Annas keramik med budskap och berättelser

”Man vet aldrig riktigt vad som väntar när man öppnar en varm ugn med nygjorda ting” beskriver keramiker Anna Wrigstad Östberg sin yrkesvardag i Anna keramik. Det är ofta jag hör keramiker säga just det, och däri verkar ju också tjusningen med yrket ligga – omöjligheten i att faktiskt kontrollera processen och slutresultatet till fullo.

Keramik av Anna Wrigstad Östberg. Dekorer samsas med berättelser, mönster och budskap. (Foto Katarina Hansson)
Keramik av Anna Wrigstad Östberg. Dekorer samsas med berättelser, mönster och budskap. (Foto Katarina Hansson)

Anna Wrigstad Östberg är keramiker med verkstad i  Växbo och i Bollnäs, och också hon är med i den kommande utställningen på Träslottet. Annas blomsterprydda keramik har också inslag av text och bild, det är visuellt i mönster och färg och ofta är budskapen mycket träffande. Hon använder sig av keramiska dekaler som hon bränner in i glasyren och hon förklarar delar av sin mönstevärld så här:

På så vis kan jag till exempel överföra ett fotografi på min mormor när hon cyklar på en tandemcykel på 1920-talet och påbörja berättelsen med en text som lyder: ”i afton dans”. Det tillför en ytterligare dimension och ger en karaktäristisk prägel som går igen i nästan hela min produktion. Jag vill gärna berätta något, men låta betraktaren få fortsätta med sin egen tolkning eller berättelse, som jag har påbörjat med mitt alster…

Fin dekor- och mönsterkrock! Muggar från Annas keramik. (Foto Katarina Hansson)
Fin dekor- och mönsterkrock! Muggar från Annas keramik. (Foto Katarina Hansson)

Vi är ju sommarhälsingar och var i Annas sommarverkstad för ett par somrar sedan, och jag förstår vad hon menar, det är lätt att  lockas av hennes historier och att hitta det budskap som passar precis en själv bland hennes ofta stormönstrade dekorer och ibland avskalade porträtt. Kombinationen är lyckad och rolig tycker jag.

Anna Wrigstad Östberg har verkstad i Växbo under sommaren och i Bollnäs övriga året. (Foto Katarina Hansson)
Anna Wrigstad Östberg har verkstad i Växbo under sommaren och i Bollnäs övriga året. (Foto Katarina Hansson)

Själv beskriver hon det som att hon arbetar med att bryta normer, hon säger sig ha en normängel och en normanarkist på axeln som hela tiden fajtas om hennes uppmärksamhet. ”Livet är här och nu och enligt mig får det vara gulligt, fult, romantiskt, fel, roligt barnsligt, vackert och fyllt med klyschor och allt det där andra som egentligen bara är mänskligt”. Mer information om Annas keramik finns här och här. 

Med lera, färgpigment och glasyrer som material skapar Anna Wrigstad Östberg bruksföremål, ofta med en liten hälsning. (Foto Katarina Hansson)
Med lera, färgpigment och glasyrer som material skapar Anna Wrigstad Östberg bruksföremål, ofta med en liten hälsning. (Foto Katarina Hansson)
Anna keramik, av Anna Wrigstad Östman. (Foto Katarina Hansson)
Anna keramik, av Anna Wrigstad Östberg. (Foto Katarina Hansson)

1 comment

  1. Hej! Säljer du din keramik på nätet? På Växbo? Köpt av dej förut! Älskar dina tekoppar, vill ha fler!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *