Hello Kitty goes folklore

Igår var jag på pressvisning för Bea Szenfelds samarbete med Hello Kitty. Tillsammans med Kittys svenska agent har Bea Szenfeld tagit fram fyra mönster i en rad olika färgställningar och varianter. Några av dessa mönster har nu också hamnat på produkter som företagen Klippans Yllefabrik  och Åry trays gjort. Brickor, underlägg, förkläden, grytlappar, kökshanddukar, kuddöverdrag med mera.

Åry Trays produkter av Bea Szenfelds folklore-Hello Kitty-mönster. Brickor, underlägg, coasters med mera. (Foto Jonas Lindström)
Åry Trays produkter av Bea Szenfelds folklore-Hello Kitty-mönster. Brickor, underlägg, coasters med mera. (Foto Jonas Lindström)

Jag blev mest intresserad av själva samarbetet eftersom jag tycker att Bea Szenfeld är en av våra mest spännande formgivare och kreatörer, ofta med egna tankar om material och sätt att bära kläder. Ett exempel är förstås hennes baddräkter i papper.

Man berättade igår hur agenten från Plus Licens tagit kontakt med Bea Szenfeld – som är känd Hello Kitty-fan- och frågat om hon inte ville göra Hello Kitty-mönster. Galen fråga, men ändå rolig, eftersom resultatet och uppdraget var att göra mönster till produkter som vänder sig till vuxna fans. Och nu, två år senare presenteras alltså inte bara mönstren utan också produkterna.

Mönstret Wave av Bea Szenfeld. Hello Kitty är med på ett hörn också. (Foto Plus Licens)
Mönstret Wave av Bea Szenfeld. Hello Kitty är med på ett hörn också. (Foto Plus Licens)

Bea Szenfeld, som till yrket är  modeskapare och konstnär har handritat mönstren och hon berättade att hon ritat in Kitty i mönster för att få henne att ingå i en större helhet. Att det på håll gärna får se ut som ett stort mönster, som när man kommer nära visar sig vara något helt annat.

Den effekten är störst i folklore-mönstret, visst är det fint? Jag gillar också att hon brutit med den annars så allenarådande rosa-röda färgskalan. Folklore, Lace och Wave är alla mönster i stillsamma färger. Det är endast mönstret Flower som fått mer av de färger som kanske är förknippade med produkterna kring Hello Kitty vanligtvis. De handritade mönstren är alla – såklart – godkända av den legendariske skaparen av Kitty, Sanrio, i egen hög person. Jag gillar tanken.

Mönstret Lace, så här tänker man sig knappast Hello Kitty-produkter, eller hur? Och vsst kommer det att tilltala en äldre publik, tror ni inte? (Foto Plus Licens)
Mönstret Lace, så här tänker man sig knappast Hello Kitty-produkter, eller hur? Och vsst kommer det att tilltala en äldre publik, tror ni inte? (Foto Plus Licens)
En mer dramatisk variant av mönstet Lace, av Bea Szenfeld. (Foto Plus Licens)
En mer dramatisk variant av mönstet Lace, av Bea Szenfeld. (Foto Plus Licens)

Produkterna lanseras bland annat under Formexmässan som öppnar imorgon. Och vi lär säkert se fler produkter i de övriga mönstren också framöver. Bea Szenfeld förklarade att hon gått på magkänsla och hjärta i projektet, då hon menade att relationen till Hello Kitty fick styra snarare än strategier.  Det märks i hennes fria utförande av mönstren tycker jag. Det är dem som är grunden och helt ärligt det absolut mest spännande med samarbetet. Handaskickligheten och känslan för mönster form och färg.

Bricka från Åry Trays med mönstret Flower av Bea Szenfeld. (Foto Åry Trays)
Bricka från Åry Trays med mönstret Flower av Bea Szenfeld. (Foto Åry Trays)
Så här ser hela Folkloremönstret ut, min favorit. (Foto Plus Licens)
Så här ser hela Folkloremönstret ut, min favorit. (Foto Plus Licens)

 

4 comments

  1. Nu förstår jag inte. Har det tagit henne 2 år att göra dessa mönster? För Folkloremönstret är ju en direkt kopia av 2 Delsbosömmar.

    1. Njäe, jag kanske var otydlig, det har nog snarare gått två år sedan första mötet med agenten till idag färdiga produkter, så det har nog varit en hel del annat i processen än själva skapandet också skulle jag gissa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *