Nytt år – nya textila utmaningar

Årets första inlägg minsann! Jag har tagit mig extra lång ledighet och rullar så sakteliga igång Kurbits igen. Nästa vecka är det rivstart med bland annat trenddag, mingel på Svensk Hemslöjd och framförallt Formexmässan. Mycket att stå i på inrednings- och designfronten då. Julledigheten har inneburit en hel del av vad jag i min nyårskrönika spanade om, jag har för egen del ägnat mig en hel del åt just broderi. En nyanländ bäbis i familjen (jag har blivit faster!) har givit att jag äntligen fick tummen ur och broderade anundsjösöm i Katarina Brieditis tappning, en materialsats till ett babypåslakan som blivit liggande här hemma. Fantastiskt roligt!

Pågående korsstygnsbroderi på stramalj, ett mönster av Lisa Anne Auerbach, som ingår som beskrivning i min kommande bok. (Foto Kurbits)
Pågående korsstygnsbroderi på stramalj, ett mönster av Lisa Anne Auerbach, som ingår som beskrivning i min kommande bok. (Foto Kurbits)

Jag håller också på att brodera till min boks DIY-avdelning, mycket spännande! På tema nål och tråd har jag även inventerat mina tyglådor och hittat fantastiska fynd bland mina stuvbitar, om ni följer Kurbits på Facebook har ni sett dem.

Och jag har också börjat matcha tyg med mönster på kläder jag vill sy, vilket gjorde att jag hade ärende till butiken Tygverket här i Stockholm igår. Och som av en händelse  hörde jag att en utsänd från ett teveproduktionsbolag pratade med butikspersonalen om det här nya programmet, Sveriges bästa hemmaskräddare. Kanske det är du?

I sex program kommer åtta deltagare att få uppgifter att sy, de bedöms av en jury och tillslut koras en vinnare. Älskar du att sy och är redo att synas i sömmarna, frågar sig programmet. Det är alltså du som är glad hemmaskräddare på hobbynivå som de söker.

Jag fick kontakt med produktionsbolaget idag och de berättar att programmet är ett engelskt koncept, Sewing Bee. Svenska motsvarigheten kommer att spelas in i augusti i år och sändas på TV4/Kanal 7, tid är ännu osäker. Sök vetja! Mer information finns här.

Fram till 20 januari är det möjligt att ansöka om att vara med.

Loppisfynd! Provtryck från Raine Navin, 1961 för en tjuga från förra året. Funnen i mina tygsamlingar här hemma. (Foto Kurbits)
Loppisfynd! Provtryck från Raine Navin, 1961 för en tjuga från förra året. Funnen i mina tygsamlingar här hemma. (Foto Kurbits)

 

Anundsjösöm, traditionellt i rött, är Ångermanlands landskapssöm. Här har jag broderat den i Katarina Brieditis tappning från 2005. (Foto Kurbits)
Anundsjösöm, traditionellt i rött, är Ångermanlands landskapssöm. Här har jag broderat den i Katarina Brieditis färgsatta tappning från 2005. (Foto Kurbits)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *