Gör som Maria Gullberg – virka!

Ny vecka, nya möjligheter! Den här veckan lär det bli böcker för hela slanten, då jag på sistone fått brevlådan full av bra, intressanta och mycket spännande alster. Dessutom har jag ett par på läshyllan sedan tidigare. Tänkte försöka mig på att få till så mycket bokrelaterade inlägg som möjligt framöver, så att ni får en rejäl dos boktips.  Håll i er!

Virkade väskor! Med mönster som romb, fyrkant, rektangel och rand. Av Maria Gullberg, ur boken Virka! (Foto Thomas Harrysson)
Virkade väskor! Med mönster som romb, fyrkant, rektangel och rand. Av Maria Gullberg, ur boken Virka! (Foto Thomas Harrysson)

Först ut är den här fantastiskt fina virkboken av Maria Gullberg. Den kom ut redan under sommaren, men jag har haft den på lut ett tag, läst och börjat se över alla projekt som jag vill göra ur den. Maria Gullberg tillhör de riktigt skickliga virkarnas skara, hon är välkänd i virkkurssverige, och har sedan tidigare givit ut en rad böcker med tekniken.

Hon började enligt boken virka 1989 och har alltså utforskat ämnet grundligt sedan dess. Nu tar hon steget mot ännu friare modeller och jag är verkligen förtjust. Boken heter alltså kort och gott Virka! och är full av beskrivningar och en massa inspiration – väskor, påsar, blommiga spetsar, muddar, vantar och också mormorsrutor – klassiska – och dito som inte liknar något annat.

Spets Stjärnblomma, ur boken Virka! från Hemslöjdens Förlag. (Foto Thomas Harrysson)
Spets Stjärnblomma, ur boken Virka! från Hemslöjdens Förlag. (Foto Thomas Harrysson)
Flätad mormorsruta, av Maria Gullberg. (Foto Thomas Harrysson)
Flätad mormorsruta, av Maria Gullberg. (Foto Thomas Harrysson)

Jag gick en kort kvällskurs för att lära mig virka mormorsrutor för ett par år sedan och gick verkligen igång på den här bokens vidareutveckling av den klassiska rutan – allt från den sexkantiga blomman, men också till den mer avancerade flätade och kedjade, helt galet fint! Att Maria Gullberg sen landar i spetsen stjärnblomman gör att man blir riktigt glad. Här finns tydliga svårighetsgrader uppmärkta, vilket jag alltid tycker är trevligt, det brukar det göra i den här serien.

Just – Virka! är utgiven på Hemslöjdens Förlag och ingår i den serie böcker med just fokus på inspirerande beskrivningar. Maria Gullberg har tidigare bland annat givit ut Virka muddar (2007) och klassikern Tid att virka (1998) på samma förlag.

En klassisk - och fin! - grytlapp, ur boken Virka! (Foto Thomas Harrysson)
En klassisk – och fin! – grytlapp, ur boken Virka! (Foto Thomas Harrysson)

Eftersom det fanns så mycket experiment kvar i Maria Gullbergs material efter att den här boken släppts har nu precis också förlaget släppt boken Virktekniker, där det går att botanisera bland just teknikerna.

Dit har jag en bit kvar känner jag, men samtidigt – när jag lattjat färdigt med mina spetsar och kedjor och lyckats få ihop dem till vackra täcken och bårder, ja då ger jag mig nog gladeligen i kast med ribbvirkning, noppvirkning, dubbelvirkning, vävvirkning, öglevirkning – eller någon annan teknik som författaren visar upp i denna kompletterande skrift. Mer info om författaren och böckerna här.

Ribbvirkade trianglar, ur Maria Gullbergs bok Virktekniker, som kommit ut i anslutning till boken Virka! På Hemslöjdens Förlag. (Foto Thomas Harrysson)
Ribbvirkade trianglar, ur Maria Gullbergs bok Virktekniker, som kommit ut i anslutning till boken Virka! På Hemslöjdens Förlag. (Foto Thomas Harrysson)

 

Omslag Virka! Från Hemslöjdens Förlag.
Omslag Virka! Från Hemslöjdens Förlag.

1 comment

  1. Kul att hitta fräscha flerfärgsvirkade produkter! Ska genast kolla in Marias böcker, som jag tidigare inte hört om. Bra inspis inför vår flerfärgsvirkningsworkshop nästa helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *