Olek virkar för hemlösa kvinnor i Indien

Den omtalade och ofta kontroversiella garngraffitikonstnären Olek är tillbaka. Polska Olek, eller Agata Oleksiak som hon heter, är aktuell med ett stort projekt i New Dehli, där hon under mars månad varit en av deltagarna i Street Artfestivalen St+art Dehli . Olek är känd för att använda sitt garn och sin virknål för att förbättra världen, för att kritisera samhällssystem och påtala orättvisor.

Polska konstnären och garntaggaren Olek i sin nygjorda installation i New Dehli. (Foto © Pranav Mehta/St+ARTDehli)
Polska konstnären och garntaggaren Olek i sin nygjorda installation i New Dehli. (Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)

I New Dehli valde hon att klä in övernattningshemmet Raine Basera, som tar emot hemlösa kvinnor.  Med textil sponsrad från indiska klädmärken och en mängd volontärer skapade Olek under sju dagar tillsammans med sin stab ett prytt konstverk i gult, rött, rosa och lila – remsor av textil virkade att täcka det hus i korrigerad plåt som utgör hemmet. 

Polska konstnären Olek bor i New York men blev nyligen inbjuden att delta i gatufestivalen St+art Dehli, i New Dehli, där hon virkat in ett hem för hemlösa kvinnor. (Foto © Pranav Mehta/St+ARTDehli)
Polska konstnären Olek bor i New York men blev nyligen inbjuden att delta i gatufestivalen St+art Dehli, i New Dehli, där hon virkat in ett hem för hemlösa kvinnor. (Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)

Olek använder ofta ord – egnas eller andras – i sina verk, ”There is no such thing as part freedom”,  ”If men could get pregnant, abortion would be a sacrament” och ”Injustice anywhere is a threat to justice everywhere” är exempel på invirkade budskap i tidigare arbeten. I Indien valde hon att kommunicera endast med symboler, och karkatäristiskt indiska sådana: elefanten, fjärilen och en massa blommor. Hon valde symbolerna för att nå fram till människorna i och runt boendet:

-Jag har naturligtvis virkat dessa motiv tidigare i mina arbeten, men den här gången ville jag bevara en indisk estetik i formerna så att de skulle bli tydliga och visuella med en mening  för de kvinnor som nyttjar hemmet, en del av dem kan inte läsa eller skriva. Jag tänker mig också att fjärilen är en speciellt kvinnlig symbol”, säger hon i ett uttalande till bloggen Brooklyn Street Art.

Ett stort antal volontärer hjälpte Olek att färdigställa den virkade utsmyckningen, installationen tog sju dagar att göra. (Foto © Pranav Mehta/St+ARTDehli)
Ett stort antal volontärer hjälpte Olek att färdigställa den virkade utsmyckningen, många av dem var medlemmar i Indian crochet community. installationen tog sju dagar att göra. (Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)

Olek berättar att hon upplevde den massiva fattigdomen som mest chockerande under sitt arbete i New Dehli. Kastsystemet och fattigdomens övertygelse om att aldrig se eller uppleva något annat än vad som är vanligt var något som hon menar var svårt att se. Hon hoppas att de kvinnor som deltog i arbetet kunde känna att det här var något annat och att något annat är möjligt. Hon hoppas också att det kan gälla för de kvinnor som övernattar på hemmet:

– Kanske de kommer att känna något annorlunda när de kommer till hemmet på natten för att sova och då ser det förvandlat. Kanske kommer de att inspireras att göra något annat med sina liv. Min avsikt som konstnär var att visa dem att det kan finnas en chans att förändra vad som var tänkt att vara i deras liv till något som faktiskt kan bli något annat. Det är naturligtvis ett väldigt litet bidrag från min sida, säger hon.

Enorma mängder virkat material krävdes för att täcka huset. Bland de många volontärerna var det många som kunde virka. Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)
Enorma mängder virkat material krävdes för att täcka huset. Bland de många volontärerna var det många som kunde virka. Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)
Olek kämpar för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och jämställdhet i sina verk, hon arbetar platsspecifikt där hon anser att hennes verk gör skillnad. (Foto © Pranav Mehta/St+ARTDehli)
Olek kämpar för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och jämställdhet i sina verk, hon arbetar platsspecifikt där hon anser att hennes verk gör skillnad. (Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)

Olek är känd för att  förkroppsliga sina verk, hon virkar ofta in sig själv eller andra människor i sitt garn i och runt sina verk. Här blir istället saribärandet en del av hennes konstverk, där hon sida vid sida med indiska volontärer blir klädd under sin vistelse. Dokumentationen av installationen blir också en viktig del i hennes arbete, visst är det fina bilder hon skickar?

Olek väcker uppmärksamhet med sin person och sina verk på många ställen hon kommer, här inget undantag. (Foto © Pranav Mehta/St+ARTDehli)
Olek väcker uppmärksamhet med sin person och sina verk på många ställen hon kommer, här inget undantag. (Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)

St+art Dehli arrangerades för andra året och vill finnas som en kreativ motvikt i det ofta mycket tuffa offentliga rummet.  Övernattningshemmet Raine Basera ligger i ett industriområde i New Dehli, och en del av festivalens syften är att rikta uppmärksamhet mot just detta utsatta område och de människor som tvingas bo där under knappa omständigheter.

Att synliggöra ett av dem under festivalen är att uppmärksamma de stora problem med hemlöshet som allt fler av New Dehlis 11 miljoner invånare drabbas av. Enligt St+art Dehli har fler gatukonstnärer fortsatt i Oleks fotspår och målat fler av de 184 hem för hemlösa som finns i staden, i starka färger.

Oleks verk engagerade många indiska kvinnor. (Foto © Pranav Mehta/St+ARTDehli)
Oleks verk engagerade många indiska kvinnor. (Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)
Ett antal indiska klädmärken skänkte textil till Oleks verk, hon virkar i trasor och i tjockt garn, ofta mixar hon sina material. Hennes mönster synonyma med hennes färgstarka stil. ( (Foto © Pranav Mehta/St+ARTDehli)
Ett antal indiska klädmärken skänkte textil till Oleks verk, hon virkar i trasor och i tjockt garn, ofta mixar hon sina material och får på så vis fram sin karaktäristiska mönsterstarka stil. ( (Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)

Och så avslutningsvis en mycket god (och stor!) nyhet – Olek kommer till Sverige i år! Det är gatufestivalen No Limit i Borås som bjudit in henne, årets upplaga äger rum 3-6 september och arrangeras för andra året, se mer om festivalen här. Och här finns hela intervjun som Brooklyn Street Art gjort.

Olek i sin sari. Kolla in alla olika material hon använder, här mer med fokus på symboler än i tidigare verk. (Foto © Pranav Mehta/St+ARTDehli)
Olek i sin sari. Kolla in alla olika material hon använder, här mer med fokus på symboler än i tidigare verk. (Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)
För kvinnors rättigheter och allas lika värde hälsar Olek från taket i den nyligen avslutade installationen i New Dehli. Övernattningshemmet Raine Basera för hemlösa kvinnor i New Dehli har fått en garnkostym. (Foto © Pranav Mehta/St+ARTDehli)
För kvinnors rättigheter och allas lika värde hälsar Olek från taket i den nyligen avslutade installationen i New Dehli. Övernattningshemmet Raine Basera för hemlösa kvinnor i New Dehli har fått en garnkostym. (Foto © Pranav Mehta/St+art Dehli)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *