Alexander Tallén och porslinsfigurinen

Nej, jag lyckades aldrig ta mig till Vårsalongen i år, det blev så mycket annat hela tiden. Synd på många sätt. Jag missade till exempel Alexander Tallén. Ni är kanske många som var där, eller kanske var ni en stor skara människor på plats på Skövde konstmuseum förra helgen, där man öppnade en separatutställning med hans verk. Jag hoppas verkligen det. För det här är något av det finaste jag vet.

Porslinsfigurinen – bara ordet, porslinsfigurinen! – uppdaterad. Fortfarande i sin form något vag i min vardag, men jag jobbar på det.

Verk från Alexander Talléns pågående utställning på Skövde konsthall. (Foto Skövde konsthall)
Verk från Alexander Talléns pågående utställning på Skövde konsthall. (Foto Skövde konsthall)

Och lånar Alexander Talléns beskrivning av sina arbeten, från Vårsalongens utställningstext:

I min praktik står porslinsfigurinen, dess tradition och visuella dragningskraft i centrum. Jag utgår från figurinens glansdagar under 1700-talet och utforskar traditionen i en uppdaterad version. Ett sökande efter kontext och komplexitet där jag använder mig av självporträttet som ett verktyg att behandla och tränga mig in i figurinens svulstiga och dekorativa värld. Uppenbarelsen kan vara komisk, sorglig eller tyckas vara obegriplig. De keramiska skulpturerna i sitt lilla format öppnar för nya associationer.

Utställningen i Skövde, Enactments of the figurine, har självporträttet i fokus och ställer frågor om identitet, genus och ursprung.  Alexander Tallén gick ut Konstfack förra året och rönte redan under sin studietid uppmärksamhet för sina arbeten. Kolla in hans verk alltså –  fram till 17 maj finns hans nya figuriner på Konstmuseet i Skövde för er som har möjlighet.

Ananasljusstake.
Ananasljusstake.
Stengods, porslinsfärg, glansguld. Av Alexander Tallén, från Vårsalongen. (Foto Liljevalchs)

 

Toppbilden i all sin prakt  porslinsfigurinen i Alexander Talléns uppdaterade version. (Foto Alexander Tallén)
Toppbilden i all sin prakt porslinsfigurinen i Alexander Talléns uppdaterade version. (Foto Alexander Tallén)

1 comment

  1. Fantastiskt, varit på konstmuseet i Göteborg .Var kan jag se dina figuriner ? Var kan jag ev. Köpa ? Hör av er Monica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *