Möt gerillatapetseraren Mick!

Jag är faktiskt kvar i Vänersborg, strandad av stormen. Men det gör föga, här sitter jag och kontemplerar gårdagens Tonspråksom  var fantastiskt inspirerande, upplägget där förmiddagen bjöd på ett smakprov på alla eftermiddagens olika föreläsningspass gjorde att också vi föreläsare fick till oss inspiration och kunskap. Imponerande.

Mick, the Gerilla Upholsterer. (Foto BBC)
Möt Mick, the Gerilla Upholsterer. (Foto BBC)

Jag är därför på språng, men kan inte låta bli att vara kvar i gårdagens olika faser av gerillaslöjd, där en massa diskussioner och tankar som alltid dröjer sig kvar. Det är alltid mycket givande att få ge föreläsningar eftersom det i mötet med kreativa åhörare uppstår frågor, tankar och synpunkter som går att fundera vidare på.

Därför – Tonspråksdeltagare – den här är till er! Jag skulle förstås ha nämnt allt om gerillatapetseraren också! Möt Mick Sheridan, tapetserare och konservator i andra generationen som från sin ateljé i Wales också är gerillatapetserare! Kolla in den här filmen från BBC, det är så fantastiskt fint och rörande.

Busskurerna är synnerligen vackra på landsbygden i Wales, eller hur? Speciellt också när de får fina stolar...(Foto BBC)
Busskurerna är synnerligen vackra på landsbygden i Wales, eller hur? Speciellt också när de får fina stolar av gerillatapetseraren! (Foto BBC)

Mick blev upprörd över att se en gammal dam hårt och kantigt luta sig mot busshållplatsernas ersättningar av bänkar, de räcken som är vanliga på landsbygden i busskurerna.  ”Det var inte värdigt en dam i hennes ålder” tror jag han uttrycker det.

Väl där började han fundera på sin egen ateljés spill, och kunde konstatera att han med enkla medel kunde bistå damen och andra som väntar på bussen. Han började sy dynor och lägga ut, men blev mer taggad och gick också över till stolar så småningom. Vänner konstaterade att det var en form av gerillaverksamhet som han bedrev, och han bestämde sig för att göra slag i saken rent bokstavligt. The Guerilla Upholsterer var född.

Från början blev busskurerna mest taggade med dynor, numera är det också restaurerade stolar som Gerillatapetseraren bjuder på.(Foto BBC)
Från början blev busskurerna mest taggade med dynor, numera är det också restaurerade stolar som Gerillatapetseraren bjuder på.(Foto BBC)

Se hela filmen här! Hans yrkesstolthet där han berättar om hur viktigt han tycker hantverket är för honom, i kombination med den medmänsklighet i att få andra att ha det lite gött om baken är verkligen rörande tycker jag.

En fin intervju om en man som är stolt över inte bara det han gör, utan med rätta också ganska glad för det han gör för sin omgivning. Se också att han enligt traditionell gerillataggning lämnar en lapp med en hälsning!

Den här typen av kurer får alltså de långa dynorna från gerillatapetseraren Mick. (Foto BBC)
Den här typen av kurer får alltså de långa dynorna från gerillatapetseraren Mick. (Foto BBC)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *