Färgningsmanifestet vann priset!

I augusti uppmanade jag er att gå in och rösta på vinnare till Nordic Art Insight, den tävling som Svanen ligger bakom för att väcka mer uppmärksamhet kring miljöfrågor ur ett bredare existentiellt och kulturellt perspektiv. Jag skrev en del om Lina Sofia Lundins Färgningsmanifest, där hon färgar kläder med komposten.  Fler än jag blev fascinerade av hennes arbete – och det blev just Lina Sofia Lundin som är årets vinnare av Nordic Art Insight!
Prisutdelningen ägde rum under Nordiska Ministerrådets hållbarhetskonferens i Umeå för två veckor sedan. Nu finns det möjlighet för alla er som bor i Stockholm att lyssna på henne, redan imorgon 18.00-20.00 håller Lina Sofia Lundin föreläsningen Färga kläder med komposten.
Färgningsmanifestet kammade hem vinsten i Svanens konsttävling Nordic Art Insight 2013. Imorgon tisdag håller Lina Sofia Lundin föreläsning, missa inte! (Foto Lina Sofia Lundin)
Färgningsmanifestet kammade hem vinsten i Svanens konsttävling Nordic Art Insight 2013. Imorgon tisdag håller Lina Sofia Lundin föreläsning, missa inte! (Foto Lina Sofia Lundin)

Två frågor står på agendan: Är det möjligt att påverka den smutsiga klädindustrin? Och går det att skala upp naturliga färgningsmetoder på industriell nivå? ”Naturlig textilfärgning blev en del av min egen livscykel; maten kopplade jag samman med kläderna jag hade på mig. Jag har inspirerats av Mahatma Gandhis tysta protest och Färgningsmanifestet är min egen protest mot alla farliga kemikalier som används i den konventionella textilproduktionen – som är en av de smutsigaste industrier i världen”,  berättar Lina Sofia Lundin i det officiella vinnaruttalandet från Svanen.

Mer information om föreläsningen hittar ni dels här via facebook, men också här.  Ytterligare aktiviteter på temat Färgningsmanifestet är en kurs, också på ABF i Stockholm 25-27 oktober, samt på ABF i Göteborg redan denna vecka, 9-10 november. Här hittar ni mer info om själva Färgningsmanifestet och Lina Sofia Lundin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *