Den magiska rotslöjden från norr

Det här är dagens absolut roligaste nyhet, kolla in samarbetet mellan Heart of Lovikka och rotslöjdaren Gunnel Eriksson! Helt fantastiskt, eller hur?

Gunnel Eriksson är en av våra mest begåvade rotslöjdare och hon har gjort en kollektion halsband, armband och ringar som inspirerats av Heart of Lovikkas vår- och sommarkollektion. Visst ser ni lovikkavantens mönster här och där? Ååh.

Ring av Gunnel Eriksson, ingår i Heart of Lovikkas rotslöjdskollektion. (Foto Heart of Lovikka)
Ring av Gunnel Eriksson, ingår i Heart of Lovikkas rotslöjdskollektion. (Foto Heart of Lovikka)

Rotslöjd är en så oerhört tidskrävande och kunskapskrävande slöjdteknik, jag har länge fascinerats av inte bara skickligheten som krävs, utan också den mängd tålamod.  Inte bara ska du ut och hitta rötterna – jag får veta att det är enklast att dra upp björkrötter i lös jord, på myrmark och i dikeskanter. Och sen ska du hem och skala dem, och torka dem. Efter det lägger du dem i blöt så de blir smidiga och sega att jobba med.

Att göra ett halsband beräknar Gunnel tar uppåt en tolv timmar. Fatta! Vem vill inte bära ett så intrikat arbete runt halsen eller armen? Här och här  finns mer att läsa om själva tekniken.

Armband i rotslöjd av Gunnel Eriksson för Heart of Lovikka. (Foto Heart of Lovikka)
Armband i rotslöjd av Gunnel Eriksson för Heart of Lovikka. (Foto Heart of Lovikka)

Gunnel Eriksson är alltså en av få i landet som behärskar tekniken. Hennes korgar av björkrot och armband är smått magiska tycker jag, här finns delar av hennes övriga arbeten. Gunnel arbetar från Ytterstmark, Botsmark i Västerbotten och hon har slöjdat i rot sedan 1966.

Både Sofia Hagelin som driver Heart of Lovikka och Gunnel Eriksson är eniga om hur intressant det blir när gamla tekniker får modern kostym. ”Slöjdtradition blir oerhört spännande när man sätter den i ett modernt sammanhang,” säger Gunnel. Jag kan inte hålla mer med.

Halsband i rotslöjd av Gunnel Eriksson. Det karaktäristiska lovikamönstret finns med. (Foto Heart of Lovikka)
Halsband i rotslöjd av Gunnel Eriksson. Det karaktäristiska lovikamönstret finns med. (Foto Heart of Lovikka)

Kollektionen rotslöjd finns på Heart of Lovikkas shop och kan ses tillsammans med den fina stickade vår- och sommarkollektionen. Vilken utsökt kombo! Heart of Lovikka är förstås också ett riktigt spännande företag i sitt nytänkande i arvet kring den klassiska Lovikkavanten, jag skrev om företaget för ett par år sedan, se här.

Armband från Heart of Lovikka, av Gunnel Eriksson. (Foto Heart of Lovikka)
Armband från Heart of Lovikka, av Gunnel Eriksson. (Foto Heart of Lovikka)

 

Ring av Gunnel Eriksson för Heart of Lovikka. (Foto Heart of Lovikka)
Ring av Gunnel Eriksson för Heart of Lovikka. (Foto Heart of Lovikka)

3 comments

  1. Instämmer -det här var smycken som föll mig helt i smaken! Säkert mycket behagliga att bära också. Björkrot har liksom en sidenmatt varm yta. Jag har testat tekniken för länge sedan och kan intyga att både beredning av rötterna och själva slöjdandet är mycket tidskrävande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *