Re Rag Rug gör gott i världen

Katarina Brieditis och Katarina Evans välförtjänta framgångar med projektet Re Rag Rug har inte bara varit av estetiska skäl, även om utställningen i höstas verkligen visade upp dussinet hantverksskickliga och mycket vackra mattor.

I ett pressmeddelande i veckan berättar de att de nu fått ett par av projektets produkter i produktion, vilket är extra roligt att höra. Det betyder nämligen att produkterna på sikt ämnar göra gott där de tillverkas. Mattan Kasuri och pläden Squeeze me, hold me har tagit steget ut i världen.

Mattan Kasuri  finns i en blå och en brun färgställning. Materialet är bomullstrikå, överskottsmaterial från t-shirttillverkning.  (Foto Re Rag Rug)
Mattan Kasuri finns i en blå och en brun färgställning. Materialet är bomullstrikå, överskottsmaterial från t-shirttillverkning. (Foto Re Rag Rug)

Produkterna tillverkas av överskotts- och spillmaterial från textilindustrin, i mattan Kasuris fall flätas textila  trikåremsor och läggs till mönster sida vid sida. Numera produceras Kasuri i Indien, där trikåöverskottet genereras. Hantverkarna ges möjlighet att arbeta hemifrån eller i enkel miljö och kräver inte kostsam eller energiförbrukande utrustning, berättar duon. Här går det att läsa mer om bland annat Jothi och Chitra som de samarbetat med i snart ett år. De tillverkar nu mattan åt projektet.

Pläden Squeeze me, hold me finns i färgställningen Svart/Vit. Den mäter cirka 130x170 cm och är handstickad av bomullstrikå. (Foto Re Rag Rug)
Pläden Squeeze me, hold me finns i färgställningen Svart/Vit. Den mäter cirka 130×170 cm och är handstickad av bomullstrikå. (Foto Re Rag Rug)

Pläden Squeeze me, hold me ingår också i Re Rag Rugs utveckling av unik design för textila produkter, den är stickad i trikå som också den blivit över från fabrikstillverkning. Den optiska pläden med intressant symmetri produceras numera också i Indien.

Kasuri, matta flätad av trikå i måttet 200x250 centimeter. (Foto Re Rag Rug)
Kasuri, matta flätad av trikå i måttet 200×250 centimeter. (Foto Re Rag Rug)

Och till alla er som undrar, och till er som också hört av sig till mig och frågat – ja, det är nu klart att Re Rag Rugs alla mattor kommer att turnera vidare! I sommar finns Re Rag Rug att se på Landskrona museum, i samarbete med Skånes hemslöjdsförbund. Riktigt roligt det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *