... fantastiska sneakers från Nayarit, Mexiko. Foto María Isidra Vargas)
Och en sista… fantastiska sneakers från Nayarit, Mexiko. Foto María Isidra Vargas)
Nä jag skoja. Här sista, ljuvligt hantverk på spännande nya material. De skickliga hantverkarna vet hur man knockar en slöjdpublik...sneakers från Nayarit, Mexiko. (Foto María Isidra Vargas)
Nä jag skoja. Här sista, ljuvligt hantverk på spännande nya material. De skickliga hantverkarna vet hur man knockar en slöjdpublik…sneakers från Nayarit, Mexiko. (Foto María Isidra Vargas)

1 comment

  1. Pingback: Dia de los Muertos hos Coctail | Very Camilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *