Pasta och kaffe byggde denna klänning

Den 18 maj öppnar Konsthantverkarna i Stockholm en utställning som heter En unik vår. Jag tjuvstartar med att visa detta nya verk av Johanna Törnqvist, som jag följt under ett antal år nu. Det är spännande att se hur hon som tidigare modeformgivare och designer tar sig an nya projekt och framförallt nya material.

Hon deltar i den kommande utställningen med Precious trash, som är gjort av återbrukat textilt material och förpackningsmaterial. Så här skriver hon om denna klänning:

Johanna Törnqvists klänning består bland annat av pasta- och kaffeförpackningar samlade från en familj under två månader. Den ingår i utställningen En unik vår som visas på Konsthantverkarna med start 18 maj. (Foto Johanna Törnqvist)

Johanna Törnqvists klänning består bland annat av pasta- och kaffeförpackningar samlade från en familj under två månader. Den ingår i utställningen En unik vår som visas på Konsthantverkarna med start 18 maj. (Foto Fredrik Sederholm)

”Precious trash är gjord av återvunnet material som utgår från en familjs konsumtion av pasta och kaffe under cirka två månader. Sopor har bearbetats och förädlats: veckats, virkats och sytt ihop med samma precision som haute couture. Gränsen mellan fina och fula material har suddats ut och nya material har skapats av kaffepåsar, pastapåsar, sopsäckar, virkade gardiner, dukar och rep från höbalar. Det är inte bara guld som glimmar, den som bär den här klänningen kommer att glänsa och samtidigt väcka tankar och frågor om vår vardagliga konsumtion.”

En unik vår är Konsthantverkarnas medlemsutställning för våren och den pågår från mitten av maj till 12 juni, läs mer här.

Klänningen Precious trash av Johanna Törnqvist, gjord i återbrukad plast bland annat. (Foto Johanna Törnqvist)
Klänningen Precious trash av Johanna Törnqvist, gjord i återbrukad plast bland annat. (Foto Fredrik Sederholm )

 

4 comments

  1. Älskar den och ser fram emot att visa den på Konsthantverkarna. Helt fantastisk!

  2. Dessa kaffepaket som det är så svårt att bara kasta i soporna, en alldeles fantastisk skapelse an Johanna Törnqvist. Håller själv på med ett vävprojekt med kaffepaketen bara för att… 🙂

  3. En fantastisk idé och en väldigt snygg design på klänningen!
    Jag har jobbat som Pyssel-ledare i den komun jag nu bor i, i några år och då pysslade vi till största del med återvunnet material. Denna pysselgruppen var för barn i åldrarna ca 6-13år och vi pratade mycket om vikten om att ta tillvara om vad naturen har att erbjuda men även vad en tex en gammal lampskärm kan bli om man vänder den upp-och-ner och tänker helt nytt. Och barn har en sådan fantastisk fantasi. Vi har även haft några utställningar för att försöka nå ut med budskapet om återanvändning/nyskapande och chansen till ett nytt liv för en gammal hålig strumpa till fler 🙂 jag hoppas fler läser detta inlägg så att ”upcycling” som våran grupp heter skapas på fler platser. Nu ligger våran på is då det inte fanns ledare nog. Men jag hoppas för barn behöver lära sig i detta slit och släng samhället och även att det som i våran komun finns annat än sport för barnen på fritiden. 🙂 Ha en fortsatt trevlig vår alla där ute! Hälsningar en kämpande medmänniska <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *