Julklappstips: Naturlig färgning

Jag har skrivit en del om Färgningsmanifestet av Lina Sofia Lundin tidigare, ni kanske känner igen? Om hur naturliga färgningspigment i mat kan omsättas till färg till kläder – dina kläder är vad du äter i ett  intressant och spännande tankeexperiment. Färgningsmanifestet var hennes examensarbete från HDK, vilket också gjorde henne till vinnare av Svanens konsttävling Nordic Art Insight, läs mer om detta här vetja.

Både med recept från naturen och från din kompost bjuder Lina Sofia Lundin på inspiration kring klädfärgning i nya boken Naturlig färgning. (Avfotat uppslag Kurbits)
Både med recept från naturen och från din kompost bjuder Lina Sofia Lundin på inspiration kring klädfärgning i nya boken Naturlig färgning. (Avfotat uppslag Kurbits)

Nu finns det också en bok som utvecklar och förklarar dessa tankar. Lina Sofia Lundin har under hösten givit ut Naturlig färgning – Mat och kläder i ett kretslopp. Här beskriver hon mer om hur det går till att färga kläder, det finns en handfasthet genom hela boken som bygger på att du faktiskt kan göra precis det; färga kläder i ditt hem. Boken innehåller till och med en rad recept på färgbad, dels från ditt kök, dels från naturen.

Boken bjuder också på en praktisk färgläredel. (Avfotat uppslag Kurbits)
Boken bjuder också på en praktisk färgläredel. (Avfotat uppslag Kurbits)

Lina Sofia Lundin ger de baskunskaper du behöver, men hon räds inte heller för att diskutera de riktigt svåra frågorna om hur stor skada den industriella textilfärgningen gör globalt, och om det finns alternativ i uppskalning av mer naturliga och hållbara metoder. Det här är ett av mina favoritspår med Lina Sofia Lundins arbete, hur hon tar sig an nästintill existentiella frågor mitt bland kompostresterna och färgbaden.

Hon berättar om äldre färgningsmetoder och om hur vi behöver återta kunskap som vi idag inte längre äger om material och växter. Men väljer som sagt också att landa i olika sätt att göra själv, vilket känns hoppfullt.

Det är också en mycket inspirerande bok i sitt bildmaterial. (Avfotat uppslag Kurbits)
Det är också en mycket inspirerande bok i sitt bildmaterial. (Avfotat uppslag Kurbits)

Det här är en bok som därför passar både den som vill veta mer om färgningsprocesser, färgningsläror med naturliga ingredienser  rent praktiskt och den som känner sig uppgiven över världens ekologiska tillstånd – att se att det går att få till en förändring i det lilla är ofta en start för något större, vilket Lina Sofia Lundin alltså också förespråkar.  Boken är uppdelad i huvudkapitel som heter Material- och färglära, Recept och Projekt, där hon alltså undervisar och inspirerar. Själv kan jag inte sluta tycka att det finns något magiskt över hela klädfärgningsproceduren, något som lockar och kittlar.

Vill du läsa mer om Lina Sofia Lundin ingår hon också i min bok Gerillaslöjd, där vi konstaterar att kompostfärgningsexperimenten föder nya tankar kring hur det småskaliga skulle kunna göra skillnad och användas som protest mot den idag smutsiga klädindustrin – förändra världen med hjälp av den mat vi komposterar alltså? Lina Sofia Lundin bevisar också i boken Naturlig färgning att hon är något på spåren. Läs den!

Så här ser den ut, Naturlig färgning - Mat och kläder i ett kretslopp. (Avfotat omslag Kurbits)
Så här ser den ut, Naturlig färgning – Mat och kläder i ett kretslopp. (Avfotat omslag Kurbits)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *