Broderade väsentligheter

Vi fortsätter på den inslagna vägen broderi den här veckan – igår ylle, idag nyheter (!) –  kolla in Lauren DiCioccios arbeten! Så intressant och välgjort.

Hon är baserad i Kalifornien, och jobbar med en hel del olika objekt, textil och broderi. Hon gör en mängd spännande textila tolkningar, här senast har hon ägnat sig åt att utforska vår tids informationsöverföring.

Lady Gaga i broderat nyhetsflöde, av amerikanska Lauren DiCioccio. (Foto laurendicioccio.com)
Lady Gaga i broderat nyhetsflöde, av amerikanska Lauren DiCioccio. (Foto laurendicioccio.com)

Att vi blir mer och mer digitala, att information och kunskap sprids via snabb teknik menar hon främst är gott, men vill på detta sätt ändå lyfta frågan om fysisk information. På sin sajt skriver hon bland annat så här:

What will happen when we no longer touch information? When newsprint does not rub off onto our fingertips? When we no longer write longhand? The tedious handiwork and obsessive care I employ to create my work aims to remind the viewer of these simple but intimate pieces of everyday life and to provoke a pang of nostalgia for the familiar physicality of these objects.

Dramatisk nyhetsbild - tolkad i nål och tråd - ur The New York Post, av Lauren DiCioccio. (Foto laurendicioccio.com)
Dramatisk nyhetsbild – Robert Gates tolkad i nål och tråd – ur The New York Post, av Lauren DiCioccio. (Foto laurendicioccio.com)

Det är helt briljant tycker jag. Särskilt förtjust är jag i hennes Sewnews, där hon översatt dramatiska nyhetsbilder i stygn. Visst lyfts bilderna och får eget liv? Samtidigt som man blir oerhört nyfiken på nyheten bakom. På samma sätt jobbar hon med serien om National Geographics  – fantastiskt!

På något konstigt – månhända felassociatoriskt vis – tänker jag på twitter,  broderade budskap och en tanke om att kunna sammanfatta sin tillvaro i 140 broderade tecken framöver. Ett projekt som helt klart aktualiseras genom Lauren DiCioccio. Kolla in alla hennes objekt på sajten! 

Omslag till magasinet National Geographics, av Lauren DiCioccio. (Foto laurendicioccio.com)
Omslag till magasinet National Geographics, av Lauren DiCioccio. (Foto laurendicioccio.com)
Men också stygn i böcker gör hon, Lauren DiCioccio. (Foto laurendicioccio.com)
Men också stygn i böcker gör hon, Lauren DiCioccio. (Foto laurendicioccio.com)
Michael Bloomberg, borgmästare i New York, porträtterad av Lauren DiCioccio, från en bild ur The New York Post. (Foto laurendicioccio.com)
Michael Bloomberg, borgmästare i New York, porträtterad av Lauren DiCioccio, från en bild ur The New York Post. (Foto laurendicioccio.com)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *