Rolig syjunta med Karin

Inte mindre än tre böcker om broderi har hon givit ut nu, brodösen Karin Holmberg. För en tid sedan kom den senaste Karins syjunta, med fokus på innehållet broderier, mönster och folklore. Det är precis som vanligt en finfin stund att få tillbringa tillsammans med Karin, och i detta fall också med hennes vänner.

Fantastiskt fina blommiga tofflor ur boken Karins syjunta från Natur och Kultur.(Foto Kurbits)
Fantastiskt fina blommiga tofflor ur boken Karins syjunta från Natur och Kultur.(Foto Kurbits)

Att syjunta i sig är ett populärt fenomen som tål att återanvändas märks av lite här och där, konceptet är prövat i en rad böcker de senaste åren. På Karins syjunta bjuds det även kakor till kaffet, men här finns tack och lov en hel del fyndiga projekt att göra mellan smulorna. Och det är ju det som är Karins signum. Hon gör spännande, annorlunda saker med ett eget öga, hon gör det på sitt eget sätt helt enkelt.  Boken är uppdelad i fem ämnesområden – prickar, djur, blommor, folklore och jul. Varje del innehåller ett tips från en av hennes juntavänner.

Karin Holmbergs tredje bok handlar om att göra tillsammans. Karins syjunta visar upp ett trettiotal projekt. (Foto Kurbits)
Karin Holmbergs tredje bok handlar om att göra tillsammans. Karins syjunta visar upp ett trettiotal projekt. (Foto Kurbits)

På samma manér som tidigare är det Karin själv som vägleder i bokens trettiotalet projekt i ord, illustration och bild, föremålen är fint fotograferade av Anna Kern, och själva upplägget i form gör allt väldigt lättillgängligt och inspirerande. Men som sagt, även om fokus förstås i boken ligger på beskrivningarna och projekten är det den gemensamma aktiviteten i juntan som Karin vill slå ett slag för:

”För hur roligt det än är att göra saker själv, så är det ännu roligare att göra saker tillsammans med andra. Att få nya idéer, feedback på det man gör eller bara träffa människor man gillar och prata om allt möjligt medan händerna arbetar – det är de stora fördelarna med att dra ihop en syjunta”.

Lapptäckesförkläde. Bekskrivning i boken Karins syjunta. (Foto Kurbits)
Lapptäckesförkläde. Bekskrivning i boken Karins syjunta. (Foto Kurbits)

Mina favoritprojekt i boken finns främst i folklore- och prickavdelningen, men det är förstås helt subjektivt för att det råkar vara mina favoritområden också – kolla in det prickiga pennfodralet eller det quiltade och vävda datorfodralet ni som har boken tillgänglig! Men jag blir också glad över att favoriter från tidigare finns med, exempelvis en beskrivning på Karins fint målade sneakers. Och, förstås, är de blommigt broderade vadmalstofflorna svåra att inte gilla…ja, ni hör ju, här finns en rad riktigt roliga projekt, ofta med fokus på återanvändning. I flera fall är det stuvbitarna och restgarnerna som går åt.

För er som bor i Stockholm kan jag också tipsa om att Karin kommer att hålla fysisk syjunta på Svensk Hemslöjd nu på söndag, ta med ditt pågående projekt och var med om du kan. Det finns fika! Kolla också in Karins blogg för mer info!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *