Kurbits önskar en riktigt God Jul!

Papper, blommor, sugrör, tofsar - allt fungerar fint i pyntets magiska värld. (Foto Tor Cederman)

Så är det alldeles strax äntligen dags att fira julafton! Nu blir det lite paus ett tag, då jag laddar om på det allra finaste sätt jag vet, julnörd som jag är. Tittar på granen, äter julmaten, leker med barnen, läser böcker och broderar. Åker pulka om jag har tur. Njuter av julen helt enkelt.

En annan julnörd som jag känner är Tor Cederman. Han är dessutom begåvad konstnär, konsthantverkare, scenograf och dekoratör. Och då blir det bland annat så här fint. Julpynt är något av det bästa vi båda vet, och i år har han delat med sig av dessa – gjorda i papperssugrör, med blinkning till barndomens O’boyburk med randiga sugrör berättar han. Tor och jag har numera en gemensam förståelse för glitter och pynt, jag intervjuade honom för tidningen Hemslöjd för en rad år sedan, och han öppnade en värld av dekorationskunskap för mig:

God Jul till er alla! Tor Cedermans julmobil i papperssugrör. (Foto Tor Cederman)
God Jul till er alla! Tor Cedermans julmobil i papperssugrör. (Foto Tor Cederman)

”Du måste ha olika strukturer på ditt pynt, du kan inte ha två lika glänsande saker bredvid varandra”, sade han bland annat till mig.  ”Du måste addera olika material och strukturer och på så vis bygga upp din egen pyntvärld där allt faktiskt är möjligt att göra, och där allt kan hända”. Han sa det så självklart, så som att jag kunde gå hem och styra själv över mitt pynt liksom.

Och någonstans var det kanske precis det som hände – jag gick hem och började titta på mitt glitter och mitt småkrafs med nya ögon. Att samla saker i bra-att-ha-lådor  är också något vi ser tjusningen i båda två, och han tar det förstås till sin egen konstnärliga nivå i sitt gebit. Men jag är glad över att han delade med sig av sin kunskap om just pyntets möjligheter och existensberättigande.

Tor Cederman, julstjärna. (Foto Tor Cederman)
Tor Cederman, julstjärna. (Foto Tor Cederman)

Årets juldekorationer från Tor är alltså mobiler i papperssugrör, han säger sig ha lite svårt för den rena halmen; ”Den är lite statisk, svår att förvandla och arbeta vidare med…dessutom är det inte så snyggt med glitter och halm. Och det är ju ett problem!!!”  Åh Tor, god jul till dig i all vår gemensamma pyntariver. Vill du titta närmre på Tors arbeten finns dessa kronor på Svensk Slöjd i Stockholm och på Konsthantverkarna i Karlstad.

Papperssugrör utgör basen i årets pynt från Tor Cederman. (Foto Tor Cederman)
Papperssugrör utgör basen i årets pynt från Tor Cederman. (Foto Tor Cederman)

Och en riktigt god jul till alla ni Kurbitsläsare! Tack för ännu ett år! Och vilket år sen. 2014 har verkligen bjudit på många omvälvande händelser för mig och för slöjden i stort. Men det kommer mer om detta lagom till årets sista dag, då jag laddar för ännu en nyårskrönika, ett måste här på Kurbits.

Tack för att ni hänger med år efter år, i februari firar bloggen 7 år. Det är ju helt galet. Och roligt!

God Jul!
/Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *