Upcyclist – förvandlingen som konstform

Det är nästan så att jag är avundsjuk på författaren Antonia Edwards, som i boken Upcyclist – Reclaimed and remade furniture, lighting and interiors gjort ett fantastiskt jobb med att sammanställa en mängd innovativa och talangfulla kreatörer inom området återanvändning. Att få nosa reda på, upptäcka och skriva om denna samling människor har säkert varit väldigt roligt, det märks också i själva boken.

Borden Pop Fluo i drivved, från franska Bleu Nature (Foto ©Bleu Nature/Gilles Piat)
Borden Pop Fluo i drivved, från franska Bleu Nature
(Foto ©Bleu Nature/Gilles Piat)

Antonia Edwards är skribenten bakom bloggen med samma namn, Upcyclist har funnits sedan 2011 med ambition att visa på och skriva om processen kring att förvandla spillmaterial och föremål till något annat. Terminologin här är intressant, både i bloggen men också i boken – Edwards använder sig av engelskans upcycling och där har vi inget riktigt bra ord på svenska tror jag, rätta mig om jag har fel.  Edwards gör alltså skillnad mellan recycle och upcycle. Hon förklarar i boken utifrån tidigare böcker på ämnet, (här och här är hennes källor):

The term (upcycle) was used to describe the practice of converting something disposable into something of greater use and value, preventing the waste of potentially useful materials by utilizing existing ones and lessening the need to use new raw materials. In contrast to recycling upcycling does not require that the materials be broken down. Instead they are modified, altered, enhanced, combined and transformed into objects of a higher aesthetic or environmental value, either for the same function of a completely new one.

Window House, West Virginia. Gjort av återanvänt trä från en lada, samt fönster. Foto © Jordan Long och Matt Glass/ Half Cut Tea)
Window House, West Virginia. Gjort av återanvänt trä från en lada, samt fönster.
Foto © Jordan Long och Matt Glass/ Half Cut Tea)

Antonia Edwards har som inredningsskribent samlat på sig en rad av dessa kreatörer i bloggen genom åren, i den alldeles nya boken Upcyclist samlar hon vad jag tänker mig favoriter och kanske det bästa av det bästa. Här visas 45 stycken och varje kreatör är generöst presenterad med en text och ett antal bilder.

Det går alltså ganska fort att få in inspirationen kring material, sätt att arbeta, olika förutsättningar beroende på var i världen man är verksam. Syftet med boken är enligt författaren är att rikta uppmärksamhet på att upcycling både är en konstform i sin egen rätt och en teknik för att skapa objekt med högt estetiskt värde. Det lyckas hon bra med, det är lätt att se just de estetiska kvaliteterna i verken,  inte bara för att de är så inspirerande presenterade med stiliga inredningsbilder, utan också för att det alltså är så vackert genomfört.

Pet Lamps gjorda av petflaskor, av Alvaro Catalán de Ocón. (Foto © Alvaro Catalán de Ocón)
Pet Lamps gjorda av petflaskor, av Alvaro Catalán de Ocón. (Foto ©
Alvaro Catalán de Ocón)

Kurbitsläsaren känner igen ett flertal medverkande, Bokja Design (i inläggets topp) i Beirut, franska Bleu Nature och Claire Brewster från London för att nämna några, och inte minst svenska Katarina Brieditis och Katarina Evans projekt Re Rag Rug finns med.

Det är verkligen roligt att deras sätt att förvandla textila rester till mattor syns i en sådan här miljö också, de passar förstås som handen i handsken med sitt arbete. Också Michael Johansson, baserad både i Malmö och i Berlin finns representerad från vårt håll i världen, med sina hittade möbler och objekt.

Raft - samlade hundfiguriner av Stuart Haygarth. (Foto ©Stuart Haygarth)
Raft – samlade hundfiguriner av Stuart Haygarth. (Foto ©Stuart Haygarth)

En stor charm med boken är just dess breda tilltal i världen, här möts man av objekt och material som alltså skiftar väldigt; jag är speciellt förtjust i mötet med Alvaro Catalán De Ocóns arbete i petflaskor och vide som utgör de fantastiska lampskärmarna, se ovan. Eller Yeli Gus galet fina verk, gjorda med traditionella stolar från Shanghai mixade med pompoms i garn.

Ur Antonia Edwards bok Upcyclist: Wool+ chair, 2011, av Yeli Gu. (Foto ©Yimeng Cui)
Ur Antonia Edwards bok Upcyclist: Wool+ chair, 2011, av Yeli Gu. (Foto ©Yimeng Cui)

För att inte tala om turkiska Meb Rures galet fina stol i hårt tvinnade nystan av silke. Pallen återfinns på bokens omslag. Ytterligare två favoriter är rumänska Bon Restaurang i Bukarest, samt Carolina Fontoura Alzaga från USA som gör takkronor av cykelkedjor.

Interiör från återanvända dörrar på Bon Restaurant i Bukarest, av  Corvin Cristian. (Foto ©Corvin Cristian)
Interiör från återanvända dörrar på Bon Restaurant i Bukarest, av Corvin Cristian. (Foto ©Corvin Cristian)

Ämnena i boken är spridda som ni märker, bokens kapitel är uppdelade i Wood, Textiles, Metal, Class and ceramics, Paper and plastic och Mixed media, så det är ett stort område som både författaren och ämnet upcycling täcker. Tanken som jag slås av gång på gång vid läsningen är hur förunderlig den mänskliga kreativiteten är. Hur allmängiltig lusten till att skapa är och hur fantastiska resultat som går att få fram. Jag tänker också att vi ännu mer borde prata om just denna sorts konstform här hemma, och kanske till och med särskilja den från det allmänna ta tillvara-återvinning som förvisso verkligen är bra, men som kanske är något annat än vad som exempelvis ses i denna bok? Antonia Edwards skriver så här:

Upcyclist celebrates makers who work with waste materials out of desire rather than obligation, because they best express an idea or lend something unique to a desired aesthetic. Their approach sits in opposition to quick-fix upcycling which, in spite of any intention to be environmentally friendly, can often lead to low-quality pieces that are likely to end up back in the waste stream.

Treen Three (detalj), installation på Albany Flygplats av Kirsten Hassenfeld. (Foto ©Arthur Evans)
Treen Three (detalj), installation på Albany Flygplats av Kirsten Hassenfeld. (Foto ©Arthur Evans)

Jag tycker det är en intressant tanke som den här boken väcker. Självklart ska vi återanvända och ta tillvara allt, både för miljöns och för vår kreativitets skull, men det alltså skillnad på pyssel som bjuder på smarta lättillgängliga material och på detta skapande som mer alltså blir en konstform. Genom att befästa återbrukets olika behov och användningsområden blir vi bättre på att ta tillvara mer av vårt restmaterial tänker jag. Och till sist – vad kallar vi det på svenska? Uppcykling?

 Crown, Yellow and Grey, 2012 av Markus Staab. (Foto ©Malte Wrobel)
Crown, Yellow and Grey, 2012 av Markus Staab.
(Foto ©Malte Wrobel)
Stolar återtapetserade i antika textilier av Brut Cake. (Foto ©Nicole Teng)
Stolar återtapetserade i antika textilier av Brut Cake. (Foto ©Nicole Teng)

 

4 comments

  1. Vilken härlig bok, måste kolla närmare på hennes blogg också. Det närmsta begreppet för upcycle jag kan komma på i svenskan är återbruk. Det är nog inte exakt samma men har samma andemening.

  2. Upcycling er et spændende fænomen, og bogen (og din præsentation af den) er vældigt inspirerende. Jeg skal helt klart kigge nærmere på AE’s blog og så vil jeg fundere over, hvad man kan kalde fænomenet på dansk, for det er forhåbentlig noget, man kommer til at se meget mere til også i vores lande.

  3. Det är en superfin bok, verkligen läsvärd! Jag blev intresserad av just terminologin utifrån att det ju är skillnad på att återvinna och som vi diskuterat på facebook idag, uppvinna. Återbruk antyder att det kanske ska vara en återvinning inblandat, dvs, ta till vara och använda igen kanske på samma sätt? Det är ju förvisso det som görs när man då uppvinner också, men snarare att man som ju Cecilia ovan är inne på – förädlar, eller förändrar. Det är kanske snarlika definitioner, men som sagt, boken fick mig att fundera lite mer på det hela. Roligt att ni alla tre också funderade på det! /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *