Kartan som filosofiskt material

Kolla in stiligaste kartorna i stan! Elisabeth Lecourt är ett nytt fynd på pappersskaparhimlen, jag tycker att det finns en del likheter i den kreativa kartanvändningen med Claire Brewsters arbete, som jag skrev om här i höstas.

Att papper är ett material som fascinerar och fortsätter att vara populärt för inspirationen och kreativiteten är ett som är säkert. Jag sammanfattade lite tankar om just papper i nyårskrönikan förra veckan, se här.

Verk av Elisabeth Lecourt, Dans les nuages. Klänning i vintagekarta. (Foto Elisabeth Lecourt)
Verk av Elisabeth Lecourt, Dans les nuages. Klänning i vintagekarta. (Foto Elisabeth Lecourt)

Men åter till Elisabeth Lecourt. Hon använder sig av gamla vintagekartor och viker små klänningar från jordens alla hörn, fråga mig inte varför. Men fint och spännande blir det iallafall, undrar om det finns något filosofiskt och  existentiellt över kartan som verktyg och symbol som gör att det är ett så populärt papper att arbeta i? Eller så gjorde man kanske riktigt bra kartpapper förr, vad vet man. Vackert så det förslår är det iallafall.

Elisabeth Lecourt  bor och arbetar i London, hon har en rad olika uttryck och material hon jobbar i. Den här serien arbeten kallar hon Les robes géographiques och den består alltså av gamla vintagekartor från hela världen.

Le tresor des corsaires coquillages, verk av Elisabeth Lecourt. (Foto Elisabeth Lecourt)
Le tresor des corsaires coquillages, verk av Elisabeth Lecourt. (Foto Elisabeth Lecourt)
La mongolfiere sac de sable av Elisabeth Lecourt. (Foto Elisabeth Lecourt)
La mongolfiere sac de sable av Elisabeth Lecourt. (Foto Elisabeth Lecourt)
Le chateau mandarine. Se mer av Elisabeth Lecourts verk på hennes sajt, www.elisabethlecourt.com. (Foto Elisabeth Lecourt)
Le chateau mandarine. Se mer av Elisabeth Lecourts verk på hennes sajt, www.elisabethlecourt.com. (Foto Elisabeth Lecourt)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *