Papperskonst i klass för sig

Jag var i Uppsala förra veckan och såg vad som komma skulle – Kaleido öppnade i helgen utställningen Flux – i ständig förändring av Cecilia Levy, hurra!  Cecilia Levy är en av våra absolut skickligaste papperskonstnärer tycker jag, hon bemästrar materialet till fullo. Hon får välförtjänt uppmärksamhet både här hemma och internationellt, jag har också skrivit om henne tidigare, se här. 

Runeberg Cult av Cecilia Levy, som ställer ut verk på Kaleido i Uppsala just nu. (Foto Cecilia Levy)
Runeberg Cult av Cecilia Levy, som ställer ut verk på Kaleido i Uppsala just nu. (Foto Cecilia Levy)

På Kaleido visar hon pappersobjekt i form av skålar, koppar och tistlar. Det specifika materialet för Cecilia Levy är ofta boksidor. Hon river, klipper och strimlar gamla böcker och så limmar hon ihop dem igen i nya former. Jag gillar både arbetssättet och förstås resultatet. Så här beskriver hon själv sin metod i samband med informationen till utställningen:

I mina verk utforskar jag begrepp som tid, minne, förgänglighet, spår, sår, motstånd och följsamhet. Den meditativa tillverkningsprocessen är som terapi. Jag kan inte forcera vare sig processen eller tiden. Återbrukstanken och miljöaspekten är viktiga faktorer, men inte huvudsyften i mitt skapande. Papper är ett förgängligt material som blir skört med tiden, är ljuskänsligt och mörknar. Det är effekter jag utnyttjar. Det gamla, åldrade har ett eget estetiskt värde. Verkets karaktär eller grundidé ändras inte om det med tiden uppstår nya skiftningar och toningar, tvärtom är det bara intressant.

Betraktelser öfver tiden, verk av Cecilia Levy, papper och klister. (Foto Cecilia Levy)
Betraktelser öfver tiden, verk av Cecilia Levy, papper och klister. (Foto Cecilia Levy)

Cecilia Levy är medlem i konsthantverkskollektivet Kaleido och utställningen pågår till 1 juni för er som kan ta er dit.

Roligt är också att Cecilia för ett par veckor sedan tilldelades ett konstnärligt uppdrag för huvudentrén till Nya Karolinska sjukhuset i Solna, det gläder mig mycket – dels att Karolinska satsar på en bra konstnär dels för att papperet som material kan få bli bestående i ett sammanhang av offentlig konst. Arbetet kommer hon att påbörja under året och det beräknas vara klart till invigningen av det nya sjukhuset 2017.  Här och här finns mer information om Cecilia Levy.

 

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *