Lappad och lagad åkerlapp i linne

Det här är projektet Åkerlapp. Det är ett samarbete mellan Växbo Lin och Note Design Studio, Åkerlapp är en kollektion linne gjort av spillbitar, en åkerlapp helt enkelt. Inspirerat av bondesamhällets kunskap att ta tillvara på, lappa och laga. Man beskriver det som ett möte mellan traditionellt hantverk och modern form.

Kollektionen Åkerlapp består av lappat och lagat ur hälsingska linnneväveriet Växbo Lins spill. Bakom samarbetet står Note Design Studio, Växbo Lin och Bookbinders Design. (Foto Mathias Nero)
Kollektionen Åkerlapp består av lappat och lagat ur hälsingska linnneväveriet Växbo Lins spill. Bakom samarbetet står Note Design Studio, Växbo Lin och Bookbinders Design. Fotot är taget mitt i Växbo Lins fabrik i Växbo.  (Foto Mathias Nero)

Samarbetet föddes genom en uppmaning till utställning från Designgalleriet i Stockholm, där man inför möbelmässan varje år presenterar ett designsamarbete. Note Design fick frågan och valde att samarbeta med Växbo Lin och Bookbinders Design, där Växbo förstås står för materialet, och Bookbinders står för förpackningen.

Bordsduken och kökshanddukarna i Åkerlapp. (Foto Mathias Nero)
Bordsduken, lådorna och kökshanddukarna i Åkerlapp. (Foto Mathias Nero)
Så här ser andrasorteringen ut hos Växbo, där höga kvalitetskrav sorterar bort en hel del material. Ur detta och övrigt spill har Note skapat Åkerlapp. (Foto Mathias Nero)
Så här ser andrasorteringen ut hos Växbo, där höga kvalitetskrav sorterar bort en hel del material. Ur detta och övrigt spill har Note skapat Åkerlapp. (Foto Mathias Nero)

Det som kickar igång mig med det här projektet är just lappandet och lagandet. Under en rundtur hos Växbo i somras, de håller  till i Hälsingland,  fick vi se vävstolarna och den ständigt pågående produktionen. Det var mycket spännande att ta del av, varje vävstol, jag vill minnas att de har sjutton, är dedikerad till någon av Växbos ordinarie kollektion och gör meter efter meter under ständig tillsyn, det gick i snabbt tempo och det var häftigt att få se. Noggrannheten i produktionen ger förstås en del bortsorterat material, samt en andrahandssortering, och det är alltså den som Note utgått ifrån i den här nya kollektionen.

Tillsammans med Växbo Lin har de kombinerat ihop de textila lapparna och skapat nytt av gammalt. Kollektionen består av en kökshandduk och en bordsduk i linne och förvaringsboxar både i papper och linne, i samarbete med Bookbinders.

Fabrikens vävstolar gör sitt jobb för fullt för Växbo Lins ordinarie kollektion, i detta samarbete kunde resterna användas. (Foto Vinh Kha)
Fabrikens vävstolar gör sitt jobb för fullt för Växbo Lins ordinarie kollektion, i detta samarbete kunde resterna användas. (Foto Vinh Kha)

Det är nytt med respekt för traditionen och det är framförallt mycket stilfullt gjort, eller hur? Utställningen finns att se ytterligare ett par dagar, till 28 februari på Designgalleriet.

Kollektionen är hopsydd. Åkerlapp från Note Design Studio. (Foto Vinh Kha)
Kollektionen är hopsydd. Åkerlapp från Note Design Studio. (Foto Vinh Kha)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *