Träbildhuggaren med sin egen blandning

Bilden i inläggets topp i sin helhet, visst är det en fin fågel? (Foto Carsten Nilsson)

”Om man tar lite från barocken och rokokon och sen blandar in lite allmoge hittar man min stil och inspiration. Blandar man sen in lite guld och silver med sköna färger för att sen dekorera med fiskskinn, gyllenläder eller kanske några pärlor har man hittat mitt formspråk”

Träbildhuggaren Carsten Nilsson, verksam i Hammenhög, har en utställning på Karla Konsthantverk i Helsingborg just nu. (Foto Carsten Nilsson)
Träbildhuggaren Carsten Nilsson, verksam i Hammenhög, har en utställning på Karla Konsthantverk i Helsingborg just nu. (Foto Carsten Nilsson)

Det är träbildhuggaren Carsten Nilssons ord och beskrivning av sitt eget uttryck. Han gör ofta spegelramar – ”de är en användbar sak samtidigt som de blir ett smycke på väggen” berättar han. Men han arbetar också på uppdrag och har en rad intressanta samarbeten med möbelindustrin och möbelformgivare; Mats Theselois, Staffan Holm, Ulla Viotti och Emma Karp Lundström är några namn.

Pepparkvarnar av Carsten Nilsson. (Foto Carsten Nilsson)
Pepparkvarnar av Carsten Nilsson. (Foto Carsten Nilsson)

Just nu är Carsten Nilsson aktuell med en utställning på Karla Konsthantverk i Helsingborg, där han visar egna verk. Kolla in hans nya produkter, pepparkvarnarna blev en snackis när de kom för en tid sedan minns jag.

Bilden i inläggets topp i sin helhet, visst är det en fin fågel? (Foto Carsten Nilsson)
Bilden i inläggets topp i sin helhet, visst är det en fin fågel? (Foto Carsten Nilsson)

Han har ett helt eget uttryckssätt och förstås ett mycket skickligt handlag. Han är möbel- och inredningssnickare med gesällprov och dessutom utbildad bildhuggare. Sättet han kombinerar sina skurna rosetter och ornament med stilrena möbler gör Carsten Nilsson till en av mina favoriter. Han har helt klart också hittat sin alldeles egna nisch – tycker ni inte?

Utställningen på Karla Konsthantverk finns att se fram till 27 november. Se mer info här.

Carsten Nilssons verktyg. (Foto Carsten Nilsson)
Carsten Nilssons verktyg. (Foto Carsten Nilsson)
Lampa av Carsten Nilsson, med pågående utställning på Karla Konsthantverk. (Foto Carsten Nilsson)
Lampa av Carsten Nilsson, med pågående utställning på Karla Konsthantverk. (Foto Carsten Nilsson)

 

4 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *