Glad påsk!

Målade påskägg i ungersk folkkonsttradition kallad Matyó. Folkkonsten från Mezőkövesd-regionen i nordöstra Ungern är världsarvslistad. Och här överförd på ägg. Fantastiskt!

En riktigt fin påsk önskar jag er, i år med lite smått och gott av ägg i traditionella hantverkstekniker. Folkkonstens traditioner av måleri och hantverk gör sig ju så fantastiskt väl också på äggen som ni ju märker. Jag har samlat en anslagstavla med påsktema på Pinterest och här följer ett antal från den. Finns du på Pinterest hittar du mig här.

Målade påskägg  i ungersk folkkonsttradition kallad Matyó. Folkkonsten från Mezőkövesd-regionen i nordöstra Ungern är världsarvslistad. Och här överförd på ägg. Fantastiskt!
Målade påskägg i ungersk folkkonsttradition kallad Matyó. Folkkonsten från Mezőkövesd-regionen i nordöstra Ungern är världsarvslistad. Och här överförd på ägg. Fantastiskt!

Jag vill också slå ett riktigt fint slag för den ungerska folkkonsttradionen Matyó, som jag fick tips av för just särskilt i påskatider – så ofantligt mycket fint finns både i broderiväg och måleriväg, se äggen, helt galet vackra. Broderiet från Matyó kommer från Mezőkövesd-regionen i nordöstra Ungern och är världsarvslistad, läs mer här.

Rekommenderar starkt en påsk i bildgooglingens tecken så ser ni mer, vilken  fantastisk färgprakt! Ha en riktigt härlig påskhelg nu, väl mött igen efter en skön ledighet.

Så här ser Matyómönstret ut i broderi, minst lika vackert, eller hur? Från Ungern alltså.
Så här ser Matyómönstret ut i broderi, minst lika vackert, eller hur? Från Ungern alltså.
Också denna stil, kaloscastilen efter staden med samma namn, en by söder om Budapest, ger mig fina associationer i påsktider. Jag har inte hittat något målat påskägg i just denna stil, men det är nog bara en tidsfråga...fantastiskt hantverk oavsett.
Också denna stil, kaloscastilen efter staden med samma namn, en by söder om Budapest, ger mig fina associationer i påsktider. Jag har inte hittat något målat påskägg i just denna stil, men det är nog bara en tidsfråga…fantastiskt hantverk oavsett.
Polska blanka ägg i fina mönster och färger. (Foto reachpolska.info)
Polska blanka ägg i fina mönster och färger. (Foto reachpolska.info)
Fantastiskt målade ägg från indulgy.com. (Foto indulgy.com)
Fantastiskt målade ägg från indulgy.com. (Foto indulgy.com)
Fiffigt virkat sätt att hänga upp äggen i riset. Mönstret hittat på Etsy.
Fiffigt virkat sätt att hänga upp äggen i riset. Mönstret hittat på Etsy.
Ukrainska ägg.
Ukrainska ägg.
Och sist men inte minst...jag hittade dessa ägg förra året och de är helt fantastiska! Gjorda av Karin Ferner, då fanns Slöjd i Stockholm. (Foto Maria Högberg/Svensk Slöjd)
Och sist men inte minst…jag hittade dessa ägg förra året och de är helt fantastiska! Gjorda av Karin Ferner, då fanns de på Svensk Slöjd i Stockholm. (Foto Maria Högberg/Svensk Slöjd)

 

3 comments

  1. Tack så mycket för den här posten. Jag kommer från Ungern (nära Mezökövesd, faktiskt) och jag var så glad att se dem ungerska motiven.
    Ha en jättebra Påsk. Boldog Húsvétot!

    Agnes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *