Barolo/Mårtensson är Brave Production

Gårdagens inlägg från Afteroom fick mig att komma att tänka på Margot Barolo och Ulrika Mårtensson och deras Brave Production. Det finns liknande drag av ren form, långsamt användande och slitstark produktion. Jag träffade Margot Barolo för ett par veckor sedan på mässa och det var roligt att höra henne berätta om hennes och Ulrikas samarbete.

De båda är ju väl etablerade på var sitt håll, Margot Barolo som produktdesigner och Ulrika Mårtensson som designer för offentlig miljö och textil inredning. Sedan 2004 har de jobbat ihop av och till i gemensamma projekt. Men från och med nu har de också slagit sig ihop officiellt i en gemensam designbyrå.

Skålar med twist - varje skål blir unik genom att något lämnas åt slumpen. Från Brave Production. (Foto Karin Björkvist)
Skålar med twist – varje skål blir unik genom att något lämnas åt slumpen. Från Brave Production. (Foto Karin Björkvist)

De ligger bakom märket Knits by the Metre, där de gjorde stickat på metervara med intressant struktur. Idag ligger just meterproduktionen nere, men själva materialet finns kvar, bland annat i plädar och sjalar som alltså ingår i Brave Productions serie. Dessutom gör de porslin, keramik och textil. Råvarorna är bland annat lin och ull.

Tvättlapp och disktrasa i lin. Från Brave Production. (Foto Karin Björkvist)
Tvättlapp och disktrasa i lin. Från Brave Production. (Foto Karin Björkvist)

Vi pratade en del om hållbar produktion och etiska produktionsförhållanden, Margot Barolo berättade att de lägger stor vikt vid att producera i så få fabriker som möjligt, med stor transparens och helhetssyn i hela kedjan. Att ta ansvar från ritbord till färdigpackad produkt är inte det lättaste, men det är alltid glädjande att höra hur formgivare tänker där och jobbar.

Brave Productions formspråk är mycket stramt och vackert tycker jag, och det passar väl ihop med deras långsiktiga satsningar, med kollektioner som ska hålla länge. Se mer av deras produktion här.

Textil behöver inte vara platt! Wobblig pläd och sjal, isolerar både mot kyla och värme, i ull. (Foto Karin Björkvist)
Textil behöver inte vara platt! Wobblig pläd och sjal, isolerar både mot kyla och värme, i ull. (Foto Karin Björkvist)
Handduk i lin av Barolo och Mårtensson som numera är Brave Production. (Foto Karin Björkvist)
Handduk i lin av Barolo och Mårtensson som numera är Brave Production. (Foto Karin Björkvist)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *