Magisk skoworkshop med Rustam Aduykov

Skohantverk av ryske skomakaren Rustam Adyukov. (Foto Hjalmarsson Stockholm)

Slöjdutställningen Next Level Craft, som tillkommit med initiativ från hemslöjdskonsulenterna i Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Jämtland, har fått stor uppmärksamhet under sin turné. Den startade ju under Kulturhuvudstadsåret i Umeå, har befunnit sig i Östersund och finns nu under sommaren och fram till september ut i Härnösand. Jag var där i somras och kan verkligen rekommendera ett besök! Begåvat, spännande, nytänkande, roligt (vilket inte alltid kan sägas om just vackra utställningsföremål) och gränsöverskridande.

Rustam Adyukov är rysk skomakare och bemästrar sitt hantverk till fullo. I helgen finns han och Hjalmarsson Stockholm i Härnösand och håller workshop i hans skomakeri. Detta i samband med den pågående lika gränsöverskridande utställningen Next Level Craft. (Foto Hjalmarsson Stockholm)
Rustam Adyukov är rysk skomakare och bemästrar sitt hantverk till fullo. I helgen finns han och Hjalmarsson Stockholm i Härnösand och håller workshop i hans skomakeri. Detta i samband med den pågående lika gränsöverskridande utställningen Next Level Craft. (Foto Hjalmarsson Stockholm)

Därför förvånar det mig inte det minsta att jag här i veckan får mejl om en fantastisk workshop i skotillverkning som äger rum som aktivitet i samband med utställningen. Det här är skor tillverkade av Rustam Adyukov och som i ett samarbete med Murberget och Hjalmarsson Stockholm befinner sig i Härnösand – imorgon lördag och söndag! – för att hålla workshop i att tillverka skor.

Jomen visst! Du kan också lära dig att göra så här fina skor, eller iallafall ta del av expertis så att du blir inspirerad att prova vidare. Jag hörde att det finns platser kvar till workshopen som är  alltså är i helgen, läs mer här.  Rustam Adyukov former alltså skor och gör det med material som guld, porslin, bark, rysk och svensk slöjd. Ni som går workshopen får istället använda tejp, silver, frigolit, textil och skinn, men det kan ju också bli hur spännande som helst.

Ryske skomakaren Rustam Adyukov finns på plats med Hjalmarsson Stockholm i Next Level Craft på Murberget i Härnösand i helgen.  (Foto Hjalmarsson Stockholm)
Ryske skomakaren Rustam Adyukov finns på plats med Hjalmarsson Stockholm i Next Level Craft på Murberget i Härnösand i helgen. (Foto Hjalmarsson Stockholm)

Rustam Adyukov är knuten till företaget Hjalmarsson Stockholm, som är en ny kontakt för mig, men jag läser att de genom skomakeriet bygger nätverk med skomakare, hantverkare och konstnärer och att de brukar göra workshop och föreläsningar om skohantverk och samhällsfrågor. Alltså, helt klart värt att hålla sig á jour med.

Ryske skomakaren Rustam Adyukov finns på plats med Hjalmarsson Stockholm i Next Level Craft på Murberget i Härnösand i helgen.  (Foto Hjalmarsson Stockholm)
Ryske skomakaren Rustam Adyukov samarbetar till vardags med Hjalmarsson Stockholm. (Foto Hjalmarsson Stockholm)

Här kollar ni in allt om Next Level Craft, och som sagt, här finns mer information om helgens workshop – ni vill inte missa! Bilderna visar exempel på tidigare arbeten av Rustam Adyukov, läs mer på hans hemsida här. 

Ryske skomakaren Rustam Adyukov finns på plats med Hjalmarsson Stockholm i Next Level Craft på Murberget i Härnösand i helgen.  (Foto Hjalmarsson Stockholm)
Skohantverk av ryske skomakaren Rustam Adyukov. (Foto Hjalmarsson Stockholm)
Ryske skomakaren Rustam Adyukov finns på plats med Hjalmarsson Stockholm i Next Level Craft på Murberget i Härnösand i helgen.  (Foto Hjalmarsson Stockholm)
Skohantverk av skomakaren Rustam Adyukov finns möjlighet att se i Härnösand i helgen.  (Foto Hjalmarsson Stockholm)
Ryske skomakaren Rustam Adyukov finns på plats med Hjalmarsson Stockholm i Next Level Craft på Murberget i Härnösand i helgen.  (Foto Hjalmarsson Stockholm)
Missa inte workshopen med Rustam Adyukov på Murberget i Härnösand i helgen. (Foto Hjalmarsson Stockholm)

Utställningen är ett initiativ utav hemslöjdskonsulenterna i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten, samt en del av Umeå Kulturhuvudstadsår 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *