Hornstull Dye it Yourself!

Nu duggar evenemangstipsen tätt här på Kurbits, det händer mycket spännande i Stockholm just denna vecka. Om du är intresserad av att färga dina egna kläder och framförallt få kunskap om hur du färgar dina egna kläder på ett naturligt, miljömedvetet sätt?

På söndag 29 mars äger eventet Hornstull Dye it Yourself! rum – lär dig mer om hållbart mode också kring färgning med bättre miljöprofil.  Hornstull Dye it Yourself! inbjuder så som de skriver till samtal, fika och möjlighet att med minsta möjliga miljöpåverkan skapa färger på tygprov, inspireras eller måla på papper med naturliga färger. Här finns mer information om själva eventet, men skynda anmäl dig, det är ett hemma-hos-event och det finns begränsat antal platser, sista anmälningsdag är imorgon 26 mars.

Naturligt färgade strumpbyxor från slow creations, färgade med lökskal, blåbär, granatäpple och järn.  (Foto slow creations)
Naturligt färgade strumpbyxor från slow creations, färgade med lökskal, blåbär, granatäpple och järn. (Foto slow creations)

Jag gillar initiativet och gillar tanken bakom att kunna undersöka, lära ut, göra tillsammans kring dessa frågor. Att vi behöver ett mer hållbart mode är ju något som allt fler krafter är övertygade om, enskilda aktörer, aktivister, och också numera allt mer i organiserad form – jag tänker på den turnerande Stilmedvetensatsningen bland annat.

Bakom söndagens kurs ligger Petra Holmberg och Annika Lundqvist som i sina verksamheter heter slow creations och Ania-Lu.  De gick båda universitetskursen Experimentell naturlig färgning på HDK förra året, kursens lärare och en av våra kunnigaste inom området, Jeanette Schäring, är deras mentor. Jag fick veta mer om deras drivkraft från Petra:

-Vi gör detta för att uppmärksamma människor på möjliga färgningsalternativ i liten skala för textil- och modebranschen eftersom vi tror på det handgjorda, långsamma och att ta tillvara matrester och blomrester, ett sätt att ge verktyg för eget görande och tänkande bortom fast fashion. Dessutom vill vi skapa möten mellan människor och sätta igång samtal om hur framtiden skulle kunna se ut om vi ska leva och klä oss så långt som möjligt utan gifter. Jag ser naturlig färgning som ett fält där slöjd, konst, estetik, hållbarhet, samhällsideologi och textil samt mode möts i ett skede som egentligen är mycket långsamt. När jag färgar tyg, kan det ta någon vecka, minst, innan det är klart, som lager-på-lager av processer.

Med hjälp av växter, bär, blad och rester finns det oändliga nyanser att få fram. Var med på Hornstull Dye it Yourself! och lär dig mer! (Foto slow creations)
Med hjälp av växter, bär, blad och rester finns det oändliga nyanser att få fram. Var med på Hornstull Dye it Yourself! och lär dig mer! (Foto slow creations)

Jag har all anledning att återkomma till dessa spännande ämnen och dessa tre nämna aktörer här. Det finns som sagt en universitetskurs i ämnet, och allt fler börjar arbeta i Jeanette Schärings fotspår för en hållbarare färgningsprocess. Att inte bara bry sig om huruvida materialet i textilierna är miljöcertifierade i form av miljömärkt bomull, utan också själva färgen eller färgningen i sig leder till spännande möten, samtal och framförallt intressanta produkter framöver tänker jag. Vad är det för färg du har på dig och hur får du till den på ett naturligt sätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *