Dags för Hem&Villamässan

Jag är på Hem&Villamässan idag, och för ovanlighetens skull passar jag på att blogga så här mitt i rådande mässhets. Här finns det programpunkter, roliga montrar med inspirerande produkter och spännande montrar med saker att göra själv. Men också en enorm mängd av produkter som jag känner flyger mig lite över huvudet. Värmepumpar. Swimmingpooler. Ytterdörrar och brädpanel. Jag gillar blandningen, men jag tror också jag konstaterade det förra året då jag var här, jag är ju ingen husmänniska. Det är väldigt mycket villa i hem och villa så att säga.

Stämpel för dina hembakade kakor, från Leila Lindholms General Store. (Foto Kurbits)
Stämpel för dina hembakade kakor, från Leila Lindholms General Store. (Foto Kurbits)

Men mässan är verkligen välbesökt och säkert ett alldeles utmärkt tillhåll för dem som går i renoveringstankar eller vill få reda på saker kring skötsel av sitt hus. I morse på pressfrukosten berättade Vi i Villas chefredaktör om den årliga undersökning de låter göra bland 20 000 av sina husägande läsare i Stockholm. 80 procent (!) av dem går i renoveringstankar. Hög siffra!

I mässans mer inredningsorienterade delar hittar jag Nordic Design Collective, marknadsplatsen på nätet för spännande formgivare. Här är Åsa Kax nya Craft my draft-produkter, mycket fint! (Foto Kurbits)
I mässans mer inredningsorienterade delar hittar jag Nordic Design Collective, marknadsplatsen på nätet för spännande formgivare. Här är Åsa Kax nya Craft my draft-produkter, mycket fint! (Foto Kurbits)

De hade också ställt frågor om varför man går på en sådan här mässa  – 0,4 procent svarade för att träffa andra husägare. Desto högre siffra nämnde just renovering. Vi i Villa har också den mest bedårande snickerimonter med fågelholkar och verktygslådor som besökarna får bygga ihop. Och att de gör!

Vi i Villa visar besökarna hur man bygger fågelholkar och verktygslådor, på Hem&Villamässan just nu. (Foto Kurbits)
Vi i Villa visar besökarna hur man bygger fågelholkar och verktygslådor, på Hem&Villamässan just nu. (Foto Kurbits)
Många ville också bygga fågelholk på mässan. (Foto Kurbits)
Många ville också bygga fågelholk på mässan. (Foto Kurbits)

Imorse delades också Isabellestipendiet ut, det går till en kvinnlig hantverkare för att lyfta och synliggöra kvinnor i yrket, samt att inspirera kvinnor att i högre utsträckning välja hantverkaryrket. Stipendiet stiftades i fjol av Isabelle McAllister, och årets pristagare heter Emelie Lindeberg, med egna firman Snikk. 20 000 kronor, äran och uppmärksamheten ingår. Priset delas ut bland annat i samrådan med Rättviseförmedlingen, och såklart att mycket kring stipendiet handlar om att hitta och synliggöra fler kvinnliga hantverkare, och att få in dem mer självklart på en mansdominerad yrkesbana som detta. Här är fjolårets vinnare, kolla in.

Hem&Villamässan är öppen för alla hela helgen, ta er hit om ni vill få tips och råd om hur du ska bygga – sätta in fönster, sätta skruv i gipsskiva och tapetsera en våd visar exempelvis Arga Snickaren och hans team – eller inspireras av program och aktiviteter på temat hem, inredning och bygg.

Lantligt och charmant hos Leila. (Foto Kurbits)
Lantligt och charmant hos Leila. (Foto Kurbits)

Själv har jag mest gått igång på Nordic Design Collective och deras fantastiskt fina utbud, samt Leila Lindholms tillfälliga butik med pastelliga, fluffiga och mycket fina saker. Hon finns annars på nätet, precis som designmarknaden Nordic Design Collective. Kolla in – mycket fint! Och med det försvinner jag ut i mässvimlet igen.

Mycket tryck hos Nordic Design Collective. (Foto Kurbits)
Mycket tryck hos Nordic Design Collective. (Foto Kurbits)

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *