”Från kalla fötter till varma hjärtan”

Det är hög tid att skriva om Hjälpstickan, jag har haft det på gång länge. Tidigare i vintras var jag och lyssnade på Ulrica Loeb som är initiativtagare och drivare av föreningen, hon berättade om Hjälpstickans tillkomst och engagemang på en Soppslöjdskväll hos 2 Stickare. Jag lade 15 mars på minnet som datum för sista möjlighet att lämna in bidrag i Stockholm, så bor du här får du vara riktigt snabb eller lagra hemma och lämna in i höst igen. På de övriga inlämningsställena i landet går det att lämna in året runt.

Men, från början. Hjälpstickan är en ideell förening som stickar plagg till behövande under kalla vintermånader. ”Allt som behövs är hjärta, garn och tid” som Ulrica beskrev det. Hjälpstickan har cirka 500 stickerskor knutna till sig över hela landet, organiserade i 15 filialer. De stickar helt ideellt med eget garn, mössor, halsdukar, sockar och vantar, sådant som behövs i vinterkylan, speciellt om du lever på gatan.

Över 500 stickare från hela landet bidrar årligen till att Hjälpstickan kan skänka stickade plagg till hjälporganisationer som i sin tur delar ut till behövande. Hjälpstickan har funnits sedan 2007 och gör stor skillnad för hemlösa och behövande. (Foto Kurbits)
Över 500 stickare från hela landet bidrar årligen till att Hjälpstickan kan skänka stickade plagg till hjälporganisationer som i sin tur delar ut till behövande. Hjälpstickan har funnits sedan 2007 och gör stor skillnad för hemlösa och behövande. (Foto Kurbits)

Vintern 2007 var mycket sträng, hjälporganisationer i Stockholm gick ut och efterlyste kläder till hemlösa och behövande. Efterlysningen genererade insamlingar, men problemet var att även om många rensade i garderoben, kom det mest ut sommarkläder. Stickaren Ulrica Loeb, som bor i Stockholm, hörde om detta och fick utifrån det en idé om hur hon  kunde hjälpa, och kanske också få andra att hjälpa – att sticka för behövande och skänka det stickade till organisationerna. Hjälpstickan var född och har drivits av Ulrika sedan 2007. Idag är organisationen stor med arrangemang kring de olika filialerna i landet, stickkaféer och gemensamma aktiviteter har blivit bonus kring verksamheten.

Du behöver dock inte vara knuten till någon av filialerna för att hjälpa till,  grundidén är att du bidrar med din tid, din kreativitet och ditt eget garn och när du är färdig lämnar du in ditt stickade till en av garnbutikerna som ofta fungerar som inlämningsställe, eller så postar du ditt paket till något närliggande. Du kan köpa nytt garn eller använda rester, det viktiga är att du stickar eller virkar med tanke på en behövande person, berättade Ulrica. Strumpor och vantar  är det som är allra mest gångbart.

Ulrika berättar: "En man i Skövde hade storlek 47 i skor, och svårt att hitta strumpor. En kvinna gav sig i kast att sticka honom ett par. Historien berättar att han sedan var nykter i två veckor". Att få och ge något som är handgjort är en uppskattad gest. (Foto Kurbits)
Ulrica berättar: ”En man i Skövde hade storlek 47 i skor, och svårt att hitta strumpor. En kvinna gav sig i kast att sticka honom ett par. Historien berättar att han sedan var nykter i två veckor”. Att få och ge något som är handgjort är en uppskattad gest. (Foto Kurbits)

När jag lyssnade på Ulrica berättade hon att säsongen ofta sträcker sig mellan höst och vår, under den perioden 2014 samlade Hjälpstickan in 6 808 bidrag över hela landet. Fram till januari i år hade de samlat in 3 777 stickade föremål till förmån till hemlösa och utsatta, så dessa stickerskor gör verkligen skillnad!

En viktig aspekt som Ulrica också berättade om är att Hjälpstickan även fungerar som en katalysator för dem runt i landet som inte har någon att sticka till i sin omgivning. Att få ge sin tid och sitt hantverk vidare är för dem som gör också en ynnest, att veta att det man stickar gör nytta är en fin och skön känsla.

Du kan sticka eller virka plagg som du vill skänka bort. 2014 samlades det in 6 808 stickade bidrag. (Foto Kurbits)
Du kan sticka eller virka plagg som du vill skänka bort. 2014 samlades det in 6 808 stickade bidrag. (Foto Kurbits)

Eldsjälen Ulrica Loeb och hennes stora ideella team gör ett fantastiskt jobb, läs mer om deras arbete på Hjälpstickans sajt. Här finns information om de olika insamlingsställena, de olika filialerna och hur du bland annat också kan skänka garn om du inte vill sticka själv, samt hur du kan stötta verksamheten i Hjälpstickans vänner.

Hjälpstickan arbetar från kalla fötter till varma hjärtan. Är du sugen att bidra går det naturligtvis alldeles utmärkt för även om vårsolen börjar värma är det säkerligen gott att ha ett par vantar när dagen faller.

Är du nyfiken på Soppslöjdskvällarna hos 2 stickare? Kolla in deras sajt, 25 mars gästas de av återbruksproffset Eva Svensson, som bland annat är den drivande kraften bakom utbildningen Recycle Design på Eskilstuna folkhögskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *