Julklappstips#2 I love paper

Den här boken är en riktigt bra julklapp för alla som precis som Fideli Sundqvist gillar papper. Nu kan det nog vara så att få gillar att arbeta med papper så mycket som just pappersklipparen Fideli, men just därför är det ju också så lämpligt att det är hon som gjort den här boken.

Papper är förstås helt fantastiskt om man hanterar det rätt - som Fideli Sundqvist till exempel. Ur boken I love paper. (Foto Maria Wretblad)
Papper är förstås helt fantastiskt om man hanterar det rätt – som Fideli Sundqvist till exempel. Ur boken I love paper. (Foto i boken Maria Wretblad här återgivet av Kurbits)

Det är en bok som visar upp allt fantastiskt som man (Fideli) kan göra med papper, allt från intrikata 3d-figurer till bacon, blommor och hela städer. Men kanske främst ger boken tydliga instruktioner i hur du själv kan klippa för att få till en rad fantastiska figurer. Här finns ett 40-tal projekt med varierande svårighetsgrad, alla med tydlig beskrivning samt mall.

Beskrivning på indianfjädrar av papper, ur boken I love paper av Fideli Sundqvist. (Foto Maria Wretblad)
Beskrivning på indianfjädrar av papper, ur boken I love paper av Fideli Sundqvist. (Foto  i boken Maria Wretblad, här återgivet av Kurbits)

Jag var hos Fideli Sundqvist i hennes ateljé för ett tag sedan och fick vara med på en workshop där vi klippte så det stod härliga till – eller, nå, fel. Där vi fick använda skalpellen, och det var lite trögt i början. Att det krävs riktigt vassa doningar stod dock klart. Vi fick skära, vika och limma (med dubbelhäftande tejp, typ världens smartaste uppfinning) – koncentrationen var hög och vi kämpade alla mot krokiga hörn och snedskärningar. Det är alltså inte helt enkelt, men oj så roligt!

Jaaa, det är jag som har gjort de två pappersfigurerna! Sjukt stolt. Ganska trixigt. Mycket roligt! Mall och beskrivning finns i boken. (Foto Kurbits)
Jaaa, det är jag som har gjort de två pappersfigurerna! Sjukt stolt. Ganska trixigt. Mycket roligt! Mall och beskrivning finns i boken. (Foto Kurbits)

Denna inspiration frodas över sidorna i Fidelis bok. Att hon älskar papper är tydligt och på ett mycket lättbegripligt sätt tar hon hand om din inspiration och förvandlar den till kunskap som du kan förverkliga därhemma. Själv gick hon ut Konstfack 2011 och jobbar som professionell pappersklippare sedan dess, att hon har övat mycket råder det ingen tvekan om, inte heller att hon har talang för just det här materialet.

Ni som tycker att ni känner igen Fidelis namn här från Kurbits har förstås alldeles rätt – jag har skrivit en hel del om henne genom åren, då hon varit en intressant stjärna på pappersklipparhimlen under ett bra tag. Mer om boken här.

Boken I love paper av Fideli Sundqvist,  från Natur och Kultur finns ute nu och passar förstås fint som julklappstips för alla pappersälskare därute. (Foto Kurbits)
Boken I love paper av Fideli Sundqvist, från Natur och Kultur finns ute nu och passar förstås fint som julklappstips för alla pappersälskare därute. (Foto Kurbits)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *