Kreativ gemenskap: The Craft Lab

Slöjdens olika sätt att organisera sig intresserar mig, allt fler verkar få lust att göra tillsammans och behovet av sammanslutningar, lokaler, grupper och medföljande kunskap är stort. Nyligen har jag upptäckt The Craft Lab, en förening som finns i Stockholm för fysiska träffar, men som också kan tänkas fungera som ett forum för dig som bor i andra delar av landet. Så jobbar ofta den här typen av sammanslutningar numera, och det tycker jag är vettigt. Att inkludera människor från hela världen i sin lokala verksamhet breddar kunskap och på sikt också kontaktytan.

Från en tidigare workshop arrangerad av The Craft Lab, shiboritillverkning. (Foto Stina Axelson)
Från en tidigare workshop arrangerad av The Craft Lab, shiboritillverkning. (Foto Stina Axelson)

Jag träffade Stina Axelson för ett par veckor sedan, då hade jag tidigare snubblat över The Craft Lab på nätet genom den internationella sajten Meetup, en sajt som deras evenemang kommuniceras genom. Jag blev glad över att frivilliga, fristående krafter sammanstrålar och väljer att organisera sig utan annat än eget engagemang och driv för den gemensamma lusten att slöjda ihop.

The Craft Lab har workshops i varierade material och svårighetsgrad, tanken är att alla som vill ska känna sig välkomna på något. (Foto Stina Axelson)
The Craft Lab har workshops i varierade material och svårighetsgrad, tanken är att alla som vill vara med ska känna sig välkomna på något av deras utbud. (Foto Stina Axelson)

Det bekräftar också Stina som person, hennes engagemang i The Craft Lab är stort. Hon är initiativtagaren till nätverket, hon är själv fotograf i grunden och också en kreatör inom screentryck och textil. Hon ser The Craft Lab som en plattform för att lära sig nya saker och träffa likasinnade som vill ägna sin tid åt kreativt skapande. Hon berättar att nätverket syftar till att introducera sina följare för olika tekniker, begrepp, kunskapsområden och metoder. De arrangerar ofta själva sina kurser eller aktiviteter utifrån medlemmarnas olika kunskapsområden, men bjuder också in workshopledare inom olika ämnen;  naturlig färgning av kläder har sin ledare, att arbeta craftivistiskt med sin slöjd har en annan.

The Craft Labs workshops heter bland annat saker som Intro to Screenprint, Abstract Art, Life Drawing och Sew Along, information om kurserna finns dels på Facebook, dels via sajten Meetup.

11 oktober arrangerar The Craft Lab en kurs i bokbindning med bokbindaren Toby Gough. (Foto The Craft Lab)
11 oktober arrangerar The Craft Lab en kurs i bokbindning med bokbindaren Toby Gough. (Foto The Craft Lab)

En av deras kommande workshop är exempelvis en kurs i bokbindning.  Här arbetar The Craft Lab tillsammans med Studiefrämjandet, och erbjuder en bokbindningskurs med läraren Toby Gough, söndag 11 oktober. Kursen ger dig olika grunder i bokbinderi, mer information här. 

Dye it yourself Hornstull, en tidigare kurs arrangerad tillsammans med Slow creations. Bilden i inläggets topp är också från denna kurs. (Foto Stina Axelson)
Dye it yourself Hornstull, en tidigare kurs arrangerad tillsammans med Slow creations.  (Foto Stina Axelson)

Kolla in The Craft Lab du som bor i Stockholmsområdet, eller som är här av och till – en rad spännande aktiviteter och människor som alla samlas kring sitt intresse för att vara kreativ. Du kan också bli medlem i The Craft Lab, läs mer om det här. 

Och har du en slöjdgemenskap som du vill berätta om? Vad gör ni, vilka träffas? Var finns ni? Hur har ni hittat varandra och vilka får vara med? Mejla mig och berätta! frida@kurbits.nu.
Bilden i inläggets topp kommer från The Craft Labs shiboriworkshop tillsammans med Tomas Robefelt. 

En av The Craft Labs kurser heter Mixed media. (Foto Stina Axelson)
En av The Craft Labs kurser heter Mixed media. (Foto Stina Axelson)
Och en annan Screenprint. Kolla in vetja, här finns mycket att välja på!  (Foto Stina Axelson)
Och en annan Screenprint. Kolla in vetja, här finns mycket att välja på! (Foto Stina Axelson)

 

 

1 comment

  1. Inspirerande ställe, dit måste man bege sig för ett besök förstår jag. Tack Frida för att du hittar bra ställen att kolla upp vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *