Keramiskt konsthantverk i framkant

I helgen öppnade en riktig keramisk storsatsning. I utställningen Vi jobbar med det ställer inte mindre än 76 keramiker från Blås&knåda, Konsthantverkarna och Kaolin ut tillsammans och platsen är Keramiskt center i Höganäs. Här samsas keramiker från hela landet, i olika åldrar, uttryck och erfarenheter, representerade av de tre stora konsthantverkskooperativen.

Det är första gången de tre kooperativen samarbetar och man ser utställningen som en presentation av vad som händer i framkanten av svenskt keramiskt konsthantverk just nu.

Eva Zethraeus deltar i utställningen Vi jobbar med det på Keramiskt center i Höganäs i sommar. (Foto
Eva Zethraeus deltar i utställningen Vi jobbar med det på Keramiskt center i Höganäs i sommar. (Foto Keramiskt center)

I satsningen har man också bjudit in skribenten Petter Eklund, som bland annat sammanfattar keramikens och keramikerns förutsättningar idag i en intressant text, så här lyder själva slutklämmen:

I denna komplexa geografi av lågpriskultur, ny teknik, pryltrötthet och förändrade konsumtionsmönster, tar sig det svenska konsthantverket ändå framåt i ett oavbrutet och vitalt sökande. Trots allt har det keramiska föremålet sin säregna laddning av tradition och nya idéer. Nuets flyktighet hejdas en smula vid dess kontaktytor där något särskilt framkallas: närvaro, koncentration, skönhet, humor. Det är förunderligt hur keramikerna själva; vildingar, minimalister, konceptualister, idylliker, krokanbyggare och allt däremellan fortsätter att undersöka lerans möjligheter. Den stora vitsen är tid. Keramik tar tid, men den ger oss också tid, ny tid och gammal tid.”

Läs hela texten här. Utställningen pågår fram till 8 september.

Mari Parup, Vi jobbar med det, Keramiskt center. (Foto Hans Pårup)
Mari Parup, Vi jobbar med det, Keramiskt center. (Foto Hans Pårup)
Anne Junsjö, Keramiskt center i sommar. (Foto Keramiskt center)
Anne Junsjö, Keramiskt center i sommar. (Foto Keramiskt center)
Ellen Ehk Åkesson i sommarutställningen Vi jobbar med det. (Foto Markus Åkesson)
Ellen Ehk Åkesson i sommarutställningen Vi jobbar med det. (Foto Markus Åkesson)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *