Fin hyllning till tidlösa vävtekniker

Kolla in dessa spännande produkter!  Material som hampa, ull, lin och skinn, traditionella material som vi kanske traditionellt förknippar med grövre och enklare produkter, inte alls så växlande uttryck som här, och inte heller i inredningssegmentet precis. Vilken strålande debut!

Bakom kollektionen Symphony no 1 ligger företaget Twistin of Sweden, där mycket erfarna och hantverkskunniga Anne Elmdahl och Elisabeth Johansson tillsammans med Tini Warg formgivit och experimenterat med textila ytor och strukturer. Man har skapat produkterna utifrån olika karaktärer – tjock och tät, tunn och transparent och en blandning av former och materialkombinationer.

Kuddar med bubblig textur i ull, med skinnbaksida. Ingår i den mycket imponerande första kollektionen från svenska Twistin of Sweden. (Foto Twistin)
Kuddar med bubblig textur i ull, med skinnbaksida. Ingår i den mycket imponerande första kollektionen från svenska Twistin of Sweden. (Foto Twistin)

Med gedigen kunskap om själva materialet har man stretchat både teknik och resultat att bli något alldeles eget tycker jag. Anne Elmdahl och Elisabeth Johansson är väl renomerade inom traditionell hemslöjd och konsthantverk  och det är så oerhört roligt att se att de förvandlar samma grundteknik och för den vidare till något samtida, naturnära och utforskande.

Den så oerhört traditionsfyllda vävningen (som ibland kan bli väl så traditionstyngd)  blir nästan flyktigt exotisk här i kombination med dels de genuina materialen – vad sägs dessutom om papper, mossa och kvistar – dels med det mycket välkomponerade produkterna. Man kompromissar sannerligen inte, jag gillar det!

Tunn stramaljmönstrad filt i ull, från Twistin of Sweden. (Foto Twistin)
Tunn stramaljmönstrad filt i ull, från Twistin of Sweden. (Foto Twistin)

Företaget har funnits sedan 2011, då man visade upp produkterna på möbelmässan i Milano. Inför stundande mässa lanserar man nu sin första kollektion, den består av elva produkter som spänner sig från kuddar, filtar, vävda längder och sängöverkast till pallar. Användandet av naturmaterialen är inte bara oerhört vackra, uttrycket blir, som duon uttrycker det ”en kollektion som kretsar i gränslandet mellan inne- och utemiljö”.

Alla produkter tillverkas småskaligt och för hand  i Twistin of Swedens vävstudio i Mörlunda i Småland. Se mer av kollektionen här.

Med material som kvistar, papper och mossa i deras produkter får Twistin of Sweden ett eget uttryck. Mycket stiligt! (Foto Twistin of Sweden)
Med material som kvistar, papper och mossa i deras produkter får Twistin of Sweden ett eget uttryck. Mycket stiligt! (Foto Twistin of Sweden)
Gardin i hampa från Twistin of Sweden. (Foto Twistin)
Gardin i hampa från Twistin of Sweden. (Foto Twistin)
Grön och svart pall med valfri sits i björkris, papper eller sälg. (Foto Twistin of Sweden)
Grön och svart pall med, här med kudde, men sitsarna går också att få i björkris, papper eller sälg. (Foto Twistin of Sweden)
Kudde i ull från Twistin of Sweden med säte i Mörlunda, Småland. På väg mot möbelmässan i Milano. (Foto Twistin)
Kudde i ull från Twistin of Sweden med säte i Mörlunda, Småland. På väg mot möbelmässan i Milano. (Foto Twistin)

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *