Hjälmen från skogen – miljösmart nyhet för cyklisten

"Om du skulle glömma hjälmen i skogen kan den så småningom bli näring till ett nytt träd igen", säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech, som tillsammans med Skogsindustrierna ligger bakom framtagandet. (Foto Skogsindustriernas Ekoportal 2035)
Kolla in den här hjälmen! Rasande stilig eller hur?  Från Skogsindustrierna har man i veckan släppt nyheten om den här helt nedbrytbara cykelhjälmen, gjord av förnybar skogsråvara. Så oerhört intressant ur så många aspekter tycker jag, dels för att jag är intresserad av själva materialet trä som sådant, dels för att den här hjälmen förstås står för en hel del annat också; den representerar sätt att se skogsnäringen som aktiv del  i tillväxten för världens bioekonomi. Bakom hjälmen står Skogsindustriernas Ekoportal 2035, som ett sätt att visa hur cellulosa kan användas på nya sätt.
Cellufoam, eller nanocellulosa utgör det lättviktiga skyddsmaterial som ingår i Skogsindustriernas framtagande av en cykelhjälm i trä. Hjälmens skal är gjort av träfanér. (Foto Skogsindustriernas Ekoportal 2035)
Cellufoam, eller nanocellulosa utgör det lättviktiga skyddsmaterial som ingår i Skogsindustriernas framtagande av en cykelhjälm i trä. Hjälmens skal är gjort av träfanér. (Foto Skogsindustriernas Ekoportal 2035)

Hjälmens yttre skikt består av träfanér och remmarna är gjorda av slitstarkt papper. Den stötdämpande insidan består av ett skummaterial som är tillverkat av miljövänlig nanocellulosa, en slags skum som i konsistensen påminner om frigolit, men som är helt och hållet nedbrytbart.  Jepp, glömmer du hjälmen i skogen kan den så småningom ge liv till nya träd, får jag veta. Jag blev så nyfiken så jag var tvungen att fråga vidare om framtidsutsikterna för hjälmen.

Jag får veta att detta är en prototyp formgiven och tillverkad av designern Rasmus Malbert och att även Jesper Jonsson varit delaktig i arbetet med hjälmen, samt att materialet tillverkas från pappersmassa. Materialet (det kallas Cellufoam eller beskrivs som nanocellulosa) som är tillverkat som ett skum passar bra för just förpackningsmaterial och lättviktskonstruktioner som den här hjälmen. Idén till skummet kommer från en forskargrupp inom WWSC  och har vidareutvecklats av Cellutech.

Säkerheten kring cykelhjälmar är som sig bör rigorös, och därför kan det dröja innan vi ser trähjälmen på marknaden. Jan Lagerström som är Skogsindustriernas forskningsdirektör säger så här som svar på min fråga om produktion:
Cykelhjälmen är en utveckling av en idé från Ekoportal 2035 och Skogsindustrierna. Den finns i dagsläget bara i två exemplar som inte är testade eller på annat sätt färdiga för produktion. Eftersom en cykelhjälm är en viktig skyddsprodukt måste den dessutom genomgå omfattande tester innan den kan säljas, därför kan man inte räkna med att den finns att köpa inom den närmsta framtiden. Vi ser med glädje på intresset för hjälmen och hoppas att det finns företag som vill ta idén vidare till produktion.
"Om du skulle glömma hjälmen i skogen kan den så småningom bli näring till ett nytt träd igen", säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech, som tillsammans med Skogsindustrierna ligger bakom framtagandet. (Foto Skogsindustriernas Ekoportal 2035)
”Om du skulle glömma hjälmen i skogen kan den så småningom bli näring till ett nytt träd igen”, säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech, som tillsammans med Skogsindustrierna ligger bakom framtagandet. (Foto Skogsindustriernas Ekoportal 2035)
Här finns en film som förklarar mer om detta material, och dess potentiella möjligheter att ersätta exempelvis plasten (!).  Ekoportal 2035 från Skogsindustrierna har som syfte att utforska hur skogen kan bidra till ett hållbart samhälle byggt på bioekonomi. Läs mer om deras visioner här.

5 comments

  1. Om det är så jävla fantastisk, varför byggar ni inte bilar på detta sätt istället?
    Cykelhjälmar, vilket skämt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *